تقی نوربخش، مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی با اعلام این دو خبر گفت:کمیتهای بهمنظور چگونگی بررسی طرح همسانسازی در سازمان تأمین اجتماعی تشکیل شده و براساس تصمیمات اتخاذ شده حقوق بازنشستگان از مهرماه همسانسازی خواهد شد. از طرف دیگر برای حل مشکل بیمهشدگانی که به بیماری خاص مبتلا هستند از این پس داروهایشان رایگان خواهد بود و این بیماران برای تأمین داروها با مشکلی مواجه نخواهند شد. خبرگزاری مهر با انتشار این اخبار به نقل از مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی اعلام کرده براساس گفتههای نوربخش مدیرعامل شرکت شستا (شرکت سرمایهگذاری تأمین اجتماعی) نیز معرفی خواهد شد.
اگر قانون اجرا شود
اگر قانون همسانسازی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی به درستی و براساس نظریههای کارشناسی اجرا شود، باید میزان حقوق این افراد با بازنشستگان کشوری همسان شود به این معنا که حداقل حقوقی که یک بازنشسته تأمین اجتماعی دریافت میکند برابر با حداقل حقوق بازنشسته کشوری باشد، بر همین اساس میتوان پیشبینی کرد که میزان حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی با اجرای این قانون افزایش قابل ملاحظهای خواهد داشت.
خبر اجرای قانون همسانسازی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی در حالی از سوی مدیرعامل این سازمان منتشر شده است که بازنشستگان 4سال گذشته را در انتظار اجرای این قانون پشت سر گذاشتهاند. اگر چه هرازگاهی وعدههایی به آنها داده میشد، این وعدهها تاکنون جامه عمل نپوشیده است و یکی از خواستههای جدی بازنشستگان از دولت یازدهم اجرای قانون همسانسازی بوده است. علیرضا فرهادی، عضو هیأت مدیره کانون بازنشستگان این سازمان پیش از این گفته بود که از دولت جدید انتظار میرود که حداقل در برابر مطالبات بازنشستگان منطقی رفتار کند. او معتقد است:
بازنشستگان تأمین اجتماعی در شرایطی بهسرمیبرند که صرفنظر از بحرانهای اقتصادی با رفتار تبعیضگونه مسئولان نیز مواجه هستند. بازنشستگان دیگر با شرایط موجود قادر به ایثار برای دولتمردان نیستند و به همینخاطر از مسئولان دولت جدید انتظار داریم که حداقل در مواجهه با مطالبات بازنشستگان صادقانه رفتار کنند. بازنشستگان معتقدند که اگر قانون همسانسازی به درستی اجرا شود، حقوقشان افزایش چشمگیری خواهد داشت.
آنها با تأکید بر این نکته که سازمان تأمین اجتماعی در زمینه این قانون مرتکب تخلف شده است بر این نکته پافشاری میکنند که کارشناسان و مدیران این سازمان از ابتدا نخواستند که این قانون را به درستی اجرا کنند و حق قانونی بازنشستگان را پایمال کردند. کشمکش میان بازنشستگان و سازمان تأمین اجتماعی که از سال88 شروع شده است در موقعیتهایی به یک اختلاف جدی تبدیل شده و حتی در چند مرحله نمایندگان بازنشستگان اعلام کردند که علیه این سازمان شکایت رسمی تنظیم خواهند کرد. اگر چه این شکایت هرگز انجام نشد، این خواسته همچنان در صدر درخواستهای بازنشستگان جا داشت.
در قانون بودجه سال88، مجلس تصویب کرد که 2هزارو500میلیارد تومان برای اجرای طرحی به نام همسانسازی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی مصرف شود اما با وجود اینکه قانون این مبلغ را برای همان سال درنظر گرفته بود سازمان تأمین اجتماعی در ا جرای قانون همسانسازی یک تخلف انجام داد و کمتر از نیمی از این مقدار را خرج کرد. تمام بودجهای که این سازمان برای اجرای همسانسازی در سال88 درنظر گرفت 937میلیارد تومان بود و نوبت به بازنشستهها که رسید سازمان تأمین اجتماعی هم همه تلاش خود را بهکار بست تا به نوعی از اجرای قانون طفره برود.
تا اینجای کار 1563میلیارد تومان از بودجه همسانسازی ناپدید شد، سال88 تمام شد و هیچیک از مسئولان تأمین اجتماعی یا دولت به این پرسش پاسخ ندادند که سرنوشت این پول چه شد. اما سال بعد مسئولان سازمان تأمین اجتماعی در پاسخ به پرسشها و اعتراضهای بازنشستگان گفتند که باقیمانده پول برای اجرای این قانون در سال 89مصرف شده است. این توضیح هرگز بازنشستگان را قانع نکرد و آنها از همان سال مراتب اعتراضشان را در بزنگاههای زیادی اعلام کردند.
حسن صادقی ، رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری نیز درباره عملکرد تأمین اجتماعی در برابر این قانون توضیح داد: سازمان تأمین اجتماعی هرگز زیر بار اجرای درست قانون همسانسازی نرفت. این درحالی است که با پیگیریهای کمیسیون اجتماعی و فراکسیون کارگری مجلس در بودجه سال۹۲ اعتبار ۱۳۰۰میلیارد تومانی برای همسانسازی مستمریها تعیین شده است.
بیمهشدگان سازمان تأمین اجتماعی بابت عدماجرای قانون همسانسازی، نقض قانون الزام و تأخیر در پرداخت مابهالتفاوت افزایش مستمریها به مدیران سازمان معترضند. در 8سال گذشته 8 بار مدیرعامل سازمان تغییر کرد، هیأت امنا به استناد اساسنامهای نادرست جایگزین شورایعالی شد و در عمل هیچ مقامی درخصوص عملکرد سازمان پاسخگوی بیمهشدگان نبود اما این بار یک مسئول این سازمان اعلام کرد که همسانسازی تا مهر ماه اجرا میشود.