حالا اهالی کوچری باید به نقطهای دیگر کوچ کنند و این بارهم بهخاطر آب چون در آیندهای نزدیک خانهها و زمینهای کشاورزیشان زیر آب میرود. اهالی روستای کوچری هم مثل چند روستای دیگرکه خانهها و زمینهایشان در پی احداث یکسد به زیر آب رفته اکنون گلایهها دارند و معتقدند نهتنها ممکن است خانهشان را از دست بدهند بلکه ممکن است بیکار نیز شوند. با این حال طی یکمعامله حاضر شدند زمینها را بهقیمت کارشناسی واگذار کنند اما حالا میگویند بیشتر پولی را که باید مدتها قبل میگرفتند هنوز دریافت نکردهاند. در این بین برخی از اهالی رقمهای هنگفتی را مطالبه می کنند که حتی میتواند توجیه اقتصادی طرح سد را نیز زیر سؤال ببرد.
پرداخت نشدن پول اهالی
در همین خصوص ولیالله ریاضت، معتمد روستای کوچری به خبرنگار همشهری گفت: طرح سد کوچری 6سال پیش به تصویب رسید و قرار بود سال 91آبگیری شود و معاونان وزارت نیرو از آن زمان به بعد وعدههای بسیاری بابت جابهجایی مناسب روستا و خرید زمینهای کشاورزی به مردم دادند. وی با اعلام یکرقم بسیار هنگفت برای خرید املاک موجود بیان کرد: مقرر شد 126میلیارد تومان بهطور کارشناسیشده به 150خانواده روستا پرداخت شود، که بعدا گفتند سهچهارم پول را نقدا پیش از آبگیری سد میدهیم و 6ماه بعد هم مابقی پول را پرداخت میکنیم. ریاضت با بیان اینکه متأسفانه تاکنون فقط 5میلیارد تومان پرداخت شده است اضافه کرد: این وسط برخی با رابطه و نفوذ توانستند مقداری از پول را بگیرند و پول دریافتی هم بهطور عادلانه تقسیم نشد. وی در رابطه با مشکلات پیش آمده گفت: ما با وجود آب رودخانه و قناتهای موجود که میانگین حدود 620لیتر در ثانیه برای کشاورزی خروجی داشت، به کاشت گندم، جو و صیفیجات میپرداختیم اما اکنون کشاورزی منطقه دارد از بین میرود.
وی اضافه کرد: قرار بود یکروستا در نزدیکی گلپایگان برای سکونت بدهند تا با همکاری بنیاد مسکن در آنجا اقدام به ساخت خانه شود اما تاکنون این امر محقق نشده است. وی گفت: در آخرین نوبت اعلام شد تا 31تیرماه گذشته بدهکاریها پرداخت میشود اما پرداخت نشد و مجبور شدیم هفته پیش جلوی کار سدسازی را بگیریم که با دخالت نیروی انتظامی و دادگستری مهلت 10روزهای برای پرداخت بدهی گرفتند. این ریشسفید کوچری اذعان کرد: بین مردم منطقه هم اتحاد لازم نبود و متأسفانه نه وکیلی و نه نماینده قانونی برای پیگیری کار تعیین نشد. ریاضت البته عنوان کرد که او سهچهارم پول خود یعنی چیزی در حدود یکمیلیارد تومان را دریافت کرده است ولی هستند 24خانوادهای که الان آواره هستند. ساکن دیگری از این روستا نیز میگوید: مجریان طرح ما را با اداره منابع طبیعی درگیر کردهاند. وی اظهار کرد: پس از کارشناسی زمین قرار بود 3ماه بعد از عید چک پول اراضی ومستثنیات را بدهند اما تاکنون ندادهاند و بهصورتجلسهها هیچ توجهی نمیکنند.
بیشتر پول پرداخت شده
با همه این مسایل وگلایههایی که روستاییان کوچری دارند اما مجریان طرح حرف دیگری دارند. مدیر پروژه سد کوچری و سرشاخههای آن به خبرنگار همشهری گفت: مردم روستا دوست دارند هرجور که دلشان خواست ما از بیتالمال پول پرداخت کنیم، درصورتی که با کارشناس معرفی شده دادگستری زمینهای کشاورزی بیشتر از آنچه هست و با قیمت حدود متری 20هزار تومان خریداری شده است. کمالالدین کاظمی با بیان اینکه بیشتر پول کارشناسیشده پرداخت شده و البته مقداری از آن روند اداری و تبدیل شدن به چک را طی میکند، افزود: آنچه درصورتجلسهها آمده و عمل شده به مذاق برخی از روستاییان خوش نیامده و عده کمی دارند چوب لای چرخ کار میگذارند و نمیگذارند کار کارگاه سدسازی جلو برود. این مجری طرح سد عنوان کرد: خرید منابع طبیعی قانونی نیست و روستاییان میخواهند ما بهطور غیرقانونی منابع طبیعی را که قبلا آنها کمی در آنجا کشاورزی میکردند ازشان بخریم. وی با اشاره به اینکه تاکنون بیش از 36میلیارد تومان پول استملاک پرداخت شده، اضافه کرد: تا آخر تیرماه چک مبلغ کارشناسیشده را پرداخت کردهایم و فقط در تاریخ 26/4/92از میان چکهای به مبلغ کل 2میلیارد تومان یکچک 150میلیونی تومانی پرداخت نشد. کاظمی با بیان اینکه برای این 36میلیارد تومان سند دارد گفت: بنابراین پول زمینهای کشاورزی را دادهایم، خرید منابع طبیعی هم که غیرقانونی است و برای سکونت اهالی و ساخت خانه با همکاری بنیاد مسکن انقلاب اسلامی منطقهای هم در نزدیکی گلپایگان بهنام رباط زیلیا درنظر گرفته شده است. وی پیشرفت فیزیکی سد را 70درصد اعلام کرد.وی سال گذشته وعده داده بود که کار ساخت سد در تیرماه 92 به پایان میرسد. با وجود این شمس، مدیر حقوقی پروژه سد کوچری در گلپایگان نیز رقمهای اعلام شده از سوی مردم و مسئولان را دقیق نمیداند.
بیتوجهی به ساخت سد
اگرچه مجریان طرح میگویند درگیریهای اهالی با مجریان طرح جلوی پیشرفت مناسب سد را گرفته اما مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان قم دلیل دیگری برای این مسئله عنوان کرده است. سیدحسن رضوی گفت: چون پروژه سد کوچری برای مسئولان اصفهان حیاتی نیست، مسئولان این استان، این پروژه را مورد بیتوجهی قرار میدهند و طی 6 ماه گذشته حداقل 2 ماه کارگاه پروژه را تعطیل کردند. وی البته اضافه کرد: متأسفانه ظرف هفته گذشته اهالی روستای کوچری بهدلیل مباحث مرتبط با مالکیت، کارگاه سد مذکور را تعطیل کردند. وی ادامه داد: این در حالی است که تاکنون 90درصد اهالی آن منطقه همراهی کردند و با دریافت هزینههای مربوط آماده تخلیه املاک هستند.