سیدمحمدمهدی طباطبایینژاد که بهتازگی مدیریت مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی و به تبع آن دبیری جشنواره سینما حقیقت را برعهده گرفته، پس از سخنان آماری مدیر روابط عمومی مرکز، سکان نشست را در دست گرفت و همه وقت برنامه را به پاسخ گفتن به پرسشهای نمایندگان رسانهها اختصاص داد.
جشنواره استاندارد از سال آینده
دبیر سینما حقیقت درباره دستهبندی موضوعی جشنواره گفت: عرف بینالمللی جشنوارهها شبیه این تقسیمبندی موضوعی نیست، اما دوستان من در سالهای گذشته یعنی از دوره سوم به بعد، سینما حقیقت را بهصورت موضوعی برگزار کردند. فراخوان این دوره هم از قبل آماده و فیلمها براساس آن تهیه شده بود. ما هم به احترام این قوانین جشنواره را بهصورت موضوعی برگزار کردیم اما از سالهای آینده آن را به شکل استاندارد بینالمللی خود برمیگردانیم.
طباطبایینژاد در ادامه از بیرون کشیدن 2فیلم از جشنواره با نظر و تصمیم خود خبر داد و افزود: «توران» و «یک اسم 2کلمهای» را هیأت انتخاب دیده بودند، اما حریم خصوصی طبق استانداردهای بینالمللی و قوانین حقوقی در آنها رعایت نشده بود. مسئولیت نمایش چنین آثاری بهطور مستقیم به دبیر جشنواره برمیگردد، بنابراین این دو اثر را خودم از جشنواره خارج کردم. وی درباره اضافه شدن چند فیلم به برخی بخشهای جشنواره پس از اعلام نتایج توضیح داد: این فیلمها به پیشنهاد هیأت انتخاب به بخش بینالملل اضافه شدند و از میان 3فیلم اضافهشده، 2فیلم پس از بحث در شورای سیاستگذاری و فیلم دیگر هم به پیشنهاد هیأت انتخاب بخش مستند ویژه سیاسی اقتصادی به بخش بینالملل اضافه شد.
گلایه از قضاوتهای مغرضانه
دبیر سینما حقیقت بخشی عمده از این نشست خبری را به انتقاد از برخی رسانهها برای زیر سؤال بردن مدیریت مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی در زمان محمد آفریده اختصاص داد و در سخنانی گلایهآمیز گفت: بررسی عملکرد مدیریت از وظایف رسانههاست اما اینکه رسانهای جانب انصاف را رعایت نکند اشکال دارد. برخی نقدها که به دوره مدیریت آفریده وارد شده از اساس مغرضانه است. در زمان مدیریت ایشان و حضور خود من در مرکز بیش از 4هزار فیلم کوتاه، مستند، انیمیشن و 100فیلم بلند مستند تولید شده است. در کارنامه آفریده، فیلم خوب زیاد است. حالا بین این همه فیلم 10فیلم بد هم وجود دارد، آیا شرط عقل و انصاف است که بگوییم یک مدیر پرونده سیاهی دارد؟ طباطبایینژاد به بازگشت تولید فیلمهای اول به مرکز گسترش اشاره کرد و افزود: در حال حاضر بحث بر چابکسازی سایر نهادهای تولید فیلم در سازمان سینمایی است. به این معنا که مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی تنها فیلمهای مستند تولید کند. برای حوزه انیمیشن مرکزی مستقل طراحی شده است و فیلم کوتاه هم بهطور کامل به انجمن سینمای جوان سپرده خواهد شد. بنابراین ضرورتی ندارد سازمانی جدا برای تولید فیلم اول تأسیس شود و میتوان در بنیاد فارابی شورایی به این فیلمها اختصاص داد.
تشکر از همکاریهای صادقانه
مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی با تشکر از علیرضا رضاداد دبیر جشنواره فیلم فجر بهخاطر نقشی که در تعامل حرفهای جشنوارههای سینما حقیقت و فیلم فجر داشته است، گفت: با دوستانمان در جشنواره فجر توافق کردیم فیلمهای مستند بلند که در سینما حقیقت نامزد میشوند، بدون انتخاب وارد بخش مسابقه فجر شوند. او درباره مراسم بزرگداشت این دوره جشنواره سینما حقیقت همچنین اظهارنظر کرد: ترجیح دادیم امسال به جای شیوه مرسوم تکریم، یک یا 2چهره شاخص یک منطقه خاص را درنظر بگیریم و به این ترتیب هنرمندان آن منطقه کنار یکدیگر دیده میشوند. برای شروع، سینمای جنوب را درنظر گرفتیم و بهعنوان شاخصترین چهرههای این منطقه، ناصر تقوایی و سیدحسن بنیهاشمی را برای بزرگداشت انتخاب کردیم.
معرفی داوران سینما حقیقت
اسامی داوران بخش مسابقه بینالملل هفتمین جشنواره فیلم مستند ایران - سینما حقیقت اعلام شد. مستندهای کوتاه و نیمهبلند را رخشان بنیاعتماد، آمریت گانگار (هند) و ریچارد بیتگر (آمریکا) و مستندهای بلند را علیرضا شجاعنوری، پاول پتچنکین (روسیه) و رزلا راگازی (ایتالیا) داوری میکنند. این جشنواره 19تا 26آذرماه برگزار میشود. در این دوره 1010مستند ایرانی و 670مستند خارجی به دبیرخانه رسید که در بین مستندهای ایرانی 117فیلم در بخش مسابقه ملی، 5فیلم در بخش مهمان، 9فیلم در بخش مستند داستانی، 10فیلم در بخش ویژه مستندهای سیاسی اقتصادی، 5فیلم در بخش نکوداشت و 20فیلم در بخش سینمای مستند جنوب پذیرفته شدهاند. در بخش بینالملل 45فیلم خارجی و 10فیلم ایرانی حضور دارند.