و در کنار آن منشور حقوق و مسئولیتهای زنان در نظام جمهوری اسلامی ایران نیز بر حق سلامت زنان در بهرهمندی و دسترسی آنها به خدمات و مراقبتهای بهداشتی و درمانی مورد نیاز و با کیفیت مناسب تأکید کرده است.
بررسیها و تحقیقات فراوانی در این زمینه و در طول سالهای مختلف بر روی وضعیت سلامت زنان انجام شد تا بر اساس آن طرح و برنامههای لازم برای ارتقای سلامت این گروه از افراد جامعه ارائه شود.
در این خصوص شورای فرهنگی - اجتماعی زنان با توجه به این تحقیقات، «سیاستهای ارتقای سلامت زنان و دستیابی به مراقبتهای بهداشتی همهجانبه» را تهیه و برای تصویب نهایی به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه کرده است.
منیره نوبخت، رئیس شورای فرهنگی ــ اجتماعی زنان با اشاره به تشکیل کمیته بهداشت در این شورا، گفت: از آنجا که این کمیته پژوهشهایی در حوزه سلامت زنان انجام میدهد، خلأ وجود سندی ملی برای تعیین سیاستهای ارتقای سلامت زنان را احساس کرد و لذا سیاستهای ارتقای سلامت زنان، با استناد به پژوهشهای موردی و کوچک گذشته تهیه و برای تصویب نهایی به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه شد.
وی با اشاره به همکاری و دقت نظر نماینده وزارت بهداشت در تهیه این سیاستها، خاطرنشان کرد: معتقدیم این سند با توجه به اهمیت موضوع، باید زودتر در دستور کار شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار گیرد، از سویی دیگر موضوع سلامت زنان به عنوان بخشی از جمعیت کشور، حقی بسیار حائز اهمیت است؛ چرا که سلامت این گروه از افراد جامعه تأثیر مستقیمی در بهبود وضعیت بهداشت و سلامت جامعه دارد.
نوبخت با اشاره به ضرورت توجه به این حق در کلیه برنامهریزیها، خاطرنشان کرد: به نظر میرسد تاکنون توجه کافی به سلامت زنان در برنامهها صورت نگرفته است و نتایج پژوهشها نیز مؤید این مطلب است، اما با فضای مثبت و زمینه مساعد موجود در وزارت بهداشت برای توجه به این موضوع، میتوان امیدوار بود که پس از تصویب این طرح در شورای عالی انقلاب فرهنگی، پیگیریهای خوبی توسط این وزارتخانه به عنوان مجری اصلی سند صورت گیرد.
سند ملی سیاستهای ارتقای سلامت زنان و دستیابی به مراقبتهای بهداشتی همهجانبه با هدف کلی ارتقا و توسعه سلامت زنان در دورههای مختلف زندگی، پیشگیری از بیماریها و کاهش عوامل خطر سلامت زنان تنظیم شده است که از جمله راهبردهای اجرایی آن طراحی و استقرار نظام جامع اطلاعات از طریق اطلاعرسانی همگانی و رایگان در کشور با مشارکت رسانههای جمعی و سازمانهای دولتی، تدوین برنامههای آموزشی متناسب با نیازهای سلامت زنان و عوامل فرهنگی - اجتماعی تأثیرگذار بر آن، اصلاح باورهای جامعه نسبت به جایگاه زنان در تصمیمگیری و تصمیمسازی و نقش آنها در سلامت جامعه، برنامهریزی مناسب برای دسترسی به خدمات ویژه مورد نیاز سلامت برای زنان آسیبپذیر و دارای معلولیت فیزیکی، روانی و اجتماعی، توانمندسازی مناسب برای اجتهاد پویا و شفافسازی دیدگاههای فقهی برای تأمین بهتر حق سلامت زنان است.
گفتنی است این طرح پس از بحث و بررسی در جلسات کارشناسی شورای فرهنگی اجتماعی زنان با حضور مسئولان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تأیید و برای تصویب نهایی به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه شده است تا در صورت تصویب نهایی برای اجرا به دستگاههای مربوطه ابلاغ شود.