همشهری آنلاین: رئیس سازمان حفاظت محیط‌ زیست در خصوص مساله صلح و محیط زیست، گزارش کار روزانه سازمان حفاظت محیط زیست در سایت سازمان، ارائه گزارش محیط زیست ایران، تبادل ببر و پلنگ و احیای ذخایر ژنتیک و کم‌کاری‌های انجام شده طی هشت سال گذشته پاسخ داد.

معصومه ابتکار

به گزارش ایسنا، معصومه ابتکار که در یک برنامه تلویزیونی شرکت کرده بود با بیان اینکه بدون صلح نمی‌توانیم به محیط زیست دست یابیم،‌ افزود: در سطح جهان هر روزه اخبارهای بسیاری از جنگ و درگیری منتشر می‌شود که این درگیری میان دولت‌ها نوعی خشونت بر علیه طبیعت نیز محسوب شده و از آنجا که با تخریب طبیعت نسبت به حقوق سایر جانداران کره زمین بی‌توجهی شده، می‌توان گفت که جنگ‌ها، خشونت‌ بر علیه محیط زیست هستند که از سرشت ناآرام انسان‌ها سرچشمه گرفته و باید با برقراری تعادل میان احساسات درونمان، این مشکل را حل کنیم.

وی ادامه داد: اگر از هر زاویه‌ای نگاه کنیم، تعادل اصل بین قوای انسان‌ها و رفتار و عملکرد آنهاست و در بسیاری از جاهایی که علیه محیط زیست و انسان‌ها به افراط و تفریط می‌رسیم، به دلیل وجود همین عدم تعادل است.

معاون رئیس‌جمهور تصریح کرد: آنچه که در عالم سیاست بر جهان غلبه داشته و بیشترین تاثیرگذاری را دارد، دیدگاه‌ها و اقتدار مردانه است که منجر به سلطه، جنگ، نابردباری و بسیاری از ناپایداری‌هاست که به همین منظور باید به عواطف زنانه بازگشت داشته باشیم.

ابتکار ادامه داد: آن چیزی که عملا می‌بینیم و تجربه تحولات و شرایط چند سال اخیر در دنیا، منطقه و کشور خودمان ثابت کرده این است که باید تنوع و تکثر را بپذیریم و نظرات منتقدانه را تحمل کنیم.

وی در پاسخ به این سئوال که تا چه اندازه این روحیه در بین سایر وزرای دولت وجود دارد، اظهار کرد: خیلی از اتفاقاتی که طی سالیان گذشته شکل عرف به خود گرفته، قابل بازنگری بوده و لزوما نمی‌تواند به عنوان معیار با ارزش‌ها انطباق داشته باشد و قابل بازنگری است.

ابتکار درباره اینکه چرا با وجود قول اعلام برنامه‌های روزانه سازمان حفاظت محیط‌ زیست در چند روز اخیر چنین چیزی بر روی سایت سازمان بارگذاری نشده؟ اظهار کرد: این برنامه همیشه بر روی پورتال قرار داده می‌شود، اما به دلیل آنکه این فایل به صورت PDF است ممکن است در دانلود مشکلی برای کاربران ایجاد شود.

وی با اشاره به عضویتش در شبکه‌های اجتماعی و داشتن چهار صفحه در سایت فیس‌بوک، اظهار کرد: به دلیل آنکه تعداد کامنت‌ها در صفحات بسیار بالاست، گاهی اوقات تنها می‌توانیم جواب‌های کلی به همه بدهیم. علاوه بر آن در وبلاگ شخصی‌ام نیز نظرات بسیاری توسط دوستداران محیط‌زیست گذاشته می‌شود که برای سازمان بسیار مفید است.

معاون رئیس‌جمهور با بیان اینکه مسئولان نباید در مقابل مردم گارد بگیرند، اظهار کرد: بخش مهمی از پیشرفت، پذیرش دیدگاه‌ها و نظرات مختلف است و اصلا به همین دلیل بود که تصمیم گرفتیم برنامه روزانه سازمان را بر روی پورتال بگذاریم و می‌توانم پیشنهاد بدهم که دیگر مسئولین نیز همین کار را انجام دهند.

ابتکار با اشاره به سفر قریب‌الوقوعش به استان خوزستان، اظهار کرد: در این سفر کل حوزه خوزستان از جمله تالاب شادگان، هورالعظیم، رودخانه کارون و بخش‌های نفتی را با یک سفر هوایی مورد بررسی قرار می‌دهیم.

وی در پاسخ به سئوال مجری مبنی بر آلودگی‌های زیست محیطی بسیار توسط پتروشیمی این استان و برنامه‌های سازمان حفاظت محیط زیست برای رفع این آلودگی‌ها، گفت: خوشبختانه مدیریت وزارت نفت و برخود وزارتخانه تحت ضوابط و استانداردهایی است که بخشی از آن به سازمان حفاظت محیط زیست بازمی‌گردد که اگر با تدبیر، برنامه‌ریزی و جدیت انجام شود، منجر به اصلاحات خوبی خواهد شد.

معاون رئیس‌جمهور تاکید کرد: در اوایل دهه 80 در دولت هشتم، وزیر نفت که در آن زمان هم آقای زنگنه بودند، اقدامات بسیار ارزنده‌ای در جهت استاندارد کردن پالایشگاه‌ها و پتروشیمی‌ها انجام دادند که به همین دلیل جایزه ملی محیط زیست را دریافت کردند و از این جهت خوش‌بین هستیم که اکنون نیز بتوانیم با ایشان همکاری داشته باشیم.

ابتکار تصریح کرد: اما بحث بر سر این است که با وجود آنکه این پتروشیمی در همان زمان یکسری اصلاحات را با هزینه‌های بسیار سنگین انجام داد، نتوانست مشکل پساب را حل کند که در این سفر برای حل این مشکل نیز تفاهم‌نامه‌ای منعقد خواهد شد.

وی افزود: از آنجا که ایران در دو هفته اخیر به کنوانسیون مینی‌ماتا که کنوانسیون منع استفاده از جیوه است، پیوسته؛ صنایع پتروشیمی ما موظفند که بحث جیوه را کاملا مدیریت کنند، چرا که جیوه به صورت بلندمدت از یک گونه به گونه دیگر منتقل شده و آلاینده پایداری است که ممکن است روزی در خوراک انسان‌ها پیدا شود.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به ابهامات موجود در خصوص فعالیت‌های وزیر نفت و برخی کم‌کاری‌ها، اظهار کرد: اینکه آقای زنگنه در آن سال این جایزه را دریافت کردند، به معنی حل همه مشکلات نیست، بلکه به دلیل اقدامات چشمگیری بود که در آن زمان برای استاندارد کردن فعالیت‌ها و هماهنگی با محیط زیست انجام شد.

به گفته وی، مسئولان وزارت نفت و وزارت نیرو نیز در این سفر همراه رئیس سازمان حفاظت محیط زیست هستند.

ابتکار با اشاره به مسئله رود کارون و افت کیفیت این رودخانه، اظهار کرد: EC رودخانه کارون از زمانی که وارد خوزستان می‌شود و با گذر از شهرهای مختلف به خرمشهر می‌رسد، شرایط نامطلوب بسیاری به وجود می‌آورد که از زمان دولت هشتم، شورای عالی حفاظت محیط زیست برای حل این مشکل جلساتی تشکیل داد که متاسفانه ادامه پیدا نکرد.

در این بین مجری برنامه با اعتراض نسبت به اظهارات دکتر ابتکار به فعالیت‌های دولت هشتم و اقدامات زیست محیطی‌اش و همچنین نادیده گرفتن اقدامات انجام شده در دولت‌های نهم و دهم، اظهار کرد: در این هشت سال فراز و نشیب‌های بسیاری داشته‌ایم و حداقل دوره هشتم را داریم که بتوانیم به آن اشاره کنیم، چرا که آخرین گزارش وضعیت محیط زیست ایران که ارائه شده، مربوط به همان سال 84 بوده و از آن پس هیچ گزارشی ارائه نشده است، در صورتی که باید سالی یک گزارش از وضعیت محیط زیست کشور ارائه می‌شده است.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست همچنین با اشاره به وضعیت آلودگی هوای شهر اراک، اظهار کرد: در همان دوره هشتم توافق کردیم که کارخانه آلومینیوم‌سازی از طریق خریداری تجهیزات نوین، استانداردهای زیست محیطی را رعایت کرده و وضعیت آلودگی هوای شهر اراک ادامه نیابد، اما اتفاقاتی که در این هشت سال رخ داد، باعث شد که عملا آلودگی این صنعت ادامه یابد.

وی تاکید کرد: در این هشت سال در بسیاری از مواقع دستگاه‌های مختلف از قوانین و ضوابط سرپیچی کرده و به نوعی زیرآبی رفته‌اند، اما این در حالی است که همه این افراد تنها فکر می‌کردند که می‌توانند از قانون فرار کنند، چرا که در مسائل محیط زیست چنین چیزی وجود نداشته و همه چیز در زندگی ما احساس می‌شود.

مجری برنامه در ادامه با اشاره به عکس‌های منتشر شده از استقبال دکتر ابتکار و ممانعت وی از سر بریدن یک گوسفند، پرسید که آیا این کار تنها برای تشریفات بوده و یا واقعا قصد نداشته که حیوانی را بکشد که رئیس سازمان حفاظت محیط زیست پاسخ داد: همیشه مخالف هستم که برای تشریفات چنین کاری انجام شود، علاوه بر آن در آن زمان این حیوان زبان بسته به گونه‌ای نگاه می‌کرد که فکر می‌کردم باید از کشتن آن جلوگیری کنم.

وی همچنین در خصوص اعطای نشان پروانه به آندرانیک تیموریان برای نجات یک پروانه در حین مسابقه، اظهار کرد: این حرکت بسیار باارزش است، چرا که توسط کسی انجام شد که مسئولیت محیط زیستی ندارد و به همین منظور باید از آن تقدیر می‌شد.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص بحث ممنوعیت تولید و واردات آزبست در کشور نیز اظهار کرد: از زمانی که در شورای شهر بودم، با شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، آزبست هوای تهران را اندازه‌گیری کرده و متوجه شدیم که در هوای پایتخت الیاف آزبست وجود دارد، در حالی که باید میزان آن صفر باشد و از همان زمان به دنبال توقف واردات و تولید آن هستیم.

ابتکار ادامه داد: موضوع آزبست جزو دستور کارهای سازمان حفاظت محیط زیست است و با موسسه استاندارد نیز همکاری‌هایی داشته‌ایم که به هیچ عنوان وارد کشور نشود؛ چرا که جوابگویی به خدماتی که این ماده به مردم وارد می‌کند، به راحتی وجود ندارد و همه واردکنندگان و تولیدکنندگان باید بدانند که با استفاده از این ماده، مدیون مردم شده و حق‌الناس به پایشان نوشته می‌شود.

وی تاکید کرد: باید در بحث اشعه و تشعشعات و امواج نیز پیگیری‌های جدی انجام شود، چرا که متخصصین، صاحبنظران و پزشکان مطالبات بسیاری در این زمینه دارند.

ابتکار همچنین در مورد مخالفت وی با تبادل ببر و پلنگ و احیای نژاد ببر ایرانی، اظهار کرد: بسیاری از کارشناسان بر چنین اقداماتی انتقادات بسیاری مطرح کرده و معتقدند این کار نمی‌تواند برای بازسازی ذخایر ژنتیک چندان معنی‌دار باشد.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: در حال حاضر پلنگ، یوزپلنگ و گونه‌های بسیار باارزش دیگری داریم که باید از آنها حفاظت شود که به همین منظور با جوامع محلی و سازمان‌های مردم نهاد همکاری می‌کنیم تا این هم زیستی میان مردم و حیات‌وحش برقرار شود.

وی تاکید کرد: جایی که مردم محلی احساس کنند در منافع یک زیست بوم شریک هستند، خودشان برای حفاظت از آن اکوسیستم تلاش می‌کنند.

ابتکار همچنین به اطلاعیه منتشر شده توسط سازمان حفاظت محیط زیست برای جلب همکاری NGO‌ها، اظهار کرد: از آنجا که می‌خواستیم برای ارائه گزارش 100 روزه ریاست جمهوری اطلاعات کسب کنیم، این فراخوان داده شد و برخلاف آنکه مهلت آنها تنها دو هفته اعلام شده، ادامه می‌یابد.

کد خبر 236537
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز