همشهری آنلاین: نماینده مردم قائم‌ شهر در مجلس شورای اسلامی از ارائه طرح تحقیق و تفحص از چگونگی انتخاب اقلام سبد کالا با امضای ۴۰ نماینده مجلس به هیات رئیسه خبر داد و گفت: صف های طولانی مردم برای گرفتن چند کیلو برنج و مرغ در دهه فجر در شأن نظام نیست.

به گزارش مهر، کمال علیپور  با اعلام خبر ارائه طرح تحقیق و تفحص از چگونگی انتخاب اقلام سبد کالا به هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: معیارهای وزارت صنعت و معدن برای انتخاب اقلام سبد کالا، علت عدم انتخاب برنج ایرانی، عدم استقبال وزارت صنعت از تولیدات داخلی برای قراردادن در سبد کالا و عدم شمول بسیاری از اقشار آسیب‌پذیر مانند کارگران و کشاورزان در گروه افرادی که سبد کالا دریافت می کنند، از مهمترین محورهای این تحقیق و تفحص است.

نماینده مردم قائم شهر در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: صف های طولانی مردم برای گرفتن سبد کالا در دهه فجر که خبرنگاران خارجی در کشور حضور دارند برای گرفتن مقدار کمی برنج و مرغ در شأن نظام نیست.

وی تاکید کرد: کمک به مردم از این راه مسیر درستی نیست، متاسفم که بعد از سی‌وچهار سال انقلاب در دهه فجر مردم باید برای گرفتن مقداری مرغ و برنج در صف های طولانی بایستند. این امر موجب خبرسازی رسانه های خارجی می شود که جمهوری اسلامی بعد از سی‌وچهار سال هنوز نتوانسته وضعیت اقتصادی مردم را تامین کند و ناچار به تامین مردم از راه کوپن است.

به گزارش مهر، چندی پیش دولت اعلام کرد برای حمایت از اقشار آسیب‌پذیر اقدام به اهدای سبد کالا می کند. این امر مورد اعتراض نمایندگان قرار گرفت زیرا اولا مشخص نبود دولت از چه راهی اعتبارات لازم برای سبد کالا را تامین می‌کند و ثانیا نمایندگان به راهکار دولت برای شناسایی اقشار آسیب‌پذیر جهت ارائه سبد کالا اعتراض داشتند، زیرا بسیاری از اقشار آسیب‌پذیر مانند کارگران و کشاورزان شامل افرادی که سبد کالا دریافت می کنند، نمی شود.

قول روحانی برای سبد کالا

رئیس جمهور کشورمان پس انتخاب به عنوان اولین و مهم ترین مسئول اجرایی کشور بر طبق سنت پسندیده ای که همواره در دوره های قبلی نیز وجود داشت، وعده گفتگوی تلویزیونی با مردم که در زمان تبلیغات انتخاباتی نیز به آن تاکید کرده بود را در شب سه شنبه 29 فروردین جامه عمل پوشاند و در گفتگویی تلویزیونی زنده با مردم سخن گفت.

روحانی در این گفتگوی تلویزیونی ضمن پرداختن به موضوعات مختلف داخلی و بین المللی و ارزیابی مشائل اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، هنری، اجتماعی و ... کشورمان وعده هایی را با هدف بهبود معیشت مردم و ارتقاء کیفی زندگی ملت مطرح کرد که بخشی از آن وعده هایی بود که پیش از انتخابات و در جریان تبلیغات انتخاباتی مطرح کرده بود.

وی در این گفتگوی زنده خبری بر وعده ای که در دوران انتخابات به آن تاکید کرده بود پرداخت و گفت تا پایان سال برای بهبود معیشت مردم دو سبد کالا همه کارکنان و کارمندان دولت، کارگران، بازنشتگان،‌ خبرنگاران و ... تعلق خواهد گرفت.

این وعده اما هر روز با شبهات و شایعه های متعدد دست به گریبان شد و هر روز خبری تازه در خصوص پرداخت یا عدم پرداخت آن و یا درباره اینکه به چه بخشی از جامعه تعلق خواهد گرفت و به چه بخشی تعلق نخواهد گرفت در جامعه منتشر شد. این در حالی بود که مسئولان دولتی از جمله سخنگوی دولت خود بر توزیع سبد کالا به اقشار مختلف جامعه تاکید داشتند و اینکه شایعات و خبرها درباره سبد کالا تا بامداد جمعه 11 بهمن ادامه پیدا کرد اما در همان جمعه شب رسانه ها اعلام کردند که مردم از فردا صبح با ارسال کد ملی سرپرست خانوار به شماره 5000499 و یا مراجعه به درگاه اینترنتی  www.yaranehkala.ir نسبت به اینکه آیا سبد کالا به آنها تعلق می گیرد یا نه و همچنین نحوه آن می توانند کسب اطلاع کنند.

این موضوع با استقبال بالای مردم مواجه شد اما در حالی بود که بخش عظیمی از مراجعه کنندگان به این دو شیوه از عدم اختصاص سبد کالا به خود مطلع شدند. همین امر که مشمولان سبد کالا را دچار ابهام کرد باعث شد که واکنش‌های بسیاری از سوی نمایندگان مجلس، اقتصاددانان و مردم برانگیخته شود.

نمایندگان منتقد چه می گویند؟

بر این اساس نادر قاضی پور نماینده مردم ارومیه در جلسه علنی روز شنبه مجلس شورای اسلامی در تذکری گفت: سبد کالایی که دولت وعده توزیع آن را داده شامل حال بسیاری از اقشار مختلف جامعه بخصوص روستاییان، کسانیکه در مناطق محروم زندگی می کنند و بیماران خاص نمی شود؛ باید اقدامی صورت گیرد که همه رزمندگان، جانبازان، ایثارگران، روستاییان و ساکنان مناطق محروم نیز سبد کالا دریافت کنند.

همچنین مهرداد لاهوتی نماینده مردم لنگرود در تذکر شفاهی خطاب به رئیس جمهور درباره سبد کالا گفت: خیلی بد است که برنج ایرانی که مرغوب ترین برنج دنیا است را داشته باشیم اما برنج هندی را در سبد کالا قرار دهیم.

وی افزود: در این مجلس بحث آلودگی برنج هندی مطرح شد و سازمان غذا و دارو نیز نسبت به آن ایراد گرفت اما امروز می بینیم که در سبد کالا برنج هندی قرار گرفته است.

سیدعلی‌محمد بزرگواری نماینده مردم کهگیلویه و بهمنی و چرام نیز در تذکری گفت: بخش عظیمی از کارگران کشور که بیش از سه میلیون نفر هستند را کارگران ساختمانی شامل می شود که بیمه سلامت ندارند و امروز هم از دریافت سبد کالا محروم شدند.

قاضی پور در همان روز در تذکری دیگر به دولت نسبت به تشکیل صف های طولانی در کشور برای دریافت سبد کالا انتقاد کرد.

موسی الرضا ثروتی عضو فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت نیز در گفتگویی اعلام اعلام کرد: با توجه به این که دولت آمار دقیقی از افراد نیازمند جامعه ندارد توزیع سبد کالایی بر مبنای فعلی صحیح نیست.

نماینده مردم بجنورد،جاجرم، مانه و سملقان در مجلس شورای اسلامی افزود: در این تخصیص‌ها کارگران، روستاییان و مناطق محروم دیده نشده‌ و سبد کالایی به افراد حقوق‌بگیر تعلق گرفته و روستاییان حقوق‌بگیر نیستند اما به واقع نیازمندند از دریافت این سبد محروم می مانند.

ثروتی هم چنین تصریح کرد:اگر سبد کالا برای توزیع بین نیازمندان به کمیته امداد و بهزیستی داده می‌شد، بهتر بود و شناسایی‌ دهک‌های پردرآمد و کم درآمد برای دولت ممکن نیست کما این که این سبد کالایی به روستاییان داده نمی‌شود اما به شهری‌ها اختصاص می‌یابد.

این نماینده مجلس با بیان این که دولت باید پیش از توزیع این سبد کالایی اطلاعات لازم را دریافت می کرد گفت: برای پرداخت سبد کالایی توسط دولت بودجه‌ای پیش‌بینی نشده است و  دولت باید برای تأمین منابع  آن خلاف قانون عمل کند.

عضو کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی در خاتمه تاکید کرد:  اگر دولت قصد کمک  به اقشار آسیب‌پذیر را دارد باید این سبد های کالایی را در اختیار کمیته بهزیستی و کمیته امداد قرار می داد.

عبدالرضا عزیزی نماینده شیروان نیز در تذکری کتبی به رئیس جمهور گفت: سبد کالا شامل عده ای از نیازمندان نشده، اما شامل حال عده ای از پولدارها شده است.

آصفری و حسینی نمایندگان اراک و قائمشهر هم در تذکری به وزیر کار، تعاون و رفاه و اجتماعی خواستار توجه به روستاییان و کارگران ساختمانی برای تامین سبد کالا شدند.

محمد صالح جوکار نماینده یزد نیز در تذکری به وزیر صنعت، معدن و تجارت از وی خواست، درباره تخصیص سبد کالا به کارگران زیر پوشش تامین اجتماعی اقدام لازم را انجام دهد.

این اما پایان ماجرا نبود زیرا تذکرات نمایندگان و اقتصاددانان نسبت به توزیع سبد کالا نه تنها به نحوه انتخاب مشمولان سبد کالا بلکه نسبت به محتوای آن نیز ادامه پیدا کرد. به طوری که 46 نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در تذکر کتبی خطاب به وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی با اعتراض نسبت به استفاده از برنج‌های هندی در سبد کالا خواستار توضیح وزیر در مورد آن شدند.

در این تذکر آمده بود: با وجود کیفیت بالای برنج ایرانی و لزوم توجه به تولید ملی چه علتی دارد در سبد کالا از برنج هندی استفاده شود و کشاورزان هندی چه نقشی در تولید ملی دارند.

پیش از آن حمید رسایی نماینده تهران و کمال علیپور نماینده مردم قائمشهر و سوادکوه نسبت به قرار دادن برنج هندی در سبد کالا تذکر داده بودند.

رسایی اما در تذکر خود این را هم گفت که وزیر صنعت، معدن و تجارت در یک برنامه تلویزیونی علت قرار دادن برنج هندی در سبد کالا را نبود بسته بندی 10 برنج ایرانی عنوان کرده است.

حال این جای سوال است که مشمولان سبد کالا براساس کدام معیار انتخاب شدند که بخش عظیمی از مردم جامعه نسبت به عدم برخورداری از آن گله مند بوده و نمایندگان در پی اعتلای حق موکلین خود هر روز در چند نوبت نسبت به عدم اختصاص آن به بخشی از جامعه فریاد می زنند.

کد خبر 248158

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار دولت

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز