در این باره با علیاکبر پورکاوه، سخنگوی ستاد تنظیم بازار گفتوگو کردهایم.
- اظهارات رئیسکل بانک مرکزی را تا چه حد میپذیرید؟
این موضوع به هیچ وجه صحت ندارد؛ چرا که همه کالاهایی که با ارز مرجع یا مبادلهای به کشور وارد میشود براساس سامانهای که به بانک مرکزی متصل است قابل پیگیری و کنترل است. اطلاعات واردات این کالاها در سامانه مذکور از طریق کارگروهی متشکل از نمایندگان گمرک ایران، سازمان حمایت و بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت بهطور مداوم رصد میشود و درصورتی که ارزی برای واردات اینگونه کالاها تخصیص داده شود مشخص است.
- یعنی امکان عرضه اینگونه کالاها با نرخ ارز آزاد در بازار وجود ندارد؟
امکان عرضه کالاهای وارداتی با ارز مرجع با نرخ ارز آزاد در بازار وجود ندارد؛ گرچه ممکن است برخی عرضهکنندگان کالا تخلف و سوءاستفاده موردی در این زمینه داشته باشند که سازمان حمایت با متخلفین برخورد میکند و در این زمینه گزارشهای خوبی نیز ارائه کرده است. با این روند تحلیل علت گرانی کالاهای اساسی در بازار با این رویکرد صحیح نیست.
- این امکان وجود ندارد تا کالاهای اساسی وارداتی با ارز مرجع پس از ورود به انبارها و مراکز عرضه با قیمت بیشتری توزیع شود؟
کالاهای وارداتی با قیمت تمامشده براساس ارز مرجع به بازار عرضه میشود.
- کره در بازار نایاب و گران است، علت چیست؟
نوسان قیمت و عرضه کره در بازار ناشی از تعلل در تأمین ارز مورد نیاز برای ترخیص این کالا از گمرکهای کشور بوده است. کره از جمله 11قلم کالای اساسی است که باید با نرخ ارز مرجع وارد کشور شود و درصورتی که تصمیم جدیدی برای ارز مورد نیاز واردات این کالا یا هر کالای دیگری اتخاذ شود، حتما از طریق سازمان حمایت در این زمینه اطلاعرسانی خواهد شد، بنابراین تا زمانی که این سازمان اعلام رسمی در مورد تغییر نرخ ارز واردات یا قیمت کره نداشته باشد این محصول به نرخ قبلی به بازار عرضه خواهد شد.