گروه دانش و سلامت - مریم غفاری: پوسیدگی دندان‌های کودکان ایرانی، 3برابر استاندارد جهانی است و در ایران به‌طور متوسط 5 دندان هر کودک شش‌ساله پوسیده است.

کودک - دندان


دکتر محمد حسین خوشنویسان، رئیس اداره سلامت دهان و دندان وزارت بهداشت اعلام کرد:
به‌ هیچ‌وجه از اهداف چشم‌انداز 1404 عقب نیستیم و با ارائه خدمات پیشگیری حتی یکی، دو سال قبل از 1404 به اهداف برنامه می‌رسیم به‌گونه‌ای که کودکان زیر 6 سال دندان پوسیده نخواهند داشت. این درحالی است که وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی پیش از این گفته بود خرابی و پوسیدگی دندان‌های کودکان ایرانی 3برابر بیشتر از استاندارد‌های جهانی است و نوجوانان 10 تا 12ساله ایرانی به‌طور میانگین 3دندان پوسیده یا کشیده شده دارند.

براساس گزارش وزارت بهداشت، در ایران به‌طور متوسط 5 دندان هر کودک شش‌ساله پوسیده است. تفاوت عمده بین بیماری‌های دهان و دندان با بیماری‌های سیستمیک این است که بیماری‌های دهان و دندان قابل پیشگیری هستند به‌گونه‌ای که درصورت مراقبت‌های فردی مطلوب از دندان‌ها بیش از 90درصد می‌توان از ابتلا به 2بیماری اصلی دهان و دندان - که پوسیدگی دندان و بیماری‌های لثه هستند- پیشگیری کرد.

دکتر محمدامین نریمانی، متخصص ارتودنسی در این خصوص می‌گوید: سلامت دهان و دندان جنبه بسیار مهمی از سلامت کلی فرد است. دانش‌آموزی که دندان‌درد یا مشکل مرتبط با آن دارد نمی‌تواند همانند دانش‌آموز سالم درس را فراگیرد و فردی که دارای تجربه‌های متعدد اینچنینی باشد از آینده روشن دور خواهد شد.

رابطه بین بیماری‌های دهان و دندان با بیماری‌هایی همچون دیابت، پوکی استخوان، ناراحتی‌های قلبی و ریوی و مشکلات مرتبط با حاملگی در تحقیقات متعدد به اثبات رسیده است، بنابراین سلامت دهان و دندان صرفاً به پوسیده نشدن دندان‌ها و حفظ دندان‌ها محدود نمی‌شود.

به گفته دکتر نریمانی کاهش بیماری‌های دهان و دندان و بیماری‌های مرتبط با آنها در کاهش هزینه‌های جامعه تأثیر چشمگیری خواهد گذاشت که در این صورت امکان بهره‌وری بهتر از سرمایه‌های فردی و اجتماعی فراهم می‌شود. دکتر نریمانی معتقد است کودکانی که در فقر زندگی می‌کنند، میزان شیوع پوسیدگی حداقل 2‌برابری نسبت به همسالان خود با وضعیت مالی بهتر دارند و امکان درمان آنها بعید‌تر است.

25 درصد کودکان ایرانی، تاقبل از ورود به دبستان ویزیت نمی‌شوند!

روش‌های کنترل بهداشت و اطلاع‌رسانی درخصوص عوامل ایجاد‌کننده پوسیدگی‌های دندانی یکی از کم‌هزینه‌ترین روش‌ها جهت کاهش شیوع این بیماری است. نزدیک به 80‌درصد پوسیدگی دندان‌های کودکان پیش‌دبستانی و اوایل ابتدایی در سطوح جونده اتفاق می‌افتد که با روش‌های فیشورسیلنت قابل پیشگیری است.

به گفته دکتر نریمانی، طبق آمار حدود 25‌درصد از کودکان تا قبل از ورود به مدرسه هیچ‌گاه توسط دندانپزشک ویزیت نشده‌اند؛ به این معنی که امکان شروع فرایندهای پیشگیری در 25‌درصد از کودکان فراهم نبوده است.قسمت عمده‌ای از مردم تحت بیمه درمان‌های دندانپزشکی نبوده‌ و سیاست‌های بیمه‌ای موجود در جامعه ما به ترویج غلط فرهنگ درمان‌های بد کمک کرده است، به‌طوری‌که به‌جای حمایت از روش‌های پیشگیرانه به روش‌های تهاجمی مثل کشیدن دندان، بهای زیادتری داده شده است.

خوشبختانه در دیدگاه مسئولین در سال‌های اخیر، توجه به پیشگیری در حال نهادینه‌شدن است. مجموعه اقدامات اطلاع‌رسانی می‌تواند وسیله‌ای باشد تا مطالبات پیشگیرانه جامعه افزایش چشمگیر پیدا کرده و سیاستگذاران مسائل سلامت دهان و دندان کشور، با سرعت بیشتری به نگرش پیشگیرانه توجه کنند.

ارائه خدمات ویژه دندانپزشکی به سالمندان از سال 91

رئیس اداره سلامت دهان و دندان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از ارائه خدمات ویژه دندانپزشکی به سالمندان از ابتدای سال 91 خبر داد و به ایرنا افزود: هرچند سن سالمندان از 60 سال به بالا تعریف شده است اما این خدمات ویژه برای گروه سنی 50سال به بالا اجرا خواهد شد.

وی گفت: ارائه خدمات به گروه سنی سالمندان به‌صورت اولویت‌دار در تمام مراکز بهداشتی و درمانی دولتی کشور انجام می‌شود. رئیس اداره سلامت دهان و دندان وزارت بهداشت، خاطرنشان کرد: خدمات دندانپزشکی از ابتدای سال91 با تعرفه دولتی و قیمت کمتر به سالمندان ارائه خواهد شد.

خوشنویسان اظهار داشت: ارائه خدمات پیشگیری شامل معاینه دهان و دندان در رابطه با وضعیت سلامت دهان، پوسیدگی تاج و ریشه دندان و کنترل دندان‌های مصنوعی برای سالمندان به‌صورت کاملا رایگان خواهد بود.

کد خبر 164544

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز