هرج و مرج، ناآرامی و کشتار در هند، ویتنام، الجزایر، لبنان و برخیدیگر از کشورها نمونههایی زنده از خروج ناگهانی و غیر منتظره نیروهای مهاجم از این کشورهاست و سناریوی آمریکا برای آینده عراق نیز به طور حتم جز قتل و عام، کشتارهای مذهبی، بهراه انداختن جنگ بگونهای که گروههایا سازمانهایی به نمایندگی از دیگر کشورها آن را اداره کنند و عراق بهعرصه رقابت و تاخت و تاز دیگر کشورها تبدیل چیز دیگری نخواهد بود.
همه در آمریکا درباره خروج از عراق سخن میگویند اما سوال این است که عملا برای این روند برنامهریزی و طراحی خاصی صورتگرفته است.
به نظر میرسد خطوط کلی نبرد در واشنگتن بهتر از آنچه در عراق میگذرد ترسیم شده است بگونهای که دمکراتها خواستار وضع جدول زمانبندی برای خروج از عراق هستند اما بوش تهدید کرده برای لغو این تصمیم از حقوتو استفاده خواهد کرد. این درحالی است که سناتور جان ماکین نیز پا در جای پای بوش گذاشته وتصمیم خروج از عراق را انتخاب تاریخی برشمرده است که نتایج آن برای نسلهای آینده آمریکا نیز مهم خواهد بود و خروج از این کشور را منجر به نسلکشی در عراق دانسته که آمریکا نیز در آن توطئه کرده است و شاید در اینخصوص حق به جانب سناتور جان مککین باشد.
از سوی دیگر امداد رسانان، رهبران محلی و مسئولان و شهروندان عادی عراق نیز معتقدند در صورت خروج فوری نیروهای آمریکایی از عراق اوضاع فاجعهبار و مصیبت بار خواهد شد و درباره سیل مهاجرت عراقیان به مرزهای اینکشور هشدار دادهاند.
آنها همچنین درباره وقوع کشتار میان اهل سنت وشیعیان و بروز جنگ به نمایندگی از ایران و عربستان سعودی در میان گروههای داخلی عراق هشدار دادهاند از این رو بوش درخواست اعزام بیست هزارنیروی اضافی به عراق را مطرح کرده و رابرت گیتس، وزیر دفاع آمریکانیز از تمدید خدمت تعدادی از نیروهای آمریکایی در عراق خبر داده است.
این نوع طرز تفکر و هدف از اتخاذ این تصمیم آن است که امکان پایان دادن به نافرمانیها و شورشها در عراق در کوتاهترین زمان امکانپذیر باشد و ریشههایبازسازی عراق و آشتی سیاسی نیز کمی عمیقتر شود.
دیوید کیلکولن، از متخصصان مقابله با نافرمانی و شورش میگوید روند مقابله با این مسائل در عراق به مانند یک ماراتن است نه یکمسابقه دو. با وجود این احساس فزاینده میان همپیمانان آمریکا و دشمنانش وجود دارد که نیروهای آمریکایی، عراق را لااقل تا پایان سال آینده ترکخواهند کرد اما همه به گونهای رفتار میکنند که گویی نیروههای اشغالگر قرار نیست هیچگاه عراق را ترک کنند.
استیون سایمون، عضو شورای روابط خارجی مجلسسنای آمریکا معتقد است بحث و جدالهای کنونی در داخل آمریکا بحث روزاست و نیروهای آمریکایی مجبور به خروج از عراق خواهند شد.
ژنرال باری مک کاروی پس از بحث و رایزنیهای گسترده در بغداد در ماهگذشته هشدار داد ارتش آمریکا نخواهد توانست این سطح از پایبندی، تعهد و آمادگی خود را بیش از یک سال دیگر حفظ کند و بزودی مشخص خواهد شد این ارتش روبه ضعف خواهد گذاشت.
در همین حال سایمون معتقد است مشکلاصلی در فردای روز عقبنشینی از عراق است و به محض مخابره خبر خروج این مسئله به مثابه شکستی برای دولت آمریکا قلمداد خواهد شد.
کنثبالاک از مرکز تفسیر و تحلیل بروکینگز گزارشی 130 صفحهای درباره نتایج عقبنشینی آمریکا از عراق ارائه کرده است که خشم دیوانسالاران امنیت ملیآمریکا را درپی داشته است. یک افسر عالیرتبه ارتش آمریکا میگوید عملا فعالیتهایی به سمت گزینههای خروج از عراق در حال جریان است و چارچوب آن به بخش پژوهشهای ارتش، یکی از مراکز دفاعی ارائه شده و طرح عقب نشینی در اختیارپنتاگون نیز قرار گرفته است.
بنا به گفته یکی از مشاوران عالیرتبه نیروهای ائتلاف در بغداد که نخواست نامش فاش شود از موفق الربیعی، مشاور امنیت ملی عراق خواسته شده است برای روز بعد از خروج نیروهایآمریکایی برنامهریزی کند اما ربیعی گفته اصلا نمیتوان در این باره توضیح داد.
هیچ کس نمیتواند به طور قطعیدرباره اینکه نزاع عراق چه شکلی خواهد شد پیشبینی کند اما ویتنام همواره به عنوان نمونهای ازعقب نشینی ناگهانی یکی از قدرتهای بزرگ جهاناز یک جنگ خارجی بهشمار میآید. برآورد آمریکا از ماهیت و میزان مقاومت ملی در کشورهایی که به آنها نیرو اعزامکرده کاملا اشتباه بوده است.
در تمامیاین حالات و نمونهها درس اصلیمربوط به این نیست که عقبنشینی یا خروج امری گریزناپذیر است بلکهبازگشت به گذشته دراین گونه موارد بدتر خواهد بود زیرا این حقیقت وجود داردکه دولتها مدت زمان زیادی را سپری میکنند تا بعدا اعتراف به عقبنشینی و خروج از کشور تحت اشغال را امری ضروری قلمداد کنند و موقعی که زمان عقبنشینی شتابزده فرامیرسد هرج و مرجی که به دنبالآن ایجاد خواهد شد ازخود اشغالگری بسیار بدتر خواهد بود.
برخی ازسازمانها در خصوص بروز فجایعی مانند سرازیر شدن آوارگان عراقی به مناطقمرزی این کشور هشدار دادهاند و تامین مایحتاج در اردوگاههای مرزی عراق را تقریبا محال دانستهاند. از سوی دیگر کشورهای همسایه عراق نیز نگران آن هستند که این جنگ همه منطقه را در برگیرد و از این رو شروع به اتخاذ تدابیر شدید امنیتی در مرزهای خود کردهاند نکته خطرناکتر اینکه یکیاز ژنرالهای ترکیه خواستار مداخله نظامی در عراق به منظور نابودی پایگاههای گروههای کردی شده که علیه آنکارا دست به حمله میزنند. نکته دیگر اینکه اسرائیل نیز از موضوع خروج آمریکا از عراق نگران است و افسران این رژیم معتقدند عقبنشینی آمریکا از عراق باعث شعلهور شدن عملیات تروریستی در اسرائیل خواهد شد و تروریستها از طریق خاک اردن میتوانند به اراضی تحت کنترل این رژیم دست پیدا کنند اما هنوز ارتشاسرائیل برنامه مدونی برای حمایت از مرزهای خود با اردن ندارد
نیوزویک در گزارشی تحت عنوان سناریوهای آمریکا پس از عقبنشینی از عراق به برخی سیاستهای آمریکا در خاورمیانه بویژه در عراق اشاره کرد.
کد خبر 20570