مفاهیم: پرندهنگری چیست؟ / نخستین همایش و جشنواره ملی پرندهنگری
اردیبهشت ماه تا اوایل پاییز فصل رونق خرید و فروش پرندگان محسوب میشود، چون در این ایام به علت زاد و ولد پرندگان، بازار پرنده فروشان رونق فراوان می گیرد، ولی به گفته فعالان این بازار، در سایر ایام سال تنها در روزهای پنجشنبه و جمعه تعداد مشتری ها بیش تر از روزهای دیگر است، زیرا والدین فرصت دارند با توجه به تعطیلی آخر هفته با فرزندان خود سری به مغازهها بزنند.
80 درصد پرندگان زینتی، وارداتی است
اما در حالی که اکثر مردم می پندارند که بیشتر پرنده های موجود در بازار بومی بوده و از نقاط مختلف ایران جمع آوری شده اند، رییس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی تهران نظر دیگری دارد.
به گفته مهدی یوسف خانی، حدود 80 درصد پرندگان زینتی، وارداتی بوده و خارجی هستند که البته در برخی انواع آنها نمونه ایرانی نیز وجود دارد.
وی افزود: هند، هلند، بلژیک و پاکستان از مهمترین کشورهایی هستند که رتبه اول را در زمینه صادرات پرندگان زینتی به خود اختصاص دادهاند و کشور هند در زمینهی طوطی در مرتبهی اول قرار دارد.
بیشترین فروش پرندگان زینتی مربوط به کدام پرندگان است؟
رئیس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی تهران در پاسخ به این سوال که بیشترین آمار فروش در زمینه پرندگان زینتی مربوط به کدام هاست به ایسنا گفت: انواع قناری از جمله مرغ عشق و یاکریم بیشترین آمار فروش را به خود اختصاص دادهاند که قیمت پایین آنها در مقایسه با انواع طوطی و هزینهی نگهداری کمتر این پرندگان از جمله دلایل بالای آمار فروش آنهاست.
اما فعالان این حوزه معتقدند که قناری به علت قیمت مناسب، زیبایی و آوازخواندن بیش ترین تقاضا را دارد و کبوتر نیز تقاضای فراوانی دارد و پس از آن فنچ، مرغ عشق و سپس کاسکوو مینا با قیمتهای بیش تر در مرتبه بعد تقاضا قرار دارند.
رئیس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی تهران با بیان اینکه در بین پرندگان زینتی، طوطیها گرانترین نوع هستند، میگوید: در این بین طوطی عروس هلندی قیمت بالایی دارد.
مهدی خانی در ادامه سخنان خود در رابطه با انواع مرغ گفت: دراین گروه ابتدا طاووس و سپس شاه طاووس را داریم و قرقاول آمریکایی، کبک، بلدرچین و مرغ و خروس هلندی از دیگر انواع مرغ هستند که 80 درصد این پرندگان نیز وارداتی است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر باغ پرندگان حدود 50 عضو دارد، افزود: هنوز فاز دوم این باغ افتتاح نشده که پس از افتتاح آن بقیه اعضا که بیش از 50 عضو بوده و در حال حاضر در سطح شهر پراکنده هستند به آن باغ رفته و در آن جا فعالیت خواهند کرد.
قیمتگذاری پرندگان زینتی
اما نکته مهمی که در مورد پرندگان زینتی وجود دارد، این است که قیمتگذاری این پرندگان به صورت سلیقهای بوده و تعرفه خاصی ندارد و از قیمت 2000 تومان شروع شده و بر اساس نوع پرنده تا چند میلیون تومان نیز قیمت دارد و ممکن است کسی از یک پرنده آن قدر خوشش بیاید که حاضر باشد تا چند صد میلیون تومان هم برای آن هزینه کند که البته این موضوع سلیقهای است.
در مواقعی نیز به دلیل انتشار اخباری، فروش پرندگان کم میشود؛ مانند زمانی که خبر خطر افزایش آنفلوآنزای پرندگان در میان پرنده های زینتی قاچاق شده در استان سیستان و بلوچستان منتشر شد که البته مدتی بعد تکذیب شد. به هر حال گفته میشود پرندگان زینتی میتوانند بعضی از بیماریها را در خود جای دهند و به صاحبان خود منتقل کنند.
اگرچه مالکیت پرندگان زینتی بدون خطر نیست، اما بسیاری از خانوادههای ایرانی در منزل خود از پرندگان زینتی مراقبت میکنند و به این ترتیب ممکن است در معرض بسیاری از بیماریهای مشترک باکتریایی، پروتوزوایی، قارچی، ویروسی یا انگلی قرار گیرند.
توصیههایی به علاقهمندان پرندگان زینتی
توصیه میشود پیش از خرید پرنده وانتقال به محل زندگی حتما به ویژگیهای یک پرنده توجه شود و هر یک از نشانههای سلامتی یک به یک مورد بررسی قرار گیرد و در صورت عدم تجربه و آگاهی حتما با پزشک متخصص مشورت شود.
قبل از انتخاب و خرید هر گونه پرنده توجه داشته باشید که پرنده نیازمند جای مناسب، نگهداری صحیح و توجه کافی بوده و حصول این موارد مستلزم صرف وقت، صبر، حوصله و هزینه کافی است. همچنین برخی توصیه کردهاند که قبل از انتقال پرنده جدید به محلی که از قبل پرندگانی در آنجا نگهداری میشدند، پرنده جدید حتما به مدت دو ماه در محلی جداگانه قرنطینه تا از تندرستی آن کاملا اطمینان حاصل شود.
همچنین گفته میشود که محل استقرار قفس پرنده نباید محیط شلوغ و پرهیاهو یا در فاصله نزدیک از دیوار یا تلویزیون یا روبروی دریچه کولر یا باد پنکه یا مجاور بخاری یا شوفاژ باشد.