اما ورای خوشبینی و هیجانات زودگذر ناشی از توافق هستهای چند نکته قابل تأمل را باید درنظر داشت:
در تیم مذاکرهکننده کشورهای 1+5 افراد و کارشناسان با تخصصهای مختلف با یکدیگر همکاری داشتند و تنها تیم وزارت خارجه این کشورها در مذاکرات حضور نداشت و در تیم تحریمهای آنها میتوان شاهد حضور افراد با تخصصهای متفاوت بود، اما نمیدانم در تیم مذاکرهکننده ایران هم افراد و کارشناسان با تخصصهای مختلف حضور داشته است یا نه؟ چرا که بهطور مثال وقتی توافق میشود بخشی از دلارهای مسدود شده ایران آزاد شود، انتظار این است که روش اجرا و انتقال ارز و بانکهای دارای مجوز نقل و انتقال هم مشخص شود و هرچه سریعتر توافق حاصل شده به نتیجه ملموس برسد. نباید فراموش کنیم که وقتی تحریمهای بانکی به قوت خود باقی است، پس باید برای اجرایی شدن بخشی از توافق سازوکاری اندیشیده شود.
نکته مهم دیگر اینکه با توافق هستهای ایران با کشورهای 1+5 روند تخریب بخشهایی از اقتصاد کشور به واسطه تشدید تحریمها متوقف خواهد شد و از حالا به بعد انتظار بهبود شرایط اقتصادی شکل میگیرد و با رونق کسب و کار، بهتدریج کارفرمایان و فعالان اقتصادی با تکمیل ظرفیتهای معطل مانده روند اشتغالزایی را ارتقا خواهند داد و درصورت حفظ فضای بهدست آمده از امید و تدبیر پس از توافق هستهای بهتدریج شاهد افزایش درخواست اشتغال خواهیم بود و بخش زیادی از این رونق در پروژههای نفت، گاز و پتروشیمی ایران رقم خواهد خورد البته این رونق تدریجی، آهسته و با احتیاط خواهد بود و افزون بر نشاط اجتماعی ناشی از انتخابات ریاستجمهوری، امید به تحقق فصلی نو برای رونق اقتصادی در نتیجه توافق ژنو در کشور شکل خواهد گرفت، که این رونق در گامنخست روانی و در گام بعدی واقعیتر خواهد شد.
در ارتباط با انتظارات ناشی از نوسان شدید در بازارهای ارز و طلا باید تأکید کنم تغییر عمدهای در نرخ ارز و بهویژه دلار در بازار رخ نخواهد داد و حاشیه نوسان قیمت ارزهای معتبر حداکثر 10درصد بیشتر نخواهد شد و ثبات نرخ ارز در بازار تداوم خواهد داشت. بنابراین از مردم انتظار میرود به رونق بیشتر اقتصاد امیدوار باشند چرا که افزایش تولید ملی، رشد سرمایهگذاری و افزایش اشتغال قطعی اما تدریجی خواهد بود و این انتظار وجود دارد که هم بانک مرکزی و هم شبکه بانکی کشور خود را برای شرایط جدید آماده کنند.
انتظار از فعالان اقتصادی در شرایط پس از توافق ژنو این است که ظرفیتهای خالی را فعال سازند و ضمن تأمین مواداولیه و کالاهای سرمایهای و واسطهای مورد نیاز خود درصدد رونق بیشتر در اقتصاد باشند، چرا که با نرخ فعلی ارز در بازار آزاد این امکان فراهم شده تا بهراحتی بتوان با کالاهای وارداتی رقابت کرد و سهم بیشتری از بازار را در اختیار گرفت و شاهد رقمخوردن رشد اقتصادی قابلقبول نظیر رشد اقتصادی ایران پس از پایان جنگ تحمیلی بود.
اما مسئولان اقتصادی دولت هم باید با ارائه تصویری واقعی از شرایط اقتصادی ایران و چشمانداز آینده، اصلاحات لازم را در بودجه سال آینده اعمال کنند و برای خروج اقتصاد از رکود، دستکم با افزایش معافیت مالیاتی حقوقبگیران بخش خصوصی و دولتی به میزان یک میلیون تومان، بهبود اقتصادی را تقویت کنند، تمرکز مالیاتی دولت بر مالیات بر ارزش افزوده باشد. از سوی دیگر سایر ساختارهای اقتصادی بهویژه نظام بانکی ایران اصلاح شود و شرکتهای دولتی و بانکها باید افزایش سرمایه بدهند تا ظرفیتهای اقتصادی فعالتر شود.