مهی خاکستری و غلیظ نهتنها افق را که ریهها و رگها و چشمها را پوشانده و نای نفس کشیدن را از همه موجودات زنده گرفته است. هوای تهران از ابتدای فصل پاییز تاکنون 3 بار در وضعیت هشدار قرار گرفت که منجر به تعطیلی مهدکودکها ومدارس پایتخت شد. این کلانشهر از ابتدای سالجاری تاکنون بیش از 250روز را درشرایط وارونگی دما طی کرده است. روزهای بیابر و باد در شهرهای بزرگ سپری میشود و بر تعداد مردگان و بیماران اضافه میکند.
آنها با بیماریهای قلبی و عروقی یا با علائم تنگی نفس راهی اورژانسها میشوند. تعداد این بیماران زیاد است. دکتر مسعود قاسمی رئیس انجمن آتروسکلروز (تصلب شرایین) ایران هشدار داد که آلودگی هوا باعث میشود که سکتههای قلبی تا 4 برابر افزایش پیدا کند و اثرات آن تا 2 هفته پس از پایان آلودگی هوا در بدن افراد باقی بماند. این یعنی اگر باران و باد هم بیاید 2 هفته طول میکشد آنچه در بدن ما ویران میشود امکان اصلاح و بهبود بیابد.
به گزارش فارس، اورژانس تهران اعلام کرد ۶۲ شهروند بر اثر آلودگی هوا دچار ناراحتی حاد تنفسی یا قلبی شدند و به مراکز سیار اورژانس مستقر در ۵ میدان پررفتوآمد پایتخت مراجعه و خدمات درمانی دریافت کردند.در شرایط کنونی آلودگی هوا، ذرات بسیار ریز کمتر از 2.5 میکرون بهطور مستقیم از طریق تنفس وارد عمق ریهها شده و از آن طریق به جریان خون راه مییابد؛ فعل و انفعالی که موجب افزایش انعقاد خون در رگها و تنگ شدن یا بسته شدن این مجاری میشود.
به گزارش ایرنا، این پزشک قلب و عروق میگوید: بررسیها نشانداده است که آلودگی هوا و ذرات ریز کمتر از 2.5 میکرون قادرند با به هم زدن ثبات سیستم الکترونیکی قلب، موجب بروز ضربان نابجا و خطرناک شوند و یا اختلال در ضربان قلب را افزایش دهند. سیستم دفاعی بدن انسان قادر است ذرات ریز 2.5 میکرون به بالا و بهخصوص 5میکرون بالاتر را تا حد زیادی مهار کند اما مشکل اصلی ذرات ریز2.5 میکرون به پایین هستند که حتی ماسکهای معمولی نیز از ورود آنها به بدن جلوگیری نمیکند.
به گزارش واحد مرکزی خبر، دکتر باربارا هافمن از دانشگاه دویسبورگ اسن آلمان نیز اعلام کرد افزایش شدید ذرات ریز آلاینده هوا با بالا رفتن فشار خون افراد ارتباط مستقیم دارد. او با تیمش با بررسی حدود 5 هزار بیمار قلبی از سالهای 2002و 2003به این نتیجه دست یافتند.
درک آدمهایی که در این هوای بسیار آلوده سیگار هم میکشند کاری دشوار است ولی محققان معتقدند که افرادی که دچار مشکلات ریوی و سابقه آسم و تنگی نفس و یا استعمال دخانیات هستند آسیبپذیرتر از دیگران خواهند بود. دکتر مسعود قاسمی توصیه میکند مردان بالای 40سال دارای سابقه بیماری قلبی و عروقی و همچنین زنان بالای 50سال، به محض آلودگی هوا از محیطهای آلوده دوری کنند و از منازل خود خارج نشوند.
آلودگی هوا، موجب فعالیت زیاد رادیکالهای آزاد میشود. این مولکولها با ایجاد التهاب در ریهها، به سلولها آسیب میزنند و مجموعهای از تأثیرهای مخرب را بر سیستم قلبی و عروقی بر جا میگذارند. آنتی اکسیدانها مانند جارو در برابر رادیکالهای آزاد عمل میکنند و باعث از بین بردن رادیکالهای آزاد و نوسازی سلولهای تخریب شده میشوند. آنتی اکسیدانها باعث افزایش قدرت سیستم ایمنی میشوند و در نتیجه میزان عفونت را در بدن کم میکنند.
به همین دلیل متخصصان تغذیه توصیه میکنند روزانه از انواع ویتامینها و مواد معدنی مانند ویتامین A (هویج، کدو، بروکلی و سیب زمینی شیرین)، ویتامین C (مرکبات، فلفل سبز، سبزیجات برگ سبز، توت فرنگی)، ویتامین E (آجیل، غلات کامل و با سبوس و روغن زیتون) سلنیوم (ماهی، گوشت قرمز، تخم مرغ و حبوبات) و فیتوکمیکال (سویا، انگور بنفش، انار، قره قاط، چای) استفاده کنید.