به گزارش ایسنا وی در پاسخ به به نخسین سوال خبرنگاران در جلسه هفتهای با اصحاب رسانه، درباره اقدامات تروریستی علیه شیعیان پاکستان گفت: متاسفانه اقدامات تروریستی در کشورهای منطقه جان مردم بیگناه را به خطر انداخته است ما از دولت پاکستان انتظار داریم که تلاش بیشتری برای مقابله با تروریسم به خرج دهد و همه کشورهای منطقه برای ریشهکن کردن این پدیده شوم باید همکاری کنند.
مهمانپرست اضافه کرد: حتما سازمان همکاریهای اسلامی میتواند نقش جدی در بسیج کشورهای منطقه برای مقابله با این مساله داشته باشند تروریسم حاصل دخالتهای کشورهای خارجی در منطقه است برای دستیابی به اهداف سیاسی خود این پدیده شوم را ایجاد کردند و میبایست با کمک کشورهای منطقه این مساله ریشهکن شود.
او درباره مداخله نظامی فرانسه و انگلیس در کشور مالی با حمایت ناتو خاطرنشان کرد: ما مواضع خود را در آینده نزدیک به شکل دقیق اعلام میکنیم اصول سیاست خارجی کشور ما براساس احترام به تمامیت ارضی کشورها است و این که گروههای مسلح با حمایت کشورهای خارجی ثبات و امنیت کشورها را به خطر میاندازند نباید مورد حمایت قرار گیرند همان مشکلی که در منطقه خاورمیانه با آن روبرو هستیم و در سوریه گروههای مسلحی مشغول بیثباتی و ناامنی در این کشور هستند و متاسفانه برخی از کشورهای غربی از آنها حمایت میکنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان تصریح کرد: ما معتقدیم باید ثبات و امنیت برقرار شده و تمامیت ارضی کشورها مورد احترام قرار گیرد و هرگونه مطالبات مردمی از طریق روند دموکراتیک و روشهای مردم سالارانه تامین شود.
مهمانپرست درباره مذاکرات ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: همانطور که در گذشته اطلاعرسانی شده بود فردا دور جدید مذاکرات میان نمایندگان کشورمان و آژانس در ایران برگزار میشود. این مذاکرات در چارچوب فنی و حقوقی خود دنبال میشود نشستهایی که تاکنون برگزار شده مثبت تلقی شده است و امیدواریم در این نشست تفاهم کلی حاصل شود همانطور که معاون آقای آمانو، رییس هیات مذاکرهکننده از طرف آژانس مذاکرات را در گذشته مثبت تلقی کرده بوده و اعلام کرده که میتوان در این نشست میتوان به یک توافق جامعی دست یافت.
وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران همواره اعلام کرده است که برای مذاکرات سازنده آماده هستیم و امیدواریم با به رسمیت شناخته شدن تمام حقوق هستهیی کشورمان این مذاکرات هرچه سریعتر به نتیجه برسد و برای اقدامات احتمالی و نگرانیهایی که ممکن است به لحاظ فنی وجود داشته باشد آمادگی رفع این ابهامات و نگرانیها را داریم.
مهمانپرست همچنین در مورد درخواست سازمان بینالمللی انرژی اتمی برای بازدید از سایت پارچین گفت: ما برای همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون بیشترین تلاشها را انجام دادهایم ما عضو آژانس هستیم و معاهده انپیتی را امضا کردهایم و جز اولین کشورهای بودهایم که این معاهده را امضا کردیم و به آن پایبند هستیم.
وی تاکید کرد: مذاکرات ما و آژانس باید چارچوب حقوقی و فنی داشته باشد و بر این اساس تاکنون نشستهای مختلفی برگزار شده است. ما از آژانس میخواهیم فعالیتهای ما را به رسمیت بشناسند و طبیعی است اگر آنها نیز نگرانیهای داشته باشند آمادگی داریم این ابهامات را برطرف کنیم و این در یک مجموعه کامل قابل انجام است ما قبلا هم توافقی با آژانس انجام دادیم که در آن زمان اعلام کردیم همه نگرانیها و سوالهایی که آژانس درباره فعالیتهای صلحآمیز کشورمان دارد یکجا ارائه دهد و ما نسبت به رفع ابهامات اقدام خواهیم کرد و در ازای حل همه این ابهامات پرونده هستهای ما روال طبیعی خود را باید دنبال کند و مباحثی که درباره فعالیتهای ما مطرح است پایان یابد با وجود اینکه زودتر از زمان مورد توافق همه سوالات آژانس را پاسخ دادیم و آژانس رسما به رفع ابهامات تاکید کرد اما به توافقی که انجام شده بود عمل نکرد که بهانه آژانس ادعاهای غیر مستند مقامات آمریکایی بود.
وی ادامه داد: این یک تجربهای بود که اگر قرار باشد ما به توافقی برسیم باید طرف مقابل تعهداتش کامل مشخص باشد اگر قرار باشد هر روز راجع به نقطهای از ایران ادعاهایی صورت گیرد و به بهانه آن بخواهند همه مراکز نظامی ما را مورد بازدید قرار دهند و نهایتا هیچ تعهدی نسبت به فعالیتهای هستهیی صلحآمیز ما نداشته باشند این وضعیت انتها نخواهد داشت.
مهمان پرست تاکید کرد: پارچین منطقه نظامی است و به همین دلیل فعالیتهای خود را ادامه میدهد و هیچ ارتباطی به فعالیتهای هستهای ندارد قبلا دو بار توسط آژانس این منطقه بازدید شده است به هرحال هر بحثی که وجود داشته باشد در نشست مقامات ایران و آژانس بینالمللی مطرح میشود در یک همکاری کامل هم باید حقوق کامل هستهیی ما به رسمیت شناخته شود و هم میتوان نسبت به رفع ابهامات و نگرانیها در چارچوبهای مشخص به توافق رسید.
زمان مذاکره با 1+5 تعیین شد
مهمانپرست همچنین درباره آخرین اخبار مذاکرات ایران و 1+5 گفت: هفته گذشته ایران پیشنهادات خود را درباره زمان و مکان مذاکرات اعلام کرد و شب گذشته خانم اشمید تماسی با آقای باقری داشتند و در این گفتوگوی تلفنی درباره زمان مذاکرات بعدی توافق کردند، البته قرار شد که معاون خانم اشتون در اسرع وقت پاسخ کشورهای 1+5 درباره محل مذاکرات را هم اعلام کند تا بتوانیم مذاکرات را از سر بگیریم و دنبال کنیم.
وی افزود: ما در مذاکرات مسکو همه پیشنهاداتمان را به 1+5 اعلام کردیم آنها فرصت خواستند تا به این پیشنهادات پاسخ دهند و پیشنهادات را مثبت و سازنده عنوان کردند حدود شش ماه از آن تاریخ میگذرد و تاکنون ظاهرا آمادگی برای ادامه گفتوگوها و پاسخ به پیشنهادات ما را نداشتند امیدواریم هر چه سریعتر به توافق نهایی برسند.
وی در مورد این که آیا زمان توافق شده اواخر ژنوایه خواهد بود؟ گفت: موقعی که مکان مذاکرات مشخص شد زمان و مکان را با هم اعلام می کنیم.
مهمانپرست درباره مذاکرات ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز گفت: مذاکرات ادامه پیدا خواهد کرد، امیدواریم مجموعه کاملی از توافقات حاصل شود. در این توافقات حقوق هستهای صلحآمیز کشور ما به شکل کامل به رسمیت شناخته شود و این چیزی است که حق ملت ماست و بر اساس معاهده ان.پی.تی باید از آن برخوردار باشیم. ما فراتر از حق خود درخواست نکردیم و اجازه نمیدهیم کمتر از حقمان به ما داده شود. اگر به لحاظ فنی یا حقوقی ابهاماتی وجود داشته باشد آمادگی داریم که آن را در چارچوب توافقی کامل رفع کنیم.
او درباره اقدام آژانس بینالمللی انرژی اتمی مبنی بر ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت، گفت: قطعنامههای غیرقانونی علیه ملت ما به تصویب رساندهاند اما تایید فعالیتهای هستهای صلحآمیز کشور ما و به رسمیت شناختن آن به معنای غیرقانونی بودن همه قطعنامهها از طرف خود این کشورها و آژانس بینالمللی انرژی اتمی است. ما معتقدیم این قطعنامهها غیرقانونی و بیمبنا است زیرا ما هیچ تخلفی از فعالیتهای صلحآمیز نداشتهایم و به تعهد خود پایبندیم.
فتوای مقام معظم رهبری درباره حرام بودن تسلیحات هستهای بالاترین دستورالعمل کاری ما خواهد بود
مهمانپرست در پاسخ به پرسش دیگری درباره اظهارات صالحی در گفتوگو با نشریه فارینپالستی مبنی بر این که ایران آمادگی دارد فتوای مقام معظم رهبری مبنی بر حرام بودن سلاح هستهای را به سند الزامآور سازمان ملل تبدیل کند، گفت: نکتهای که کشورهای غربی باید به آن توجه کنند پایبندی کشور ما به تعهدات خود و مقابله جدی با بهکارگیری سلاحهای هستهای و کشتار جمعی در دنیا است. ما مخالفت خود را بارها با بهکارگیری هرگونه سلاح کشتار جمعی اعلام کردهایم و تاکید کردهایم برای ایجاد موج بینالمللی و جریانی که از حمایت همه کشورها برخوردار باشد در ایران اجلاسهای بینالمللی برگزار کردهایم.
وی ادامه داد: پیشنهادکننده اولیه ایجاد خاورمیانه عاری از سلاحهای هستهای ایران بوده است و معتقدیم کشورهای دارنده سلاحهای هستهای متخلف هستند و باید هر چه سریعتر به تعهدات خود در قبال خلع سلاح عمل کنند. برای ما هیچ چیزی بالاتر از فتوای مقام معظم رهبری برای این که چارچوب فعالیتهای ما را در زمینه هستهای روشن کند وجود ندارد. وقتی بالاترین مقام مرجعیت و رهبری یک کشور نقطه نظرات خود را به عنوان فتوا اعلام میکند بر همه واجب است که به آن عمل کنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان خاطرنشان کرد: این فتوا بالاترین دستورالعمل کاری ما خواهد بود. برخی از مسئولان کشورهای غربی اظهار کرده بودند که از این فتوا استقبال میکنند اما جنبه مذهبی دارد و میتواند جنبه رسمی و الزامآور برای دولت نداشته باشد. آنها شناخت دقیقی از اعتقادات اسلامی و فتاوی علمای بزرگ ندارند با این حال معتقدیم این فتوا ارزش بسیار بالایی دارد و میتواند نقطه تعیینکننده برای نظام بینالملل کنونی باشد و نشان دهنده پایبندی پیروان ادیان الهی و اسلام برای جلوگیری از بهکارگیری سلاحهای کشتار جمعی است.
مهمانپرست تاکید کرد: ما آمادگی داریم که این فتوا به عنوان سند بینالمللی به ثبت برسد و بهانه از کشورهای مختلفی که به هر شکل سعی میکنند نقطه نظرات خود را تحمیل کنند و واقعیتهای کشور ما را در نظر نگیرند گرفته شود.
توصیههای آیتالله سیستانی میتواند وضعیت مطلوب را در عراق ایجاد کند
خبرنگار دیگری درباره طرح آیتالله سیستانی درباره حل بحران عراق و تاکید بر برگزاری مذاکرات مسالمتآمیز و تشکیل کمیتههایی برای بررسی مطالبات گروهها پرسید که مهمانپرست گفت: مجموعه گروهها و شخصیتها در عراق بهترین راهحل را برای وحدت این کشور و احترام به حاکمیت و روند دموکراسی در این کشور دنبال میکنند. دشمنان منطقه و عراق خواهان انسجام و ثبات در این کشور نیستند و فتنههای مختلفی را طراحی میکنند که جریان اختلافانگیز است.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان ادامه داد: مذاکرات مسالمتآمیز بین گروههای مختلف و توجه به توصیههای حضرت آیتالله سیستانی میتواند وضعیت مطلوب را در عراق ایجاد کند و اختلافنظرها را از بین ببرد.
مهمانپرست درباره برگزاری "کنفرانس وحدت" در تهران و نقش و اهمیت این کنفرانس نیز اظهار کرد: اساسا این اجلاس برای وحدت بین جهان اسلام پایهریزی شده است و بیشترین تلاش ایران برای پس از پیروزی انقلاب اسلامی در جهت وحدت بین مسلمانان بوده است. شرایط حساس منطقهیی نیز این وظیفه را برای ما ایجاد میکند که از همه ظرفیتها و توانمان برای ایجاد وحدت استفاده کنیم و بدانیم که دامن زدن به اختلافات مذهبی به ویژه اختلافات در درون جهان اسلام یک توطئه است و بدخواهان جهان اسلام این مساله را دنبال میکنند.
اجلاس مداخلهآمیز قاهره درباره خوزستان، تاثیر منفی در روابط ایران و مصر نخواهد داشت
وی درباره نشست گروههای عرب مخالف ایران در مصر همزمان با سفر صالحی به این کشور نیز اظهار کرد: اگر اخبار را مرور کنید متوجه میشوید که چه کشورها و جریانهایی از این سفر ابراز ناراحتی کردهاند و چه ملتهایی ابراز خوشحالی داشتهاند. طبیعی است که برخی جریانها و کشورها از نزدیک شدن کشورهای بزرگ منطقه مانند ایران و مصر خوشحال نیستند و همه تلاششان را به کار میگیرند تا در این روابط خدشه ایجاد شود. البته این گونه اقدامات هیچ تاثیری نخواهد داشت. مسوولان دو کشور عزم و ارادهشان را برای توسعه روابط نشان دادهاند و این سفرها و رایزنیها حتما به نفع دو ملت و کل منطقه خواهد بود.
مهمانپرست ادامه داد: ریشه فکری این جریان و وابستگیهایشان کاملا مشخص است و بلافاصله پس از اعلام برگزاری این جلسه مطرح شد که از طرف الازهر نیز در این جلسه شرکت و این جلسه را تایید میکنند که شاهد اعلام رسمی الازهر بودیم که نه در آن جلسه شرکت کردند و نه آن را تایید کردند. به نظر میرسد اجازه نخواهند داد که این گونه اقدامات تاثیر منفی در روابط دو کشور بگذارد.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه همچنین در مورد سفر نخستوزیر سوریه به ایران نیز گفت: امروز شاهد ورود نخستوزیر سوریه به ایران خواهیم بود و در راستای توسعه روابط دوجانبه بحثهای مختلفی که در زمینه همکاریهای اقتصادی و تجاری بین دو کشور وجود دارد هیات مقدماتی قبلا وارد ایران شده است و زیر نظر دستیار اقتصادی وزیر امور خارجه نشست اولیه تشکیل شد.
وی ادامه داد: این سفر به دعوت معاون اول رئیسجمهور انجام میشود و برای توسعه روابط دو کشور سفر مهمی است.
مهمانپرست همچنین درباره سفر امیر عبداللهیان به چین نیز اظهار کرد: رایزنی در مورد تحولات منطقه و ادامه گفتوگو بین کشورهای موثر در دستور کار این سفر است. چین کشور مهم و تاثیرگذاری است که میتواند در حل بحرانهای منطقهیی نقش موثری داشته باشد. رایزنی و تبادل نظر بین ما و کشورهای موثر منطقه در حل بحرانها امری معمول است.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان همچنین در پاسخ به پرسشی درباره اقدام برخی از نهادهای علمی جمهوری آذربایجان برای تدوین تاریخ مشترک ایران و این کشور و اقدام ایران در این باره نیز گفت: ایران و آذربایجان مشترکات فراوانی با یکدیگر دارند، حتما آمادگی داریم برای تدوین تاریخ کشورهای تازه استقلال یافته شوروی کمک کنیم، بخش مهمی از تاریخ کشورها و هویت آنها در اسناد فارسی زبان وجود دارد و برای این که بتوانند تاریخ کشورشان را تدوین کنند حتما متخصصان ایران آماده همکاری هستند. باید در تدوین تاریخ با دقت نظر عمل کرد و بر اساس اسنادی که به صورت موثق در کشور ما وجود دارد عمل کرد و ما میتوانیم در این زمینه با جمهوری آذربایجان همکاری داشته باشیم.
مذاکرات درباره ادامه توافقنامه مرزی عبور تا 45 کیلومتر با آذربایجان پیگیری میشود
مهمانپرست درباره لغو توافقنامه مرزی عبور تا 45 کیلومتر از سوی آذربایجان و اقدامات ایران در این باره نیز گفت: ما قائل به لغو روادید با کشورهای همسایه هستیم. معتقدیم هر چه موانع برای رفت و آمد مردم برطرف شود حتما به نفع دو ملت و دو کشور خواهد بود و روابط دو ملت را نزدیکتر و عمیقتر میکند و همکاریهای تجاری و اقتصادی را افزایش میدهد و نتیجه آن به نفع کشورها خواهد بود به همین دلیل ما با برخی از کشورها بحث لغو روادید را دنبال کردیم، حتی با برخی از کشورها به صورت یکطرفه لغو روادید اعلام کردیم.
او ادامه داد: این که در محدوده مرز دو کشور امتیازات ویژهای برای رفت و آمد قرار داده شود حتما به توسعه همکاریها و فعال شدن بازارچههای مرزی کمک میکند، قراردادی که ما با آذربایجان داشتیم در این زمینه میتوانست برای مردم بسیار مفید باشد. مذاکرات در دست پیگیری است، امیدواریم مجددا منجر به توافقاتی شود تا اهالی ساکن در حوالی مرزهای دو کشور بتوانند رفت و آمد داشته باشند.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان درباره قرارداد همکاری امنیتی بین آمریکا و افغانستان و سفر کرزای به این کشور نیز تاکید کرد: بحران کشورهای منطقه از طریق همکاریهای منطقهیی قابل رفع است و حضور کشورهای خارج از منطقه نمیتواند کمکی به حل مشکلات بکند و مسائل منطقه را پیچیدهتر میکند. در مورد افغانستان این آمادگی وجود دارد که در برقراری امنیت و آرامش از نیروهای افغانی استفاده شود و تاکید رییسجمهور افغانستان نیز این مطلب بوده است که پس از این توافق و در آینده نزدیک نیروهای افغانی از کشورشان دفاع میکنند و ثبات و امنیت را در این کشور تامین میکنند. همه کشورهای منطقهیی در این جهت در کنار افغانستان خواهند بود تا همه مشکلات به صورت بومی حل شود.
وی تاکید کرد: امنیت افغانستان کاملا به امنیت کشورهای منطقه و امنیت ایران مرتبط است بنابراین کشورهای همسایه و منطقه بیشترین تلاش را برای حفظ این امنیت دارند.
مهمانپرست درباره طرح دبیرکل اتحادیه عرب که در آن اعلام کرده بود که سوریه باید در ذیل ماده 7 منشور سازمان ملل متحد قرار گیرد نیز گفت: در قبال سوریه دو رویکرد روش مسالمتآمیز با پیگیری توقف درگیریها و دموکراسی در سوریه و ایجاد فضای مناسب برای کمکرسانی و قطع مداخله خارجی و همچنین روش افزایش درگیریها و بهکارگیری خشونت و ارسال سلاح و ایجاد زمینه برای مداخله نظامی وجود دارد. ایران از رویکرد اول حمایت میکند.
دستیار ویژه وزیر امور خارجه اظهار کرد: بین این دو رویکرد اختلافنظر وجود دارد. معتقدیم کشورهای موثر به سمت رویکرد مسالمتآمیز حرکت خواهند کرد و مردم سوریه خواهان توقف درگیریها هستند که در شرایط مناسب بتوانند خودشان امور کشور خود را به دست بگیرند و نظراتشان را راجع به آینده کشور ابراز کنند. این که برخی کشورها و مجموعههای منطقهیی و بینالمللی بخواهند خلاف این طرحها حرکت کنند به معنای آن است که چندان موافق ثبات و امنیت در منطقه نیستند و یا به دنبال زمینهسازی برای مداخلات نظامی خارجی هستند.
وی درباره اقدام ترکیه برای تعیین یک حاکم در شمال سوریه نیز گفت: مردم سوریه باید تصمیم بگیرند که چه آیندهای داشته باشند. هیچ کشور و جریانی نمیتواند به جای مردم سوریه تصمیم بگیرد و پیششرط بگذارد. گروههای مخالفی که مسلحانه با دولت سوریه در حال جنگ هستند نیز تعداد بسیار کمی در مقایسه با مردم سوریه دارند. چرا نگران هستند که انتخابات برگزار شود؟ هر چقدر با برگزاری انتخابات در سوریه مخالفت شود تردیدها را نسبت به این که این گروهها مورد حمایت اکثریت مردم هستند بیشتر میکند.
مهمانپرست درباره اظهارات مقامات انگلیسی نسبت به جزایر مالویناس نیز اظهار کرد: ما بر مبنای مواضع اصولی خود ترکیبات استعماری را درباره مسائل سرزمینی محکوم میکنیم و با آن به شدت مخالفیم و بهکارگیری زبان تهدید و استفاده از زور را در حل اختلافات بین کشورها غیرقانونی و مردود میدانیم. توصیه میکنیم که دو طرف مناقشه از راهحل مسالمتآمیز برای حل مسائلشان استفاده کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان درباره اظهارات سفیر آمریکا در یمن مبنی بر تلاش ایران برای بیثبات کردن یمن نیز اظهار کرد: این اظهارات بیپایه و اساس تازگی ندارد و در جهت اتهام زدن به کشور ما و اختلافافکنی بین کشورهای منطقه انجام میشود. باید به سفیر آمریکا در یمن یادآوری کرد که حرکت مردم در منطقه و موج بیداری اسلامی به خاطر حمایتهای طولانی آمریکاییها از دیکتاتورهای منطقه بوده است که باعث تنفر مردم منطقه در سیاستهای مقامات آمریکایی شده است. اگر با هوشمندی کافی و دقت مسائل منطقه را دنبال کنند متوجه خواهند شد که شعارهای مردم و احساسات آنها در جهت ابراز تنفر نسبت به سیاستهای آمریکاییها و همپیمانانشان است. بهتر است در مسائل منطقه دخالت نکنند و اجازه دهند مردم منطقه خودشان تصمیم بگیرند.
وی درباره آخرین اقدامات وزارت خارجه نسبت به پیگیری وضعیت دو مهندس دیگر ربوده شده در سوریه نیز گفت: وزارت خارجه از همه ظرفیتهای خود برای آزادی دو مهندس استفاده کرده است و تمام توان خود را به کار گرفته، امیدواریم هر چه زودتر شاهد آزادی آنها باشیم و آنان به کشور بازگردند. تلاشها در این باره ادامه دارد.
مهمانپرست درباره ادعای همسر لوینسون، مامور سابق FBI مبنی بر ارائه نامهای به ایران برای پیگیری وضعیت همسرش و درخواست برای آزادی وی نیز گفت: ادعایی که در این زمینه مطرح میشود ادعای دقیقی نیست. اعلام کردهایم که هیچ اطلاعی در این زمینه نداریم و پرداختن به این مساله با اهداف خاصی دنبال میشود. امیدواریم تلاشهای انجام شده منجر به دست یافتن به اطلاعات دقیقی شود. ما در ظرفیتهای خود آمادگی داریم که به مسائل انسانی کمک کنیم اما طرح ادعاهایی که با اهداف سیاسی دنبال میشود و اتهامزنیها را به شدت رد میکنیم.