همشهری آنلاین: مرکز اسناد انقلاب اسلامی در پنجمین کتاب از مجموعه نقد کتاب‌های تاریخی شش کتاب درباره تاریخ انقلاب اسلامی پرداخته که از جمله آنها کتاب‌های شکست شاهانه زونیس و کتابی از دکتر غلامرضا نجاتی و دکتر محمد امجد و نیز اثری از هوشنگ نهاوندی اشاره کرد.

به گزارش روابط عمومی انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی، کتاب نقد تاریخ نگاری انقلاب اسلامی(جلد پنجم)  به نقدهایی می‌پردازد که درباره انقلاب اسلامی است و یا خاطرات رجل سیاسی از این دوران است.

نقداول درباره  کتاب «بازخوانی جامعه‌شناختی سنت‌گرایی و تجددطلبی در ایران بین دو انقلاب» تالیف جواد افشارکهن است که  علی کردی به بررسی و نقد آن پرداخته است. نویسنده در این کتاب، به موضوع منازعه دیرین و همچنان پابرجای «سنت و تجدد» پرداخته است. وی با محور قراردادن بینش جامعه‌شناختی، در پی واکاوی زمینه‌های اجتماعی پیدایش تجددگرایی و سنت‌گرایی در ایران و رشد و دوام آنهاست. در این اثر، به عوامل داخلی جامعه توجه شده و از بررسی نقش و تأثیر عوامل خارجی پرهیز شده است. همان‌طورکه مؤلف در پیشگفتار کتاب تأکید کرده است، مفاهیم کلیدی این تحقیق یعنی «سنت»، «سنت‌گرایی»، «تجدد» و «تجددگرایی» فارغ از بار ارزشی مثبت و منفی آنها و به دور از داوری بررسی شده و صرفاً به منظور تفکیک نیروهای اجتماعی وابسته به هر طیف به کار گرفته شده است. این مقاله با استناد به نظریه‌های مختلف موجود در این موضوع، دیدگاه‌های نویسنده را نقد می‌کند.

مقاله‌ی دوم، نقد کتاب «آخرین روزها: پایان سلطنت و درگذشت شاه» نوشته هوشنگ نهاوندی است که  ولی‌اله حامی کلوانق  بر آن نقد نوشته است. در این کتاب نهاوندی (وزیر علوم دولت شریف‌امامی و رئیس دفتر فرح) درصدد است تا اثبات کند که دول غربی همچون آمریکا علیه رژیم شاه توطئه‌هایی کردند که به وقوع انقلاب اسلامی انجامید. ناقد، توهم توطئه و عدم پایبندی نویسنده به انصاف در بازگویی وقایع را با استناد به منابع متعدد بررسی و نقد کرده است.

 احمدرضا عصاری در مقاله‌ی سوم این مجموعه به نقد کتاب «ایران؛ از دیکتاتوری سلطنتی تا دین‌سالاری» پرداخته است. این کتاب را دکتر محمد امجد تألیف کرده و حسین مفتخری آن را به فارسی برگردانده است. ساختار روشی و محتوایی کتاب از حیث گستردگی موضوع‌های مطرح‌شده در آن، به همراه نادیده گرفتن برخی مباحث روشی از سوی مؤلف، تأثیر مستقیمی بر نگارش و تجزیه و تحلیل‌های آن داشته است. همچنین تحلیل مباحث از منظر یک ناظر بیرونی و بدون اشراف عمیق نسبت به جریان‌های داخلی ایران در زمان وقوع انقلاب اسلامی، در این مقاله بررسی و نقد شده‌است.

کتاب مجموعه مقالات «ایران پس از انقلاب» ویراسته هوشنگ امیراحمدی و منوچهر پروین که توسط  دکتر علی مرشدیزاد به فارسی ترجمه شده است،

مقاله‌ چهارم این مجموعه توسط محمد فکری بررسی و نقد شده است. نویسندگان مقالاتِ کتاب مذکور با بررسی جوانب مختلف انقلاب اسلامی ایران، تحلیل‌هایی را از شرایط و وضعیتِ ایران پس از انقلاب ارائه داده‌اند که دایره‌ی زمانی و انطباق آن محدود به همان سال‌های ابتدایی پیروزی انقلاب اسلامی است. شرایط دشوار سال‌های اولیه‌ی پس از انقلاب اسلامی و به‌خصوص جنگ با عراق، ملاحظات خاصی را در سیاست‌گذاری‌ها و تصمیم‌های نظام جمهوری اسلامی ایجاد کرده بود که نویسندگان کتاب سعی کرده‌اند آنها را به تمام دوران پس از انقلاب اسلامی تعمیم دهند.فکری با مطالعه‌ی شرایط متفاوت اوایل انقلاب اسلامی نسبت به امروز، تحلیل‌های نویسندگان این کتاب را نقد کرده است. 

 محمد مبشری در مقاله‌ی پنجم، کتاب «شکست شاهانه» نوشته‌ی ماروین زونیس را که به قلم  عباس مخبر به فارسی برگردانده شده، بررسی و نقد کرده است. زونیس کوشیده است تا بر مبنای یک تحلیل روان‌شناختی از شخصیت شاه، وقوع انقلاب اسلامی را تبیین نماید. با وجود این، نویسنده در تحلیل خود از نقش شرایط بین‌المللی به‌ویژه مواضع و اقدامات دولت آمریکا غافل نیست. ناقد با استناد به منابع تاریخی و متقن به بررسی و نقد تحلیل‌های نویسنده پرداخته‌است.

جلد اول کتاب «مصدق؛ سال‌های مبارزه و مقاومت» نوشته غلامرضا نجاتی در مقاله‌ ششم توسط  شبنم سرآمد بررسی و نقد شده است. نجاتی در این کتاب جوانب مختلف زندگی و فعالیت‌های دکتر مصدق، دوران پرتلاطم ملی شدن صنعت نفت را مفصل و با حواشی زیاد بررسی کرده است.  به زعم ناقد «غفلت از برخی جریانهای سیاسی و مذهبی،یکسونگری مؤلف، ذهنیت ضدروحانیت و غیره، مواردی است که ناقد با مراجعه به اسناد و منابع مربوط به آن دوره‌ی تاریخی،کتاب مذکور را ارزیابی کرده است. 

 این کتاب در شمارگان 2000 نسخه و 176 صفحه و به قیمت 70.000ریال در نخستین روز شهریورماه سال جاری برای مخاطبان و علاقمندان روانه بازار نشر گردید.

کد خبر 228300
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار ادبیات و کتاب

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز