محمدباقر قالیاف بعد از ظهر امروز در اجتماع پر شور خانواده شهدا، رزمندگان و جوانان استان گیلان در مهدیه این شهر حضور یافت و به سخنرانی پرداخت.او در ابتدای صحبتهایش گفت: اجازه دهید قبل از هر چیز از شهدا و امام شهدا و مخصوصاً شهدای خطه شهید پرور استان گیلان یاد کنیم؛ شهدای عزیزی همچون افلاکی، قلی پور و... که بعضا توفیق داشتم در دفاع مقدس از نزدیک رشادت های آنها را ببینم. در مکانی به نام مهدیه شهر رشت گرد هم جمع شدهایم، مطلع شدم مرحوم کافی(ره) در احداث این مکان مذهبی نقش داشته است، همچنین در سالگرد وفات بزرگ عارف جهان تشیع آیتالله بهجت هستیم و به همین منظور از همه این بزرگان و شهدا یاد میکنم.
مشکلات کشاورزان و ظرفیتهای موجود
قالیباف در ادامه به برخی از مشکلات کشاورزان اشاره کرد و گفت: امروز این سوال در ذهن همه اندیشمندان، مردم و به ویژه جوانان لایق خلاق، دلسوز و تحصیل کرده وجود دارد که چرا به وضعیت موجود رسیدگی نمی شود؟ وقتی در یک استانی مثل خراسان میرویم مردم جنوب این استان عنوان میکنند که اینجا خاک مرغوب و خاک کافی نیست. آنها احساس میکنند امکانات و طبیعت اجازه کشاورزی را نمی دهد و تا حدودی از این طریق خود را قانع میکنند. اما این حرف را درباره استان گیلان نمیتوان زد. در این استان چه چیزی کم داریم؟ زمین، آب، هوای خوب، جوانان متخصص و متعهد؟ هرچه نگاه میکنیم میبینیم برای تحول اساسی در کشاورزی این استان همه امکانات موجود است. در جلگه خوزستان که جزء جلگه های استثنایی در منطقه است، همه امکانات وجود دارد و این جلگه به تنهایی میتواند همه غلات کشور را جوابگو باشد، اما سوال اینجاست که چرا باید بر اساس آمار و ارقام گمرک و گزارشهای سالیانه نتوانیم بخش قابل توجهی از تولیدات کشاورزی را به فروش برسانیم؟ بعضی از تولیدات کشاروزی منهدم میشوند. نیاز ما در برخی محصولات چند برابر تولید آنهاست؛ از آن جمله میتوان به چای اشاره کرد که در استان گیلان کشت میشود. همچنین بالغ بر 40 درصد امکانات و تولیدات کشاورزی به کشور وارد میشود. حتی گاهی تولیداتی وارد کشور میشود که خودمان در داخل تولید میکنیم. این مشکلات نه تنها در بخش کشاورزی، بلکه در سایر حوزهها نیز وجود دارد.
عدالت اجتماعی و حقوق مردم
وی در خصوص عدالت اجتماعی افزود: اگر به حوزه عدالت اجتماعی نگاه کنیم این سوال پیش میآید که یک کشاورز پا به سن گذاشته که دیگر امکان کار کردن ندارد چگونه باید زندگی خود را تأمین کند؟ این فرد کجا بیمه شده است؟ نقش دولت در این جا کجاست؟ حوزه کشاورزی، نیرو، امکانات و تجهیزات یکی از چالش های بزرگ کشور است.
قالیباف درباره برخی از حقوق مردم گفت: از دیگر سو باید گفت که مردم نیز نسبت به قانون حقوقی دارند. بخشی از این حقوق مربوط به حقوق سیاسی، اجتماعی و اقتصادی است و بخشی مربوط به حقوق فردی. همانطور که قانون به دولت اجازه داده برخی امور را از مردم بگیرد و اجرایی کند، دولت نیز موظف است حقوق مردم را پرداخت کند. یکی از حقوق مردم آن است که طبق قانون امکان تحصیلات رایگان فراهم باشد، هم اکنون امکان تحصیل برای فرزندان بسیاری از خانوادهها وجود ندارد. آیا نباید در جهت رفع این موضوع تلاش کنیم؟
وی اظهار کرد: حتی اگر این معضل نیز برطرف شود، چالش آن است که بزرگترین مجموعه بیکاران را فارغالتحصیلان تشکیل میدهند. درست است که آمار بیکاری حدود13 یا 14 درصد اعلام میشود، اما اسناد میگوید که آمار بیکاری مخصوصا در حوزه جوانان تحصیل کرده حدود 30 درصد است. تقریبا در هر خانهای را که بزنید جوانان تحصیلکرده آماده به کار حضور دارند و هیچگاه نمیدانند که آیا میتوانند کاری را آغاز کنند یا خیر؟
قالیباف درباره این چالشها ادامه داد: این چالشهایی است که امروز وجود دارد اما آیا مسئولان که بنده هم جزء آنها هستم و در حوزه مسئولیت خود باید پاسخگو باشم، این صدای مردم و نیاز و مشکلات آنها را نشنیدهاند؟ به نظرم حتماً شنیدهاند. در این صورت ممکن است فرصت پیدا نکرده باشند تا به خاطر مسائل دیگری که درگیر آن بودند به این موضوع بپردازند. وقتی بنده وارد شهرداری تهران میشدم بارها از من سوال کردند که مهمترین دغدغه شما چیست؟ در آن زمان گفتم به عنوان شهردار تهران هیچ دغدغهای ندارم! دغدغه من دغدغه مردم است. امروز میتوانید از مردم تهران بپرسید آیا جز دغدغه آنها چیز دیگری را دنبال کردم؟ برای پیدا کردن راهحل به نزد بزرگان، دانشگاهیان و افراد موثر محلات مراجعه کردم و آنها نیز هر یک در حوزه کاری خود کمک کردند تا مشکلات حل شود.
پایتخت چطور متحول شد؟
محمد باقر قالیباف با اشاره به دلایل تحول ایجاد شده در پایتخت گفت: امروز با کمک جوانان تصمیمهای درستی در پایتخت گرفتهایم، وقتی میگویم جوانان، برای استفاده ابزاری و شعاری از این قشر نام نمیبرم. هم اکنون 123 ناحیه شهری در شهرداری تهران داریم که جمعیت برخی از این نواحی بیشتر از برخی مراکز استانهااست. برای شهرداران نواحی محدودیت گذاشتهام و گفتهام هر فردی که قابلیت داشته باشد و سن او بیش از 35 سال نباشد باید به عنوان شهردار ناحیه انتخاب شود، چون احساس کردم شهرداری ناحیه نیازمند تخصص و نیروی جوان برای مدیریت است. به افرادی که بالای 35 سال داشتند و دارای قابلیت بودند گفتم به خدمتتان ادامه بدهید و در رقابتی تلاش کنید تا به عنوان معاون شهردار منطقه، مدیر کل شهرداری و ... مشغول به کار شوید. امروز تعداد شهرداران نواحی تهران که بالای 35 سال هستند از تعداد انگشتان یک دست تجاوز نمی کند که این تعداد نیز دلایل خاص خود را دارند. درباره آنها نیز من شخصا میتوانم تصمیم بگیرم. تحولی که در تهران رخ داده به برکت احترام به پیشکسوتان، بزرگان و اندیشمندان در حوزه نظریه و برنامه و همچنین به برکت اعتماد به جوانان در حوزه استفاده از تحرک و نیروی جوانی آنها بوده است.
سیاستزدگی و معضلات آن
قالیباف با اشاره به فضای سیاستزده فعلی مدیریت اجرایی کشور گفت: در این شرایط که مشکلاتی وجود دارد یا مدیران صدای مردم را به دلیل مشغلههایشان نشنیدهاند و یا در دورانی که پشت سر گذاشتیم به حدی اختلافات و سیاستزدگی پیش آمد که این سیاستزدگیها به موضوعات اصلی دولتها تبدیل شد، به همین دلیل دولتها فرصت این را که به دغدغه مردم رسیدگی کنند نداشتند.
وی ادامه داد: دولتها برای حل مشکلات مردم تلاش کردهاند و ما هم به سهم خود از آنها تشکر می کنیم، اما نتیجه همه آن تلاشها وضع اقتصاد و فرهنگ امروز ماست. پس این تلاشها کفایت ظرفیت و امکانات فعلی ما را نمی کند. کشور نیازمند تغییر و پایان دادن به سیکل بسته مدیریتی فعلی است. باید به این سیکل بسته مدیریتی در 24 خرداد ماه پایان دهیم. باید اجازه دهیم مدیرانی با فرهنگ جهاد و شهادت بر سر کار بیایند تا از ظرفیتهای کشور استفاده کنند. امروز ظرفیت کشور منابع نفتی و گازی و آبی و خاکی نیست، مهمترین منبع ما منابع انسانی و نیروهای جوان است. گیلان از نظر ضریب هوشی مردم و ظرفیت جوانان، جزء استانهای اول است و هرگاه فرصت برای جوانانش فراهم شده موفقیت آنها را در مقاطع گوناگون دیدهایم. باید توجه داشت مهمتر از عدالت اقتصادی، عدالت اجتماعی است تا فرصتهای مناسب را برای همه فراهم کنیم و هیچگاه رفتار سیاستزده نداشته باشیم.
نقد عزل و نصبها بعد از تغییر مدیریت
قالیباف به نقد تغییر مدیران بعد از روی کار آمدن یک جریان در کشور پرداخت و گفت: به صورت صریح و روشن عرض میکنم وقتی اصلاحطلبان به قدرت میرسند و در مدیریت میآیند، نوع عزل و نصب ها، تدبیرها و رفتارهای سیاسی آنها این گونه است که غیر از گروه و افراد خودشان، کمتر کسی را به کار میگیرند، متقابلا اصولگرایان نیز همین گونه هستند. متأسفانه وقتی بعضی سر کار آمدند نگاه نکردند که افراد چه قابلیتی دارند. باور یک مدیر در جمهوری اسلامی باید این باشد که در نظام ولایی و دینی انجام وظیفه می کند. حتما باید تعهد لازم و باور قلبی داشته باشد و در کنار آن مدیری لایق و شایسته به شمار رود، نه این که صرفا در گروه ما قرار داشته باشد.
وی ادامه داد: حتی گاهی شاهد هستیم نه تنها در حوزه های سیاسی و مدیریتی، بلکه افرادی که کار مهندسی و تکنیکی انجام می دهند نیز تغییر میکنند، در نتیجه این تغییرها اگر نفت خود را 12 دلار و یا 120 دلار بفروشیم وضعیت ما تفاوتی ندارد و بهتر نمیشود که بدتر میشود.
فرصتسوزیها را کنار بگذاریم
قالیباف تأکید کرد: اگر توفیق پیدا کردم و در عرصه ریاست جمهوری پا گذاشتهام، به خاطر این است که حرفهایی را که پشت تریبون میزنم در تمام حوزه کاری خودم محقق کردهام. شهرداری تهران بعد از دولت بزرگترین و سنگینترین مجموعهای است که فعالیت میکند. شورای شهر تهران نیز با سلایق مختلف وجود دارد و در شهرداری کارهای اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و غیره دنبال می شود. اگر من این طرحها را در دوره مدیریتم پیاده نکرده بودم به خودم اجازه نمی دادم که این حرفها را بزنم. در نیروی انتظامی و شهرداری آیا در عزل و نصب مدیران چنین رفتارهایی داشتهام؟ در شهرداری افراد متعهد و متخصصی بودن،د اما در سلیقه سیاسی اختلاف نظر داشتیم، اما هیچ یک از این افراد را حذف نکردم، نه تنها آنها را حذف نکردم، بلکه به آنها فرصت دادم تا در سطح معاون شهردار منطقه و معاونان من در شهرداری خدمت کنم. به چه حقی میتوانم آنها را عوض کنم؟ آیا تنها به این دلیل که آنها در حزب من نیستند باید تغییر کنند؟ باید به این رفتارهایی که فرصتسوزی میکنند پایان دهیم.
دور کردن دولت از مناقشات سیاسی
قالیباف در ادامه خطاب به مردم استان گیلان گفت: متعهد میشوم دولت را از مناقشات سیاسی دور کنم و حقوق ملت را از روز اول محترم بشمارم. قسم یاد میکنم حقوق مردم را پیگیری کنم و بر پای آن بایستم. تلاش خواهم کرد فضای کار و تلاش را در دورترین نقاط کشور ببرم و اجازه ندهم تا سیاست زدگی ما را از کار و تلاش باز دارد. جوانان نیز اصلا نگران مباحث اقتصادی نباشند شما خواهید دید بعد از 2 سال، آرامش روانی و ثبات اقتصادی در کشور حاکم میشود تا هرکسی در هر کجای کشور و در هر شرایطی این ثبات را حس کند. این ظرفیت در کشور وجود دارد.
قالیباف ساختار اداری و اجرایی موجود را از دیگر مشکلات کشور دانست و گفت: امروز برای هر موضوع کوچک و بزرگ استان گیلان باید در تهران تصمیمگیری شود، چرا باید این گونه باشد؟ به عنوان یک خدمتگذار در عرصه های اجرایی و دانشگاهی بر این باورم که باید به سرعت نظام اداری و اجرایی را از یک سیستم متمرکز به سمت سیستمی نیمه متمرکز هدایت کنیم. باید به استانها و شهرستانها هویت دهیم و اجازه دهیم درباره امور تصدیگری در خود شهرستانها تصمیم گیری شود.
وی در این خصوص ادامه داد: تمامی حرفهایی که عنوان میکنم منطبق بر سند چشم انداز و برنامه توسعه است، اما متأسفانه یکی از مشکلاتی که وجود دارد آن است که برنامه مینویسند و کسی برنامهها را اجرا نمیکند.
میخواهیم به این وضعیت پایان دهیم
قالیباف با اشاره به برنامههای توسعه کشور گفت: به برنامه سوم ، چهارم وپنجم توسعه نگاه کنید، چقدر از این برنامهها اجرایی شده است؟ یکی از افتخارات ما در شهرداری تهران آن است که 2 برنامه سه ساله و پنج ساله نوشته شده است و این برنامه ها به صورت صد در صد و بدون هیچ انحرافی اجرایی شده است.
وی ادامه داد: جوانان باید مراقب باشند که برنامه به تنهایی کفایت نمی کند، کسی باید برنامه دهد که کارنامه او نیز ضمانت اجرایی برنامههایش باشد. ضمانت نیز به حرف نیست، بلکه اگر در عمل ثابت کرد مردم باید قبول کنند. من این سخنان را در این جا میگویم و همه منتقدان میتوانند من را نقد کنند، اما باید اجازه دهند من هم نقد کنم. نقد من این است که وضعیت امروز کشور نتیجه همه مدیریتها تا الان بوده است. آنها نیز تاکنون تلاش کردهاند، اما توانشان همین اندازه بوده است. ما میخواهیم خون جدیدی به سیستم اجرایی و اداری وارد کنیم و به این وضعیت پایان دهیم.