همشهری آنلاین: سخنگوی وزارت‌ خارجه با پاسخ به اتهامات عربستان، بحرین و یمن علیه ایران در خصوص اجلاس‌های مربوط به سوریه توضی حداد

عراقچی سخنگوی وزارت خارجه

ایسنا نوشت: سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران درباره اظهارات وزیر امور خارجه عربستان، گفت: باید از این اظهارات ابراز تاسف کرد. ایران و عربستان دو کشور موثر و مهم منطقه هستند، منافع و اهداف مشترکی در جهان اسلام و منطقه دارند البته اختلاف‌نظرها و دیدگاه‌های متفاوت جدی با هم دارند.

عراقچی ادامه داد‌: باید این اختلاف‌نظرها و دیدگاه‌ها که ناشی از مبانی متفاوت در دیدگاه‌های دو کشور است از طریق گفت‌وگو و رایزنی‌های دوجانبه مورد حل و فصل و مشورت قرار گیرد. اتهام‌زنی و مواضع تند گرفتن به نوعی فرافکنی کردن در مشکلاتی است که نتوانستند از راه معمول خود انجام دهند، و این‌ها کمکی نه به روابط دو کشور می‌کند و نه مسائل منطقه‌ای را حل و فصل می‌نماید.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان همچنین درباره برگزاری نشست بین‌المللی سوریه که قرار است چهارشنبه ( 8 خرداد) در تهران برگزار شود، نیز گفت: نشست تهران با شعار "راه‌حل سیاسی و ثبات منطقه‌ای" با هدف اصلی کمک به پیشبرد ایده رسیدن به راه‌حل سیاسی برای سوریه برگزار می‌شود.

وی افزود: ما از تمام کشورها و سازمان‌های منطقه‌ای و بین‌المللی که می‌توانند به ایجاد راهکار سیاسی در سوریه کمک کنند و ایده‌ها و نظرات‌شان می‌تواند راهگشا باشد دعوت کردیم که در کنفرانسی در تهران حضور پیدا کنند تا همفکری بیشتری بین این کشورها در راستای یافتن یک راه‌حل سیاسی مورد پذیرش مردم سوریه صورت گیرد و امیدواریم مجموعه مباحثی که در نشست تهران صورت می‌گیرد و همفکری‌های بین کشورها و سازمان‌های منطقه‌ای به موفقیت اجلاس و این نشست بین‌المللی که قرار است در ژنو نیز برگزار شود کمک کند.

وی ادامه داد: از اینکه مجموعه دیدگاه‌ها و نظرات بین‌المللی در حال نزدیک‌تر شدن به یکدیگر برای یافتن راهکار سیاسی در سوریه است خوشحال هستیم و آمادگی داریم که به حرکت به سوی راهکار سیاسی کمک کنیم.

عراقچی توضیح داد: راهکار سیاسی باید راهکاری باشد که مورد پذیرش مردم سوریه قرار گیرد. هیچ کشور و نهادی حق ندارد چیزی فراتر از خواسته‌های مردم سوریه به آنها تحمیل کند. تلاش ما به عنوان کشورهای کمک‌کننده باید در راستای یافتن راه‌حلی باشد که مورد پذیرش مردم سوریه باشد و این فقط از طریق گفت‌وگوهای ملی در سوریه بین همه گروه‌های معارض که معتقد به راه‌حل مسالمت‌آمیز هستند ممکن می‌شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان همچنین درباره نشست ژنو 2 نیز اظهار کرد: آنچه که موفقیت این اجلاس را تضمین می‌کند فراگیر بودن آن است که از همه کشورها و طرف‌هایی که می‌توانند تاثیرگذار باشند باید دعوت شوند. در داخل سوریه نیز این نشست باید فراگیر باشد و از دولت‌ و معارضین واقعی دعوت شود که کنفرانس ژنو را تبدیل به محلی برای رسیدن به راهکار سیاسی معقول و عادلانه کند.

عراقچی در پاسخ به این پرسش که در نشست تهران از چه کشورهایی و در چه سطوحی از مقامات شرکت خواهند کرد؟ گفت: انتظار می‌رود حدود 40 کشور در کنفرانس و نشست فردا در تهران حضور پیدا کنند، ضمن اینکه از سازمان‌ها و نهادهای منطقه‌ای و بین‌المللی نیز دعوت شده است. مهمانان ویژه‌ای هم دعوت شده‌اند که حضور پیدا خواهند کرد. امیدواریم مجموعه مشورت‌هایی که فردا صورت می‌گیرد به راهکار سیاسی در سوریه کمک کند و نتایج نشست فردا پس از جلسه طی نشست خبری از سوی آقای صالحی اعلام خواهد شد.

وی همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا برای اجلاس چهارجانبه ایران، ترکیه، مصر و عراق نیز در این نشست گفت‌وگوهایی انجام می‌دهید؟ گفت: برای این اجلاس هنوز تصمیمی گرفته نشده است. توافق اصولی بین چهار کشور برای ادامه این گفت‌وگوها وجود دارد اما تصمیمی در حال حاضر گرفته نشده است.

خبرنگار دیگری پرسید در آستانه شکل‌گیری مذاکرات بین‌المللی درباره سوریه، اتحادیه اروپا ممنوعیت ارسال سلاح به معارضین را لغو کرده است موضع ایران در این باره چیست؟ که عراقچی پاسخ داد: ما هم از این خبر مطلع شدیم که جای تاسف دارد. رهبران اروپا هوشمندتر و خردمندتر از این هستند که چنین تصمیماتی را بگیرند. بزرگ‌ترین مشکل در مبارزه با تروریسم که خودشان مدعی هستند با آن مبارزه می‌کنند برخوردهای دوگانه با تروریسم است.

وی ادامه داد: تصمیمی که برای لغو تحریم ارسال اسلحه به گروه‌های تروریستی در سوریه گرفته‌اند تصمیم خطرناکی است. کشورهای اروپایی با سیاست نادرست خود در حمایت از این گروه‌ها در واقع چند هزار کیلومتر تروریست‌ها را به خاک خود نزدیکتر کرده‌اند و با این تصمیم عجولانه و اشتباهی که در پیش گرفته‌اند مسلما تهدیدات را برای خود هم افزایش خواهند داد. ضمن اینکه با این تصمیم حل بحران سوریه را مشکل‌تر، طولانی‌تر و پیچیده‌تر خواهند کرد.

عراقچی تاکید کرد: در زمانی که توجه به راهکارهای سیاسی هر روز بیشتر می‌شود و تمایل به برگزاری نشست ژنو و حضور گروه‌های مختلف معارضه واقعی سوری در این نشست بیشتر می‌شود مسلما چنین اقداماتی مخرب این تلاش‌ها است.

 خبرنگار دیگری پرسید آمریکا با حضور ایران در اجلاس ژنو 2 موافقت کرده است، آیا شما این موضوع را تایید می‌کنید؟ که سخنگوی وزارت امور خارجه پاسخ داد: هنوز از سوی جمهوری اسلامی ایران برای شرکت در این اجلاس دعوت به عمل نیامده است در صورتی که دعوتی شود ما با نگاه مثبت آن را بررسی خواهیم کرد، زیرا اعتقاد داریم موفقیت چنین نشست‌هایی در فراگیر بودن آن است.

وی همچنین در پاسخ به اظهارات مقامات دولت بحرین درباره این‌که معارضین بحرین نباید با حزب‌الله ارتباط داشته باشند زیرا حزب‌الله یک گروه تروریستی است، گفت: این اظهارات جای تاسف دارد. حزب‌الله جنبش قوی علیه دشمن اصلی همه مسلمانان یعنی رژیم صهیونیستی است. عضو اصلی و بخش اصلی محور مقاومت محسوب می‌شود و تمام تلاش‌ها و مبارزه و جهادی که انجام داده علیه دشمن تمامی مسلمانان یعنی رژیم صهیونیستی است و آن را برای کمک به امنیت، ثبات، وحدت و تمامیت ارضی لبنان انجام داده است.

وی افزود: اینکه دولت بحرین با فرافکنی بخواهد مشکلات داخلی خود را به گروه‌های خارجی نسبت دهد جای تاسف دارد. معتقدیم دولت بحرین با توجه به خواسته‌های عادلانه مردم خود از طریق گفت‌وگو و راه‌حل مسالمت‌آمیز می‌تواند به مشکلات و بحران‌های داخلی خود پایان دهد و معتقدیم درباره مشکلات بحرین هم گره‌ای که با دست باز می‌شود را نباید با دندان باز کرد. ما آماده هستیم در این باره به دولت بحرین کمک کنیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در ادامه در پاسخ به پرسشی در خصوص اظهارات وزیر خارجه یمن مبنی بر این‌که ایران انتقال غیرقانونی سلاح و ادامه جاسوسی علیه صنعا را ادامه می‌دهد؟ گفت: انتظار ما از دولت جدید یمن این نیست که مانند دولت گذشته موضع بگیرد و مشکلات و مسائل داخلی خود را با فرافکنی و نسبت دادن به دیگران حل کند.

عراقچی همچنین در پاسخ به پرسش دیگری درباره اقدام فدراسیون فوتبال امارات در خصوص نامگذاری لیگی به نام مجعول خلیج عربی نیز گفت:‌ ما این موضوع را از طریق رسانه‌ها مطلع شدیم. فدراسیون فوتبال کشورمان این موضوع را پیگیری می‌کند. به هر حال این اقدام خلاف اساسنامه فیفا است که از فوتبال نباید برای مقاصد سیاسی بهره‌برداری شود، آن هم با جعل واقعیات تاریخی.

وی ادامه داد: قطعا فدراسیون فوتبال کشورمان موضوع را پیگیری خواهد کرد ضمن اینکه قلب واقعیات تاریخی و تغییر نام‌های شناخته شده که اسناد متعدد تاریخی درباره آنها وجود دارد و توافق سیاسی و تصمیم سازمان ملل در رسمیت دادن به این نام‌ها وجود دارد و این اقدام اشتباهی است که دولت امارات انجام داده و خلاف اساسنامه فیفا محسوب می‌شود. فدراسیون فوتبال از طریق حقوقی و کانال‌های مربوط به خود این مساله را پیگیری می‌کند.

خبرنگار دیگری پرسید مدیرکل خاورمیانه وزارت خارجه فرانسه سفری به تهران داشته است در حالی که فرانسه مخالفت خود را با حضور ایران در نشست ژنو 2 عملا اعلام کرده است، آیا درباره این موضوع با این هیات مذاکراتی انجام شد؟ که عراقچی پاسخ داد: درباره فرانسه مواضع ما کاملا روشن است. مدیرکل وزارت خارجه فرانسه سفری به تهران داشت که برای پیگیری روابط دوجانبه بود که در کنار آن مشورت‌های مختلفی درباره موضوعات مختلف انجام شد. ما دیدگاه‌های خود را در مورد سوریه به صراحت برای وی تشریح کردیم و راهکارهایی که به حل و فصل مسالمت‌آمیز کمک می‌کند تشریح کردیم. امیدواریم کشورهای اروپایی به ویژه فرانسه دیدگاه واقع‌بینانه و درستی نسبت به سوریه داشته باشند.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان همچنین در پاسخ به پرسش دیگری درباره اینکه شنیده شده از کشورهای قطر، عربستان و ترکیه که مهم‌ترین حامیان معارضین هستند در نشست تهران نماینده‌ای حضور ندارد؟ نیز گفت: ما از این سه کشور برای شرکت در نشست تهران دعوت کرده‌ایم، هنوز منتظر پاسخ آنها هستیم. تا فردا می‌توان پاسخ این پرسش‌ها را دقیق‌تر داد.

عراقچی همچنین در ارزیابی‌اش از آخرین گزارش آمانو و درخواست مجدد برای بازرسی از سایت پارچین نیز گفت:‌ موضع ایران در این باره روشن است. گزارش آقای آمانو ابعاد مختلفی دارد، آنچه که در این گزارش مشهود است این است که پیشرفت‌های ایران در عرصه هسته‌ای در چارچوب قواعد بین‌الملل و ان‌.پی‌.تی شناسایی شده است که از این جهت غروربرانگیز است و نشان می‌دهد پیشرفت‌ها و موفقیت‌های ما کماکان ادامه دارد. از طرف دیگر گزارش فقدان هرگونه مدرک جدی درباره انحراف در فعالیت‌های هسته‌ای غیرصلح‌آمیز را نشان می‌دهد و هیچ مدرکی در این باره وجود ندارد.

وی ادامه داد: درخواست‌هایی که از ایران مطرح شده در دو قسمت عنوان شده، آنهایی که در چارچوب ان‌.پی‌.تی و توافقنامه پادمانی ایران و آژانس است. ما به این درخواست‌ها پاسخ می‌دهیم و جزء تعهدات خود می‌دانیم و بر اساس آن عمل می‌کنیم اما اگر آژانس فراتر از این تعهدات و فراتر از ان‌.پی‌.تی درخواست‌های دیگری دارد آن موکول به مذاکراتی است که به صورت دوجانبه باید صورت گیرد و در چارچوب همکاری‌ها روشن شود. مذاکرات برای رسیدن به این چارچوب همکاری‌ها ادامه دارد تا بر اساس آن چارچوب همکاری‌ها روشن شود.

خبرنگار دیگری پرسید وزیر خارجه ترکیه طی اظهاراتی اعلام کرده است ایران و حزب‌الله با ایجاد کمربند مشترک با اتحاد یکدیگر وارد درگیری نظامی سوریه شده‌اند و حتی حادثه ریحانلی ترکیه را به این موضوع مرتبط می‌دانند، موضع ایران در این باره چیست؟ که عراقچی پاسخ داد: چنین اظهاراتی از سوی آقای داوود اوغلو وزیر خارجه ترکیه بعید است. ما انتظار شنیدن این ادعاها را از ایشان نداشتیم.

عراقچی ادامه داد: کمربند علوی شیعی یا چیزهایی نظیر این امری خیالی است، مانند کسانی که موضوع هلال شیعی را مطرح می‌کردند و از طرح آن مقاصد دیگری را داشته و دارند. نباید دچار توهمات این‌چنینی شویم، باید به واقعیات سوریه توجه دقیقی داشته باشیم. به هر حال آنچه که در سوریه رخ می‌دهد واقعیات میدانی بسیار متفاوتی از آنچه که دوستان ما در ترکیه می‌بینند، است. هم از نظر حضور نیروهای خارجی، تروریستی، گروه‌های تکفیری و گروه‌های دیگری که همه ما با آنها آشنا هستیم و همچنین حضور و دخالت کشورهای مختلف، دخالت رژیم صهیونیستی و حمله این رژیم به سوریه و همچنین سیاست‌هایی که برای ارسال پول و اسلحه به سوریه وجود دارد، روشن است. اگر دوستان ترک ما در ترکیه پاسخ این سوال را بدهند که چه هدف مشترکی بین گروه‌های تکفیری و تروریستی و بین رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای مرتجع منطقه و بین غربی‌ها و آمریکایی‌ها وجود دارد، آنها دنبال چه هدف مشترکی در سوریه هستند، پاسخ این سوال بسیار راهگشا است.

عراقچی همچنین درباره دیدار الله شکور پاشازاده رئیس اداره مسلمانان قفقاز با مقامات کشورمان از جمله مقام معظم رهبری و اینکه آیا قرار است مشروح دیدار ایشان با مقام معظم رهبری پخش شود، گفت: الله شکور پاشازاده از علمای شناخته شده این کشور هستند. اخیرا سفر بسیار موفقی در ایران داشتند. در تهران و قم ملاقات‌های ارزنده‌ای انجام شد که خود ایشان هم در گفت‌وگویی که داشت بسیار اظهار رضایت کردند. درباره انتشار محتوای این دیدار به طور معمول دفتر مقام معظم رهبری تصمیم می‌گیرد.

وی در ابتدای این نشست کشته شدن خبرنگار شبکه الاخباریه سوریه را در یکی از حمله‌های گروه‌های تروریستی محکوم و آن را به جامعه خبرنگاری و خبرنگاران تسلیت گفت.

کد خبر 216376
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست‌خارجی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز