به گزارش خبرنگار رسانه خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، حسین قندی پیشکسوت روزنامهنگاری، متولد اسفند 1330 در سبزوار و بزرگ شده تهران است؛ به گفته خودش 15 یا 16 سال داشت که برای بیان احساس شروع کرد به سرودن یک شعر درباره زلزلهای که در یکی از روستاهای خراسان خرابی زیادی به بار آورد و عده زیادی هم کشته شدند.
سال 1349 دیپلم گرفت و وقتی برای بار دوم در کنکور دانشگاه شرکت کرد، در دو رشته زبان و ادبیات انگلیسی و روزنامهنگاری دانشکده علوم ارتباطات اجتماعی قبول شد و روزنامهنگاری را انتخاب کرد.
قبل از دانشگاه در یک گروه تحقیقاتی که همان زمان تشکیل شد و قرار بود مطالب روزنامه کیهان را از سال شروع این روزنامه (1321) تا سال (1349) به صورت کوتاه و خلاصه چاپ و منتشر کند، مشغول به کار و خلاصه کردن سرمقالهها برعهده او گذاشته شده بود که به گفته خودش این دوره خیلی به وی کمک کرد؛ چرا که در باز شدن ذهنیت روزنامهنگارانه و راه افتادن قلمش بسیار موثر بود.
درست بعد از اتمام آن دوره (1351 ) موسسه کیهان تصمیم به چاپ نشریهای برای دو قاره ( آمریکا و اروپا) گرفت و قرار شد کیهان هوایی را همان گروه تحقیقاتی دربیاورد. همان سال اولین شماره آن به سردبیری حسین عدل با همکاری سایر اعضا درآمد و قندی معاون سردبیر شد و علاوه بر آن، مسوولیت بخش سیاسی نشریه نیز به عهده او گذاشته شد.
اولین نوشتههای حرفهییاش مثل خبر، گزارش و مقاله برای نشریه کیهان هوایی بود. کار و مسوولیتش در کیهان هوایی ادامه داشت تا اینکه به وی گفته شد میتواند در خود کیهان هم کمک کند.
پس از این جریان او بعدازظهرها به تحریریه روزنامه کیهان میرفت و مدتی در قسمت شهرستانها، زمانی در بخش فرهنگی، بعد اقتصادی و... این رویه ادامه داشت تا زمان خدمتش فرا رسید ( 1354) پس از آن دوباره به کیهان برگشت. سال 56 بعد از اتمام دوره خدمت به آمریکا رفت و در رشته مدیریت بینالملل، کارشناسی ارشد گرفت و سال 58 برگشت ایران و البته به کیهان هوایی تا سال 1372.
بعد از بازگشت به ایران در روزنامههای کیهان، ابرار، اخبار، انتخاب،... و بالاخره جامجم در سمتهای مختلفی مشغول به کار نویسندگی و ایفای مسوولیت شد. اولین مطلبی که وی نوشته، سرمقالهای بود درباره روابط ایران و هند که برای کیهان هوایی نوشت (1351).
از جمله آثار قندی به کتاب روزنامهنگاری نوین، مقالهنویسی در مطبوعات میتوان اشاره کرد، کتاب روزنامهنگاری تخصصی هم حاصل چندین سال تدریس و تجربه حرفهیی اوست که گام مؤثری در درک پایهای و مقدماتی از مطبوعات تخصصی، نحوه انتشار و فعالیت ثمربخش برای دانشپژوهان ارتباطات و بخصوص روزنامهنگاران است.
این کتاب دربرگیرنده تاریخچهای از مطبوعات تخصصی در جهان و ایران، گستره معنایی اینگونه مطبوعات، شکل، قالبها و محتوای موجود در زمینه روزنامهنگاری و انتشار نشریه است.
قندی بهدنبال برآورده شدن دو هدف این کتاب را تألیف کرده است، نخست ارتقاء دانش تخصصی روزنامهنگاران و دوم توجه بیش از پیش به مقوله اقتصاد نشریات بهعنوان یکی از عوامل ماندگاری مطبوعات.
اما تخیل در روزنامهنگاری: شش گزارش و یک سفرنامه هم حاصل تجربیات حسین قندی است که درباره نقش تخیل، ذهنیت داستان پردازانه و خلاقیت ذهنی در روزنامهنگاری سخن گفته و بر آن است تا فنون پرورش خلاقیت ذهنی و تخیل را آموزش دهد. همچنین نمونههایی عینی از روزنامهنگاری متخیل از مطبوعات جهان و گزارشهای نویسنده در کتاب درج شده است.
مقالات ادبیات مطبوعات، عامل وحدت ملی، آموزش روزنامهنگاری، علم و تجربه؛ واژه و تصویر را باید شناخت، فراسوی مرزها و ثانیهها، کاریکاتورهای خبری هم از جمله آثار قندی عنوان شده است.
این استاد روزنامهنگاری درباره اخلاق و رفتار رسانهیی معتقد است: شخصی که وارد حرفه روزنامهنگاری میشود، خود به خود پایبند اصول و قواعدی میشود که به اتکای آن اخلاق کاری برای فرد قابل تعریف خواهد بود. در شغل روزنامهنگاری و مطبوعات افراد باید با اصول کاری آشنا باشند و با پذیرفتن آن اصول، پا به این عرصه بگذارند.
به اعتقاد قندی اصول روزنامهنگاری و نگارش سبکهای مختلف آن از قبیل مقاله و گزارش است که رفتار و اخلاق رسانهیی را شکل میدهد اما در برخی مواقع مطبوعات و رسانههایی وجود دارند که این رفتار را با بازتعریفی مجدد توسط علایق و خواستههای خود، تغییر میدهند و درنهایت شاهد نقض اخلاق رسانهیی هستیم که به واسطه آن در پارهای از اوقات حرمت افراد نیز زیر سوال میرود.
او درباره ارتباط حفظ حرمت افراد و اخلاق رسانهیی هم میگوید رسانهها میتوانند با تکیه بر رفتار حرفهیی در حوزه آگاهی و اطلاعرسانی قدم بگذارند، در حالی که میتوانند با رفتن به حاشیه و دوری از متن اصلی موجب ناراحتی افراد و یا بخشی از جامعه شوند که اصولا این شیوه فعالیت به دور از اخلاق حرفهیی کار رسانه است.
به گفته قندی نگارشکنندگان روزنامهنگاری مستقیما با حرمت افراد در ارتباط هستند و حفظ حرمت به نوع نگارش روزنامهنگاران بستگی دارد و در این حوزه باید از آگاهی روزنامهنگاران نسبت به اصول حرفهیی روزنامهنگاری مطلع شد زیرا روزنامهنگاری که با اصول آشنا باشد، هیچ گاه خدایی ناکرده شخصی را مورد اتهام قرار نمیدهد.
ویژهترین مهارت حسین قندی را در انتخاب تیترهای مناسب برای مطالب مطبوعاتی میدانند.
*تقدیر از استاد
در اسفندماه 90 اساتید بهنام ارتباطات و روزنامهنگاری کشور و همچنین یادداشتهایی از زندگینامه حسین قندی و آنچه مخاطب را با خاطرات این استاد همراه میکند و عکسهای منتشر شده از آلبوم خانوادگی قندی با عنوان تقدیر، یادداشت و خاطره از استاد، در ضمیمه روزنامه شرق به پاسداشت او نگاشتند.
همچنین در اردیبشهتماه سال جاری در مراسم نخستین جشنواره پیشنگاران مطبوعات کشور که با هدف قدردانی و تکریم از روزنامهنگاران پیش کسوت کشور و افرادی که سالهای سال در ساحت روشنگری، رشد و آگاهی های عمومی مجاهدت و تلاش کردهاند، در محل باغ زیبا با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاون امور مطبوعاتی و اطلاعرسانی برگزار شد، از سه تن از پیشکسوتان عرصه روزنامه نگاری از حسین قندی،امیرحسین فردی و جلال رفیع تقدیر شد.