تسنیم نوشت: روزنامه "فرانکفورتر آلگماینه" در آستانه مذاکرات ایران و 1+5 در ژنو در تحلیلی به این موضوع پرداخت و نوشت: آمادگی برای حل مناقشات اتمی بین ایران و غرب بسیار بالاست. تهران میخواهد در آینده در سطح وزرای امور خارجه وارد مذاکره با غرب شود.
در ادامه آمده است: بعداز حدود ده سال مذاکرات ناموفق درباره برنامه اتمی ایران، پنج عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل و آلمان مذاکرات جدیدی را در این راستا در ژنو سوئیس آغاز میکنند. این اولین دور مذاکرات در دوران ریاست جمهوری حسن روحانی محسوب میشود. روز گذشته وزیر امور خارجه ایران اعلام کرد که کشورش میخواهد در آینده در سطح وزرای امور خارجه و نه مذاکره کنندگان ارشد با غرب وارد گفتوگو شود.
در ادامه آمده است: طرفین مذاکره امید دارند که دور جدید این مذاکرات تحت ریاست جمهوری حسن روحانی به موفقیت بینجامد.
حسین موسویان که از سال 2003 تا شروع اولین دوره ریاست جمهوری احمدی نژاد در سال 2005 رئیس تیم مذاکره کننده ایران با غرب بوده است، شانس موفقیت در این مذاکرات را خوب ارزیابی میکند، در صورتی که طرفین مذاکره چهار اصلی را که آنها در بستهها و در مراحل کوچک مذاکرات قبلی و بر اساس روابط متناسب متقابل به آنها اشاره داشتند، در نظر بگیرند. در این راستا هریک از طرفین مذاکره لیستی را با اقدامات عملی ارائه دادهاند.
نویسنده در ادامه خاطرنشان کرد که مذاکرات قبلی ایران با غرب که در آوریل 2013 در آلماآتی برگزار شد بهدلیل عدم عمل متقابل از سوی طرفین مذاکره با شکست مواجه شد.
بهگفته موسویان حالا در ژنو باید طرفین مذاکره روی چهار اصل موظف شوند. اگر یک توافق در این راستا ایجاد شود، دست یافتن به راهحلی عملی در عرض شش ماه آینده ممکن است.
موسویان همچنین گفت که ایران باید موظف شود که اصول حداکثری در شفاف سازی و همچنین اعتماد سازی را تضمین کرده اطمینان دهد که برنامههای اتمیاش هرگز در مسیر ساخت سلاح پیش نرفته و ایران برای همیشه یک کشور عاری از سلاح اتمی باقی خواهد ماند.
بهصورت متقابل اعضای دائمی شورای امنیت هم باید لغو تحریمها را به تهران اطمینان دهند و حقوق ایران را روی استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای در چهارچوب قرارداد منع گسترش تسلیحات اتمی (NPT) به رسمیت بشناسند و در این راستا اجازه غنیسازی اورانیوم برای اهداف صلحآمیز را به ایران بدهند. اینگونه تلاشها تابهحال در مذاکرات قبلی انجام نشده است.
موسویان خاطرنشان کرد که اطمینان دارد اگر مذاکرات بر مبنای این اصول انجام شود به موفقیت دست پیدا کرده همه شرکت کنندگان به مرحله نهایی این مذاکرات خواهند رسید. همه شرکت کنندگان در این مذاکرات میخواهند مرحله نهایی آن را ببینند.
گروه 1+5 میخواهند که ایران سلاح اتمی نداشته باشد و ایرانیان میخواهند در صورت شفافسازی درباره برنامههای اتمی خود و استفاده نکردن از غنیسازی اورانیوم در مسیر ساخت سلاح اتمی، حقوق مسلم آنها از طرف غرب به رسمیت شناخته و تحریمها علیه آنها لغو شود.
موسویان همچنین دراینباره اظهار داشته است که اگر این امر اتفاق افتاده و در اصل حقوق ایران در استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای به رسمیت شناخته شود، ایران با توجه به الزامات آژانس بین المللی انرژی هستهای شفاف عمل کرده تضمینهای لازم در این زمینه را ارائه میدهد که در مسیر ساخت سلاح اتمی گام برنمیدارد. در گذشته طرفین مذاکرات به این اصول توجه نداشتند.
در ادامه آمده است که هر دو درخواست یعنی شفافیت کامل برنامه اتمی ایران و منحرف نشدن آن بهسمت ساخت سلاح اتمی درخواستهای اصلی غرب از تهران است.
در بخش دیگری از این مطلب آمده است که برای اینکه از منحرف شدن مسیر غنیسازی اورانیوم ایران بهسمت ساخت سلاح اتمی جلوگیری به عمل آید میتوان در زمینه محدود کردن غنیسازی تهران روی پنج درصد و بر حسب نیازهای واقعی این کشور بحث کرد.
در بخش دیگری از این مطلب موسویان خاطرنشان کرد: این مهم است که ابتدا با تکیه بر این چهار اصل به یک توافق نهایی دست پیدا کنیم قبل از اینکه وارد جزئیات شویم.
وی معتقد است که ایران میتواند در این مذاکرات بر مبنای اصول حرکت کرده پیش رود.
موسویان همچنین گفت: اما من شک دارم که رئیس جمهوری آمریکا هم میتواند اینگونه عمل کند. روسیه، چین و اتحادیه اروپا بهخلاف آمریکا در این راستا آمادگی دارند.
موسویان در ادامه کنگره آمریکا را مانعی بر سر راه این مذاکرات دانسته که میتواند آن را به شکست برساند و گفت: مانعی که میتواند این مذاکرات را به شکست برساند کنگره آمریکاست. بااینهمه در هیچ نقطه زمانی در ده سال گذشته تا این حد آمادگی برای یک راهحل مناقشات اتمی بین ایران و غرب وجود نداشته است.