به گزارش مهر، پس از تحریم صادرات نفت ایران و کاهش تکلیفی تولید طلای سیاه در اکثر شرکتهای بهره بردار نفت کشور، کارشناسان از تحریم نفت به عنوان فرصتی طلایی به منظور افزایش ظرفیت تولید گاز طبیعی کشور یاد کردند.
در شرایط فعلی هر چند ظرفیت تولید گاز ایران در بخش بالادستی حدود 700 میلیون مترمکعب است اما نیاز واقعی مبادی مصرف کشور همچون نیروگاهها، صنایع، مشترکان خانگی و تجاری، صادرات، تزریق به مخازن هیدروکربوری و تولید ثانویه نفت حدود یک میلیارد مترمکعب در روز برآورد می شود.
از سوی دیگر همزمان با تاخیر در راهاندازی فازهای جدید پارس جنوبی و عدم افزایش تولید گاز در چاههای دریایی این میدان مشترک، در مناطق مرکزی ایران هم تولید گاز نه تنها افزایش نیافته است که حتی با کاهش هم روبرو شده است.
بر اساس اهداف کلان تعریف شده در سطح شرکت نفت مناطق مرکزی ایران باید ظرفیت تولید گاز در این مناطق با توسعه و بهرهبرداری از میادین جدید گازی همچون گشوی جنوبی، دی، هالگان، سفید زاخور، سفید باغون و جمع آوری گازهای همراه نفت در قالب طرحهای ان.جی.ال به 500 میلیون مترمکعب در روز تا پایان برنامه پنجم توسعه افزایش یابد.
با این وجود هم اکنون تولید عملیاتی و واقعی گاز در مناطق مرکزی ایران پس از کاهش به محدوده 230 تا 235 میلیون مترمکعب در اردیبهشت ماه سالجاری، هم اکنون به 290 میلیون مترمکعب در روز رسیده است که با تحقق تولید 500 میلیون مترمکعبی در روز فاصله قابل توجه ای دارد.
دلایل افت تولید گاز در پالایشگاهها
در این بین مهدی جمشیدی دانا مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز اخیرا در جمع خبرنگاران با تائید افت تولید گاز در مناطق مرکزی تا 15 تیرماه سالجاری تاکنون، گفته است: با وجود افزایش تولید گاز در پالایشگاههای پارس جنوبی اما آن دسته از پالایشگاههایی که گاز خود را از میادین مناطق مرکزی دریافت میکنند، با کاهش تولید روبرو شده اند.
از این رو در پالایشگاه هاشمینژاد با افت تولید نسبت به مدت مشابه سال گذشته 3 میلیارد و 849 میلیون مترمکعب، پالایشگاه سرخون قشم با افت تولید نسبت به مدت مشابه سال گذشته یک میلیارد و 455 میلیون مترمکعب، پالایشگاه ایلام با افت تولید نسبت به مدت مشابه سال گذشته 334 میلیون مترمکعب و در پالایشگاه پارسیان با افت تولید نسبت به مدت مشابه سال گذشته 6 میلیارد و 887 میلیون مترمکعب گاز پالایش و به تولید رسید.
در همین حال خبرگزاری مهر با ارسال نامهای به شرکت نفت مناطق مرکزی خواستار توضیحات این مجموعه نفتی درباره پیشرفت اجرایی مهمترین طرحهای افزایش تولید گاز و دلایل افت تولید در میادین فعلی گازی به مردم شده که تاکنون شرکت نفت مناطق مرکزی از هرگونه اظهارنظر و پاسخگویی خودداری کرده است.
شکوفایی تولید تا سقوط آزاد گازی
بدون شک دو سال پایانی دولت نهم، دوران شکوفایی افزایش تولید گاز طبیعی در مناطق مرکزی بود به طوریکه در این مدت با بهرهبرداری از طرح 17 حلقه چاه گازی، توسعه پالایشگاههای پارسیان، ایلام و هاشمینژاد و راهاندازی طرح توسعه میادین گازی شانول، وراوی و هما پیک تولید گاز در مناطق مرکزی حتی به 325 میلیون مترمکعب در روز افزایش یافت.
اما در دولت دهم و به ویژه دو سال پایانی فعالیت این دولت، تولید گاز در مناطق مرکزی نه تنها افزایش نیافت که حتی با کاهش هم روبرو شد به طوریکه مهدی فکور مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی رکورد پیک تولید گاز در زمستان سال گذشته را 310 میلیون مترمکعب در روز اعلام کرده است که 15 میلیون مترمکعب کمتر از رکوردهای گازی دولت نهم است.
اجرای بزرگترین طرح گازی ایران منتفی شد
مهدی فکور اخیرا در یک گفتگو با اشاره به اینکه شرکت نفت مناطق مرکزی روزانه بیش از ٣٠٠ میلیون متر مکعب در روز گاز تولید میکند، گفته است: تولید گاز در این شرکت با توجه به شرایط کشور از ٣١٢ تا ٣٢٤ میلیون متر مکعب در روز متغیر است.
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران با بیان اینکه طبق برنامه باید تا سال ١٣٩٦ تولید گاز این شرکت به ٣٦٦ میلیون متر مکعب در روز افزایش یابد اظهار داشت: در صورت توسعه میدانها جدید گازی، نفت مناطق مرکزی ایران به یکی از بزرگترین شرکت های تولید کننده گاز جهان تبدیل خواهد شد.
این عضو هیات مدیره شرکت ملی نفت همچنین در پاسخ به دلایل سقوط آزاد تولید گاز در مناطق مرکزی، تاکید کرده است: در دو ماه نخست امسال ٧٤٨ میلیون مترمکعب گاز بیش از برنامه تولید شده است.
با اظهارات جدید مدیرعامل شرکت نفت مرکزی مبنی بر افزایش تولید گاز این مجموعه به 366 میلیون مترمکعب تا 5 سال آینده به نظر میرسد رسما طرح افزایش نیم میلیارد مترمکعبی تولید گاز در مناطق مرکزی فعلا منتفی شده است.