با وجود این، شماری از کارشناسان با اشاره به اینکه گزینه انتقال آب از حوضهای دیگر به ارومیه باید بهعنوان آخرین راهکار در دستورکار قرار بگیرد تأکید کردهاند برای عملی شدن این راهکار باید با مصوبات قانونی، اعتبار لازم برای انتقال آب از حوضههای اطراف با کمترین خسارات زیستمحیطی در دستور کار قرار بگیرد مشروط بر اینکه با عملیشدن این راهکار، تحتهیچ شرایطی کسی اجازه برداشت از آب انتقالی را نداشته باشد. این معضلی است که روز گذشته برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی نسبت به وقوع آن هشدار دادهاند.
به گزارش خبرگزاری میراث فرهنگی، پس از اختصاص ردیف بودجه جداگانه برای نجات و احیای دریاچه ارومیه در لایحه بودجه سالجاری، امیدها برای نجات دریاچه از مرگ کامل قوت گرفت. اما بهنظر میرسد نباید به این طرح امید زیادی داشت، چون به گفته 2نفر از نمایندگان ارومیه، هدف اصلی انتقال آب از رودخانه ارس، آبرسانی به شهرها و روستاهای استان آذربایجانشرقی است، نه احیای دریاچه ارومیه.
آنطور که نمایندگان ارومیه میگویند قرار است برخی شهرها و روستاهای استان آذربایجانشرقی که در مسیر انتقال آب قرار دارند، از آب رودخانه ارس استفاده کنند که بر این اساس احتمال میرود مقدار آبی که به دریاچه ارومیه ریخته میشود بسیار ناچیز باشد. نادر قاضیپور نماینده ارومیه در مجلس میگوید: اینکه اعتبارات به اسم نجات دریاچه ارومیه گرفته شود و به امور دیگری اختصاص پیدا کند، عوامفریبی و کلاهبرداری است.
نادر قاضیپور، نخستین نمایندهای است که از این موضوع انتقاد میکند. او میگوید: قرار است بودجهای که برای انتقال آب از رودخانه ارس به دریاچه ارومیه و نجات این دریاچه در نظر گرفته شده است، به موضوع دیگری اختصاص پیدا کند. وی میافزاید: به اسم احیا و نجات دریاچه ارومیه بودجه و پول درنظر گرفته شدهاست، اما برای نجات دریاچه ارومیه خرج نمیشود. قرار است با آب رود ارس 10هزار هکتار از دشتهای گلفرج جلفا را آباد کنند. شیب این منطقه به طرف ارس است نه به سمت دریاچه ارومیه. وی این موضوع را عوامفریبی میخواند و تصریح میکند: اینکه اعتبارات به اسم نجات دریاچه ارومیه گرفته شود و به امور دیگری اختصاص پیدا کند، عوامفریبی است.
عابد فتاحی دیگر نماینده ارومیه در مجلس هم با اشاره به ردیف بودجه درنظر گرفته شده برای احیای دریاچه ارومیه به خبرگزاری میراث فرهنگی میگوید: بودجهای برای احیا و نجات دریاچه ارومیه درنظر گرفته شد و تبلیغات زیادی روی این موضوع انجام شد و گفتند قرار است آب رودخانه ارس به دریاچه ارومیه آورده شود اما واقعیت این نیست. قرار است بسیاری از شهرها و روستاهای آذربایجانشرقی که در مسیر انتقال آب قرار دارند، از نظر آب شرب و کشاورزی تأمین شوند. در نتیجه ما اعتقاد داریم آب رودخانه ارس به دریاچه نمیرسد. پروژه کنونی ربطی به دریاچه ارومیه ندارد و هیچ دردی از دریاچه دوا نمیکند.
فتاحی در ادامه با تأکید بر اینکه ما اعتراضی به حلشدن مشکلات شهرها و روستاهای آذربایجانشرقی نداریم، خاطرنشان میکند: مسئولان میتوانند در طرحی جداگانه به شهرهای آذربایجانشرقی آبرسانی کنند. اگر هم قرار باشد آبی از ارس به دریاچه ارومیه آورده شود، مقدار آن بسیار ناچیز است و نمیتوان روی آن بحث کرد. ما این موضوع را تحمل نمیکنیم. اعتراض ما به این موضوع است که به نام نجات دریاچه ارومیه هیاهوی بسیاری راه افتاد، اما در عمل میبینیم که هدف آذربایجانشرقی بودهاست.
آبیاری آذربایجانشرقی به نام نجات ارومیه
این نماینده ارومیه در ادامه میگوید که پروژه انتقال آب از ارس به دریاچه ارومیه زیرنظر وزارت نیرو و شرکتهای وابسته انجام میشود. او تأکید میکند: اینکه چهکسی قرار است کار را انجام دهد خیلی مهم نیست. مسئله مهم این است که برخی میخواهند به نام نجات دریاچه ارومیه، آذربایجانشرقی را آبیاری کنند.
فتاحی با تأکید بر اینکه همین الان باید پروژه دیگری برای نجات دریاچه ارومیه آغاز شود، تصریح میکند: پروژه کنونی ربطی به دریاچه ارومیه ندارد و هیچ دردی از دریاچه دوا نمیکند. او درباره راهکار و تصمیم مجمع نمایندگان آذربایجان غربی در اینباره نیز میگوید: بعد از اینکه گفته شد در پروژه آبرسانی به دریاچه ارومیه، آذربایجانشرقی در اولویت است، ما جلسه برگزار کردیم و قرار شد رسماً اعلام کنیم که پروژه فعلی ربطی به احیای دریاچه ارومیه ندارد. ما این پروژه را با این شکل نمیخواهیم.
وی باردیگر تأکید میکند که انتقاد از طرح انتقال آب ارس به دریاچه ارومیه به این معنی نیست که نمایندگان آذربایجان غربی مخالف برطرف شدن مشکلات مردم آذربایجانشرقی باشند. تأکید ما پروژه فعلی مشکل بیآبی دریاچه ارومیه را حل نمیکند.
پشت پرده انتقال آب ارس
فتاحی میگوید:دستهایی در پروژه آبرسانی ارس به دریاچه ارومیه فعال هستند که تلاش میکنند بیشتر آب رودخانه به شهرهای آذربایجانشرقی اختصاص پیدا کند و تصریح میکند: ما برای حل مشکلات دریاچه ارومیه تلاش میکنیم. در آذربایجان غربی هم شهرهای و روستاهای زیادی وجود دارد که مشکل آب شرب و آب کشاورزی دارند. اما ما میخواهیم دریاچه ارومیه را نجات دهیم و باید دقت بیشتری به ماجرا داشته باشیم. متأسفانه مسیر این پروژه عوض شده است. او همچنین از تمام نمایندگان و مسئولان آذربایجان غربی میخواهد بهمنظور یافتن مسیری تازه برای حل مشکل دریاچه ارومیه تشکیل جلسه دهند.