تقدیر موسسه همشهری از حامد زمانی
- چه زمینههایی به شما کمک کرد تا در جایی که الان هستید، قرار بگیرید؟
این طبیعتاً به شرایط اجتماعی زندگی، خانواده و شهر مذهبی میمه اصفهان که محل تولد من بود، باز میگردد. از همان ابتدا که چشم باز کردم، در فضایی مذهبی قرار داشتم و در خانهمان همیشه مراسم مذهبی دائر بود، خودم هم از 10 سالگی یک هیئت سینه زنی راه انداختم که هنوز هم به کمک دوستان پابرجا است و الان به یک هیئت بزرگ تبدیل شده است. بدون شک همین حضور مداوم در چنین مراسمهایی باعث شد تا خواندن من شکل بگیرد و بعدش هم این توانایی در صدایم که از سوی دوستان و اطرافیانم به من گوشزد میشد، موجب شد تا به این موضوع تخصصیتر فکر کنم. در ابتدا هم به سمت قرائت قرآن کشیده شدم و دستگاههای موسیقی عربی را به صورت تخصصی کار کردم به نحوی که در سن کمتر از 17 سال، توانستم در قرائت و اذانگویی در مسابقات مختلف رتبه اول را کسب کنم. این تلقیق قرائت قرآن و مداحی همه باعث شد تا حامد زمانی امروز ساخته شود و در حال حاضر نیز اگر تمام حرفهای من را بررسی کنید، وام گرفته شده از قرآن و اهل بیت است. در واقع بیشتر تأثیر را من از خانوادهام و فضایی که در آن بزرگ شدم، گرفتهام.
- از چه دورهای موسیقی سنتی را شروع کردید و تحت تعلیم چه استادی بودید؟
تقریبا از 10 سالگی موسیقی سنتی را آغاز کردم و تا 17 به صورت حرفهای آن را پیگیری کردم و از طریق یکی از شاگردان با واسطه استاد تاج آموزش دیدم.
- از چه سالی به صورت جدی وارد حوزه موسیقی پاپ شدید؟
سال 83-84 بود که فکر اینکه وارد سبک موسیقی پاپ شوم، در سرم افتاد و از سال 84 نیز با آهنگ «زینت آسمان» که در مورد امام حسین(ع) بود کارم را به صورت جدی آغاز کردم. اما اولین باری که کارم پخش و با موفقیت همراه شد به تیتراژ برنامه «دیروز، امروز، فردا» باز میگردد.
- برای شروع کارتان چه کسانی از شما حمایت کردند؟ آیا خانوادهتان با حضور شما در وادی موسیقی پاپ موافق بود؟
در اولین قدم هیچ کس از من حمایت نکرد. خانوادهام با فضای موسیقی سنتی مشکل نداشتند ولی از زمانی که متوجه شدند که میخواهم وارد حوزه موسیقی پاپ بشوم، به طور کلی حمایتشان را از من قطع کردند تا زمانی که مطمئن شدند که با سبک پاپ هم میشود، مفاهیم مذهبی را منتقل کرد.
- یعنی در ابتدای کار موسیقی پاپ خانوادهتان جز مخالفان شما بودند؟
بله. شدیدا مخالف بودند. تا زمانی که تأثیر آهنگ «زینت آسمان» را دیدند و متوجه شدند که میشود با آهنگ هم افراد را گریاند و تأثیر گذاشت و با این آهنگ کم کم نسبت به من مهربانتر شدند و حمایت معنویشان را از من دریغ نکردند.
- همکاریهای مشترکی هم با آقای هلالی داشتید، چطور کلید خورد و آیا این همکاریها ادامه خواهد داشت؟
این فکر از سال 85 که با آقای هلالی آلبومی را تولید کردیم، کلید خورد اما این آلبوم 10 بخش بود که به دلایل خاصی منتشر نشد.
- چرا؟
آن زمان هنوز دقیق نمیدانستیم چه میخواهیم و آن موسیقی که تولید شد، میتوانست به شأن مداح و موضوع آسیب وارد کند. هنوز هم به این نتیجه نرسیدهایم که این کارها میتواند منتشر شوند. البته یک سری کارها با صدای آقای هلالی منتشر شد که برای آهنگ پیشواز معمولا استفاده میشود اما هنوز به طور کامل این آلبوم انتشار نیافته اشت. بسیاری از مداحهای دیگر هم بودند که با هم همراه شدیم و کار را تولید کردیم اما هنوز این کارها منتشر نشده است و از سوی دیگر خیلی از مداحهای معروف به من پیشنهاد دادند که حتی در کارهای سیاسی با من بخوانند. این خوشحال کننده است که موسیقی جای خودش را در میان کسانی که با موسیقی قهر بودند، باز کرده است.
- به عنوان سئوال آخر، مسیر آینده چه خواهد بود؟
هر شعری که میخوانم و هر شعاری که در این شعرها است، حامد زمانی باید خلاف آن را از زندگیش حذف کند. به عنوان مثال وقتی من شعار میدهم که خون شهدا نباید پایمال شود، پس باید حواسم باشد که قدمهایم را در جایی نگذارم که ممکن است، برعکس این اتفاق بیفتد. این بدون شک تأثیر شدیدی بر زندگی من دارد. مخاطبهای من تعارف ندارند و زمانی که متوجه شوند که من به این حرفها پایبند نیستم، بدون شک حامد زمانی برای آنها ارزشی نخواهد داشت. نکتهای که همیشه مورد توجه من قرار دارد.