به گزارش همشهری آنلاین، دکتر مازیار حسینی با حضور در جلسه امروز شورای شهر تهران به چگونگی وقوع حادثه سیلاب و مهار آن پرداخت و گفت: تهران دارای سه حوزه آبریز در شرق، مرکز و غرب است؛ رود کن، تپه نیزار و فرحزاد در قسمت فوقاتی حوزه آبریز غرب به کمک سیل برگردان غرب از ورود سیل به شهر جلوگیری میکند و آب جاری از طریق رود کن به خارج از شهر هدایت میشود، در روز حادثه با بارش هفت میلیون متر مکعبی در مدت زمان 40 دقیقه و در حالیکه کانال انتقال آب با ظرفیت کامل مواجه شده بود، دیواره بتنی به دیل حجم زیاد آب و شدت جریان آن دچار شکستگی شد.
وی ادامه داد: با شدت جریان آب درههای عمیقی در محل ایجاد و خاک را کاملا سست کرد و در ساعت 19/14 دقیقه نیز سیلاب به دهانه ایستگاه ارم سبز وارد شد و کمتر از یک و نیم ساعت 5/7 کیلومتر مسیر مترو تهران غرق آب شد.
حسینی با اشاره به اینکه ایستگاههای استاد معین، میدان آزادی و دکتر حبیب الله ایستگاههای اصلی درگیر موضوع بودند، گفت: ایستگاه استاد معین پایین ترین تراز را دارد و به همین دلیل کل ایستگاه پر از آب شده و به خیابان سر ریز شده بود.
معاون شهردار تهران به اقدامات اولیه در زمان وقوع حادثه اشاره کرد و گفت: شرکت بهره برداری مترو بعد از اطلاع یافتن از حادثه برق ایستگاهها را قطع کرد و در کمتر از سه دقیقه 1500 نفر مسافر و پرسنل را از ایستگاهها خارج شدند، همچنین 43 باب منزل مسکونی و تجاری که در همسایگی ایستگاهها قرار داشتند توسط مناطق 9 و 10 شهرداری تخلیه شده و اسکان موقت آنها در هتل انجام شد و بعد از کنترل ایمنی ملکشان به ساختمانها برگشتند.
حضور میدانی شهردار در محل حادثه
وی افزود: پس از وقوع حادثه شاهد حضور میدانی شهردار تهران در محل بودیم که حضور ایشان امکان هدایت بهتری را فراهم کرد، هرچند که اتاق بحران نیز فعال شده بود و ستاد بحران نیز وظایف خود را به خوبی انجام میداد اما بهترین شرایط مدیریت بحران، حضور میدانی است.
حسینی ادامه داد: در کمتر از 20 ساعت از ورود آب به خط 4 مترو جلوگیری شد و عملیات پاکسازی باتقسیم بندی بین مناطق انجام شد.
وی با اشاره به اینکه تعمیر تجهیزات الکترونیکی مترو بعد از عملیات پاکسازی آغاز شد، اظهار داشت: خوشبختانه در این اتفاق خسارتی به سازه مترو وارد نشد، مترو از سازه خوبی برخوردار است و خسارتی 21 میلیارد تومانی به بخش الکترونیکی مترو که در برابر آب حساس هستند وارد شد و خدمات رسانی مترو در این ایستگاهها از هفته آینده کار خود را آغاز میکند.
حسینی با اشاره به اطلاع رسانی خوب این حادثه گفت: اطلاع رسانی خوب و دقیقی از این حادثه انجام شد که خوشبختانه جلوی شایعات را گرفت، همچنین ایجاد نظم و امنیت که در وقوع بحران و مدیریت آن نقش بزرگی بازی میکند به خوبی از سوی اجراییات شهرداری به ویژه سرهنگ سجادی اجرا شد.
وی در ادامه به جزئیات دیگری در خصوص وقوع حادثه پرداخت و گفت: چند گزینه مهندسی برای کنترل آب و جلوگیری از ریختن آن به مسیر داشتیم که تمامی راهها امتحان شد اما به دلیل سست شدن خاک منطقه از بست کانال که گمان میکردیم از استحکام بیشتری برخوردار است استفاده کرده و با خاک ریزی تهاجمی کار را آغاز کردیم.
استفاده از 50 هزار متر مکعب سنگ
معاون فنی و عمرانی شهرداری ادامه داد: 50 هزار متر مکعب سنگ، سنگ لاشه و خاک برای ایجاد راه ارتباطی میان دو طرف کانال استفاده کردیم که شامل هفت هزار سرویس بار میشود، دو لوله دو هزار آب نیز در محل نصب و آب را به داخل لولهها هدایت کردیم.
وی با اشاره به این که کل این اقدامات در کمتر از سه روز انجام شد گفت: در سه شبانه روز کار یک دقیقه هم متوقف نشد تا با همکاری خوب سازمانها و پیمانکاران شهرداری کار پیش رفت و تهیه مصالح و ماشین آلات نیز با سرعت انجام شد اما شدت و حجم آب به اندازهای بود که در ساعات اولیه حتی سنگهای چند تنی که به داخل آب انداخته میشد تا آب را مهار کند جابه جا میشدند.
حسینی ادامه داد: زمینی 5 هکتاری در اکباتان قرار دارد که پایانههای خط 4 مترو در ان در حال احداث است با شکستن دیواره این محوطه، آب را به داخل زمین هدایت کردیم و با هماهنگی آب و فاضلاب و مدیریت شهرک اکباتان آب پمپاژ شد و در نهایت به نهر فیروز آباد منتقل شد.
وی همچنین گفت: با همکاری شرکت آب و فاضلاب مسیر جایگزین درکنار کانال احداث شد، همچنین حفرههای نشتی که توسط غواصان آتش نشانی مورد شناسایی قرار گرفته بود بسته شد و به کمک خاک و سیمان از نشست آب به داخل فضای گودال جلوگیری و در نهایت آب به مسیر اصلی هدایت شد.
تخلیه 10هزار مترمکعب گل و لجن از مترو
حسینی افزود : 300 هزار متر مکعب آب از سه ایستگاه یاد شده که مسیری بالغ بر هفت کیلومتر را شامل میشود به کمک 80 دستگاه پمپ تخلیه شد و 10 هزار متر مکعب گل و لجن از داخل ایستگاهها بیرون کشیده شد که در تمامی این اقدامات 2500 نفر در روز فعالیت میکردند.
معاون شهردار تهران در ادامه گفت: با اقدامات پیشگیرانه که کاری اساسی است باید تلاش کنیم میزان آب به مسیر شهری را کاهش داده و زمان تمرکز را افزایش دهیم که این موضوع چند دستگاهی است و باید در شورا و مجلس دنبال شود.
وی تصریح کرد: سیلاب از حوادثی است که قابلیت هشدار سریع را دارد و در بسیاری از نقاط دنیا از این سیستم استفاده میکنند و زمانی که من در سازمان مدیریت بحران شهرداری بودم تجهیز تهران به این سیستم به صورت جدی دنبال شد اما سازمان هواشناسی و آب و فاضلاب اختلافات تئوریک داشتند و به ما اعلام کردند که لزومی ندارد شما ماجرا را دنبال کنید ما خودمان پیگیر قضیه خواهیم بود اما همچنان این مسئله در حد مطالعه است و باید اجرایی شود.
نقطه اوج شکرگزاری
حسینی افزود: بعضی موضوعات در ظاهر بسیار ساده است اما بعد از بررسیهای دقیق متوجه میشویم لطف خدا و دعای خیر امام زمان (عج) و تلاش بسیاری از دوستان در شهرداری و حضور شهردارتهران با روحیه بسیجی و فرهنگ دفاع مقدس توانسته مسئله را حل کند.
وی ضمن تشکر از اعضای شورای شهر ادامه داد: نقطه اوج شکرگزاری اینجاست که در این حادثه بزرگ هیچ تلفات جانی و حتی وقوع جراحت رخ نداد.