آنها نوشته بودند: «آقای شرودر چرا شما بچه و خانواده خود را در معرض امواج موبایل قرار نمیدهید؟ نکند میخواهید بگویید نمیدانید که این امواج سرطان زا هستند؟»
واقعیت این است که درباره مضرات استفاده بیش از حد از تلفن همراه، بسیار نوشته شده است.
ولی هشدارها جدی گرفته نمیشوند و در رفتار عموم مردم تاثیر چندانی نمیگذارند. مدتی قبل، در رسانهها، نام یک ایرانی به عنوان مخترع الیاف ضد نفوذ امواج موبایل (Ewall)مطرح شد. نام او علی جاسب بود.
مردی که تقریباً تمامی رسانههای آلمانی مانند رادیو HR1 و HR3، روزنامه صبح برلین، تت زد، Best Best، رادیو انرژی، تلویزیون بایرن و ... با او مصاحبه کرده بودند. میخواستیم با او درباره اختراعش صحبت کنیم. خوشبختانه در ایران بود.
در اولین تماس با او فهمیدیم قضیه میتواند مهمتر از اینها باشد. علی جاسب یک پژوهشگر حرفهای در موضوع تشعشعات تلفن همراه بود و طبیعتا بخاطر اختراعش، کیفی که 9999/99 درصد از امواج مضر موبایل را میگیرد، سالها بود که درباره مضرات این امواج مطالعه میکرد.
او بعد از آن که قضیه نامه 500 دانشمند به صدراعظم آلمان را تعریف کرد، گفت: «من ایران و ایرانی را دوست دارم و برای کمک به هموطنانم به ایران آمدم تا آنها را از مضرات موبایل آگاه کنم.»
- اصلا چطور ایده ساخت پارچه ضد نفوذ امواج الکترومغناطیسی موبایل به ذهن شما رسید؟
من هم مثل بقیه جوانان که علاقهمند به موبایل هستند، از ابتداییترین سیستمها و گوشیهایی که به بازار آمد، شروع به استفاده از آنها کردم. اگر خاطرتان باشد اولین گوشیهای موبایل بسیار بزرگ بودند، خود گوشی 40 سانتی متر بود و آنتنهای 20 سانتیمتری داشت.
بعد از مدتی متوجه شدم که هنگامی که با موبایل صحبت میکنم، سر و یا چشمهایم درد میگیرند. این مسأله را با چند نفر از اساتید و دوستان هم دانشگاهیم در میان گذاشتم و شروع به تحقیقات وسیعی در باره امواج الکترومغناطیسی که در گستره (range) امواج موبایل هستند و زیانهای آن برای انسان کردم.
در تحقیقاتی که داشتم یکی از پروژههای ناسا توجهم را جلب کرد. ناسا تمامی ماهوارهها و یا ایستگاههای فضایی اش را برای جلوگیری از نفوذ امواج الکترومغناطیسی که در فضا هستند و ایجاد خرابی و اختلال در سیستمهای کامپیوتریشان، با پوشش خاصی میپوشاند که ترکیبی از نقره در آن دیده میشود.
فرمول آن عایق را نمیشد به دست آورد و ناسا آن را در دسته اسناد محرمانهاش قرار داده بود. من به این فکر افتادم که برای جلوگیری از نفوذ امواج الکترومغناطیس در انسانها چه میشود کرد. در واقع ایده ساخت چنین عایقی در آن زمان به فکر من رسید و در نهایت اختراعم را در ماه مارس سال 2007 در آلمان به ثبت رساندم.
- پوشش عایقی اختراع شما از چیست؟
من با استفاده از فناوری نانو، یک پوشش نانو سیلور (لایه ظریفی از نقره) را به الیاف بافتنی تزریق کردهام که این نوع پارچه از نفوذ امواج الکترومغناطیسی جلوگیری میکند. به همین خاطر نامش را ایوال (e-wall) که به فارسی به معنی دیوار الکترو مغناطیسی است، گذاشتم.
- این پوشش تا چه میزان از امواج را جذب میکند؟
شاید باورتان نشود. 9999/99 درصد از امواج را میگیرد.
- دقت رقم را چگونه به دست آوردید؟
من اختراعم را در آلمان ثبت کردهام و آزمایشات کیفی آن توسط موسسه تحقیقات راداری و الکترومغناطیسی (وابسته به ارتش آلمان) انجام شده است که یکی از قویترین مراکز تحقیقات الکترومغناطیسی مجهز به دستگاههای بسیار دقیق است.
رقم 9999/99 نشان میدهد که این کیف از هر 10 هزار یونیتی که با آن برخورد میکند تنها یک یونیت را عبور میدهد.
- شما معتقدید امواج موبایل برای انسان این قدر مضر است که بخاطرش این همه سال وقت گذاشتید؟
بله. بسیار زیاد. اگر خطرناک نبود پس چرا در آلمان در جاهایی که آنتنهای BTS نصب میشود، قیمت خانههایی که در معرض آن هستند تا 25 درصد کاهش مییابد؟ در سال 2004، 500 دانشمند آلمانی نامهای را به نخست وزیر وقت آلمان (گرهارد شرودر) بدین مضمون نوشتند که چرا شما اجازه میدهید که آنتنهای BTS در نزدیکی خانه شهروندان نصب شود.
آنها گفته بودند آقای شرودر چرا شما بچه و خانواده خود را در معرض امواج موبایل قرار نمیدهید؟ مگر شما نمیدانید که این امواج سرطان زا هستند؟
- این ثابت شده که امواج موبایل سرطان زا هستند؟
بله. سرطان زا بودن این امواج اثبات شده است. تحقیقات زیادی در اینباره صورت گرفته و البته گاهی هم تحقیقاتی شده که به نتیجه خاصی نرسیده. اما هیچ تحقیقی نشده که در مقابل تحقیقات دیگر بایستد و ثابت کند این امواج سرطانزا نیستند.
نکته این است که منافع تجاری که این وسط وجود دارد باعث میشود خیلی از این تحقیقات نادیده گرفته شوند. درست مثل سیگار که مدتها طول کشید تا همه فهمیدند چه مضراتی دارد. تازه با این که فهمیدهاند، میبینید که باز هم میکشند. البته موبایل هم مثل سیگار علاوه بر سرطان زا بودن مشکلات عدیده دیگری برای انسان دارد.
- مثلاً؟
آن قدر ضرر دارد که برای شرح تمامی آنها باید چند جلد کتاب نوشت. ولی اگر بخواهیم چند خطر مهم آن را معرفی کنیم؛ اول اینکه سلولهای بدن انسان در گستره 10 تا 1000 هرتز با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند، اکثر موبایلها نیز در گستره 270 تا 1800 هرتز ارتباط برقرار میکنند.
میبینید که گستره امواج الکترومغناطیسی موبایل با سیستم ارتباط بین سلولی انسان همپوشانی دارد و این مسأله باعث ایجاد اختلالات جبرانناپذیری به بدن میشود، مانند ضعیف شدن سیستم دفاعی بدن.
همچنین ثابت شده که این امواج تأثیر بدی در باروری مردان دارد. زیرا اسپرمها را میکشد و باعث کاهش قوای جنسی آقایان میشود. مخصوصاً کسانی که موبایل را به کمرشان میبندند. من فکر کنم با وجود استفاده زیاد آقایان از موبایل، در 50 سال آینده خیلی از آنها نابارور شوند یا حداقل تواناییهای جنسیشان کاهش یابد.
- به نظر شما مهمترین مشکل موبایل برای انسان چیست؟
سرطان زاست. تحقیقات موجهی در این مورد توسط دانشمندان صورت گرفته که این مسأله را اثبات میکند و در بسیاری از روزنامههای آلمان نیز این مسأله گفته شد.
علاوه بر آن احتمال ابتلا به بیماریهای آلزایمر و پارکینسون را هم افزایش میدهد. حتی در تحقیقات جدید نشان داده شده که اگر 2 دقیقه با موبایلتان صحبت کنید، ساختار مولکولی بزاق دهان شما تغییر میکند.
- میگویید تأثیر امواج موبایل در این حد زیاد است، ولی عجیب نیست که مراجع رسمی و دولتها خیلی به این مسأله توجه نمیکنند؟
اینطور که شما میگویید هم نیست که اصلا توجه نکنند. گفتم که هنوز همه نسبت به مسأله روشن نشدهاند. ببینید، هر 004/0 ثانیه این امواج به بدن ما برخورد و از آن عبور میکنند. حال شما اگر یک روز موبایل را با خود حمل کنید حساب کنید چند بار در معرض آنها قرار میگیرید؟ اینها تحقیقات مستند است.
پرفسور برن گروپر در آزمایشی نشان داد که اگر شخصی 2 دقیقه با موبایل صحبت کند، ساختار آنزیمی بزاق دهانش کلاً تغییر میکند. علاوه بر این، تأثیرات منفی بر روی خون و ادرار دارد.
پرفسور برن گروپر در مقاله خود نوشته میدانهای الکترومغناطیسی به ویژه آنهایی که در گستره فرکانس بدن هستند، باعث تغییر عملکرد جذب مواد معدنی در بدن میشوند و سرعت گسترش تومورها را افزایش میدهند.
- مدتی قبل صحبت از چنین تحقیقاتی در کشور سوئد بود که در اخبار شنیدیم. شما یادتان میآید؟
بله. در سوئد روی یک خرگوش آزمایش جالبی انجام دادند. یک خرگوش را کنار یک موبایل گذاشتند که آن موبایل همواره روشن بود. در این مدت هم تغذیه کاملی به آن میدادند.
پس از 2 ماه خون و سلولهای خرگوش را برای آزمایش به آزمایشگاه بردند و نتیجه جالب توجهی را اعلام کردند؛ آن خرگوش با ادامه این وضعیت بیشتر از یک سال زنده نمیماند. حال باید ببینیم اگر روی یک انسان چنین آزمایشی انجام دهند نتیجه چه میشود! اگرچه فکر نکنم کسی داوطلب این آزمایش پیدا شود.
نمونه نسبی آزمایش شده این کار برای انسان را میتوانید در افرادی ببینید که شغلشان مرتبط با رادارهای نظامی است. آنها طول عمر بسیار کمی دارند و یا بسیاری از آنها در زمان سالخوردگی به بیماریهایی مبتلا میشوند که در جمعیت عادی کمتر دیده میشود.
- این خطرات برای همه یکسان است یا در گروههای سنی مختلف میزان زیانهای متفاوتی دارد؟
یکی از بدترین چیزها برای جنینی که در شکم مادر است، امواج الکترومغناطیسی موبایل است. بدن جنین هنوز بافت خوب و کاملی را به خود نگرفته و بسیار حساس است. امواج موبایل منجر به کاهش عکسالعمل مولکولی در بدن جنین میشود.
این مسأله باعث ضعیف شدن سیستمهای مختلف بدن میشود که شاید هنگامی که فرزند به دنیا آمد در آن دیده نشود ولی پس از سالها بیماریهای مختلفی خود را نشان دهند. در کشورهای سوئیس و اتریش به خانوادهها بسیار تأکید شده که بچههای زیر 16سال اصلاً با موبایل صحبت نکنند.
- چرا؟
شما اگر یک سلول را در نظر بگیرید، دیوارهای آن را محاط کرده. سلولهای مغز بچهها هنوز شکل و ساختار محکمی به خود نگرفتهاند. در واقع تکامل یافته نیستند و دیواره محکمی ندارند. به همین دلیل میزان بیشتری از تشعشعات را از خود عبور میدهند که باعث اختلالات عصبی در آنها میشود و مسائلی مانند چشم درد و کماشتهایی در آنها دیده میشود.
در کل حدود 58 درصد امواج موبایلها برای نونهالان و نوجوانان پرضررتر است. علاوه بر آن در برخی کشورهای اروپایی استفاده از موبایلها در فضاهایی که افراد زیادی تجمع کردهاند را صحیح نمیدانند، مانند اتوبوس. زیرا امواج موبایل تنها به شخص استفاده کننده آسیب نمیرساند بلکه نسبت به میزان فرکانسش افراد را تحت الشعاع قرار میدهد.
- سئوال من این است که با این همه مضرات چرا تاکنون اطلاعرسانی خوبی در مورد زیانهای موبایلها نشده است؟
این قضیه درست مثل جریان سیگار است. وقتی که کمپانی فیلیپ موریس میلیاردها دلار درآمد از فروش سیگار داشت، اجازه نمیداد دانشمندان در این مورد نظر بدهند. حتی اگر به خاطر داشته باشید در سال 1960 ماجرایی برای یک پرفسور که روی سیگار تحقیق میکرد رخ داد و او را کشتند.
الان هم فروش موبایلها در دنیا از پردرآمدترین کارهاست و حتی بسیاری از مراکز آنها دولتی هستند و کسی دوست ندارد از میزان سودش کاسته شود. پس با وجود آگاهی از مضرات آن، هیچ اطلاعرسانی نمیکنند. آنها میلیاردها دلار برای راهاندازی آنتنهای BTS خرج کردهاند و میخواهند سودش را ببرند.
اگر بخواهند سیستمهایشان را تغییر دهند باید تریلیونها دلار هزینه کنند. پس راه پر سود برای آنها عدم اطلاع مردم از زیانهای موبایل است. یادم هست ما استادی داشتیم در دانشگاه که میگفت نگران ازدیاد جمعیت جهانی نباشید، انسانها خودشان آنقدر چیزهای مضر مانند سیگار، موبایل و ... میسازند که خود با دست خود میمیرند.
- گفته میشود که در ایران اگر در روی خانهای آنتنهای BTS را نسب کنند به آنها ماهیانه پول میدهند؟!
این پولها هیچ گاه جای آن زیانها را نمیگیرد و باید تاکید کنم خانههاباید حداقل 50 تا 60 متر از BTSها دور باشند تا امواج به آنها کمتر ضرر بزند.
میدانید که بعد از تذکرات بسیار دانشمندان در دنیا در این مورد، در سازمان ملل بخشی به نام ICNRIP تأسیس شد که کارش فقط تحقیقات و کنترل میزان امواج الکترومغناطیسی مضر برای انسان و طبیعت است.
- چرا کشورهای اروپایی نسبت به موضوع حساسترند؟
در کشورهای اتریش، آلمان و سوییس تاکنون دانشمندان مقالات بسیاری را ارئه دادهاند و از دولت خواستهاند که به گونهای قانونگذاری کند که کمترین میزان زیان به افراد برسد.
چندی پیش از دولتهایشان خواستند که از نصب آنتنهای BTS در نزدیکی مهدکودکها، بیمارستانها و یا مکانهای تفریحی که بیشتر کودکان در آنها رفت و آمد دارند جلوگیری کنند. در نروژ هم آزمایش جالبی انجام شد که نشان داد استفاده از موبایل برای بچهها باعث خستگی، کم خوابی و کم اشتهایی میشود.
- راستی یک سئوال رایج: موبایل تنها در زمان استفاده و صحبت کردن با آن ضرر دارد؟
خیر. حمل کردنش هم ضرر دارد. حتی اگر 30سانتی متر هم از شما فاصله داشته باشد امواج الکترومغناطیس حدود 400 هزار Pw/M2 در هر لحظه با بدن اصابت میکند.
وقتی که شما با موبایلتان حرکت میکنید، جاهایی که آنتنها آنها را کمتر پوشش میدهند، گوشی شما سعی بیشتری برای به دست آوردن آنتن میکند، در واقع سیگنالهای بیشتر و قویتری از خود ساطع میکند که این موضوع بسیار خطرناک است.
حتی به افرادی که مشکل قلبی دارند سفارش میشود که موبایل را دور از خود نگه دارند در صورتی که بعضیها آن را در جیب بغلشان میگذارند.
خانمهای باردار باید حداقل 2 متر از موبایل دورتر باشند. یکی از نکات جالب این است که زمانی که شما با موبایلتان عکس بفرستید یا همانMMS،هزار برابر خطرش بیشتر است. این موضوع را یک دانشگاه اتریشی اثبات کرده است.
- یعنی جاهایی که پوشش آنتنها کمتر میشود، امواج خطرناکتری از موبایل ساطع میشود؟
بله. جاهایی که پوشش کم است امواج گوشی بیشتر میشود و در مقابل جاهایی مانند نزدیک آنتنهای BTS هم که پوشش خوب است، امواج ساطع شده از طرف آنتنها برای بدن بسیار خطرناک است.
- در موقع صحبت کردن با موبایل چطور؟
از هر زمان دیگری برای بدن خطرناکتر است. فرض کنید در اتوبانی در حال رانندگی هستید این امواج همواره در حال کم و زیاد شدن هستند که باعث افزایش میزان برخورد امواج و شدت یافتن آن میشود. زیرا در مسیر اتوبان میزان پوششدهی آنتن موبایل یکسان نیست.
- مدتی قبل، بی بی سی گزارشی از آزمایش یک تخممرغ در کنار یک موبایل را منتشر کرده بود که آن تخم مرغ بعد از گذشت زمانی سفت شده بود. این هم به دلیل این امواج است؟
بله. اتفاقاً بعد از آن ما هم در آلمان این کار را انجام دادیم و به صحت موضوع پی بردیم. همانطوری که در عکسهایی که با استفاده از دوربینهای حساس حرارتی گرفته شده است، میبینید یک تخم مرغ را در مقابل یک موبایل روشن در حال صحبت کردن گذاشتهاند و پس از گذشت یک ساعت تقریباً نیمی از آن سفت شده بود.
زیرا عملکرد امواج مایکرویو موبایل مانند امواج مایکروویوهای خانگی است که هم اکنون در آشپزخانهها وجود دارد. با مشاهده این آزمایش به خوبی به عمق این فاجعه پیمیبرید. ببینید که این امواج با تخم مرغ چه کرد، همین کار را با سلولهای مغز ما میکند. گزارش کامل این آزمایش را میتوانید در سایت www.ewall.eu ببینید.
- استفاده از هندزفری (hands free) نمیتواند درصد امواج را کاهش دهد؟
خیر، زیرا هندزفری هم مانند یک آنتن عمل میکند و تفاوت خاصی در میزان اصابت امواج با بدن ندارد.
- آیا در آلمان تاکنون ارگانهای دولتی بودهاند که نسبت به اختراع شما عکسالعمل خوبی نشان دهند؟
در آلمان آنقدر از این اختراع استقبال شده که خود من هم باور نمیکردم. علاوه بر آلمان، از کشورهای ژاپن، برزیل، سوئیس و اتریش هم پیشنهادات خوبی برای تولید داشتم ولی ایران را بیشتر از تمام دنیا دوست دارم و این کار را در ایران ادامه خواهم داد.
حتی چند روز پیش آقای یورگن تریتن وزیر محیط زیست سابق آلمان و رئیس کنونی حزب سبز آلمان دعوت نامهای برای من فرستاده تا در گردهمایی در ایالت باواریا آلمان شرکت کنم.