همشهری آنلاین: دانشمندان دانشگاه نیوکاسل برای بررسی دید سه‌بعدی، کوچک‌ترین عینک سه بعدی دنیا را بر چشمان یک مانتیس قرار دادند و همانطور که ما در سینما با عینک سه بعدی به تماشای فیلم می‌نشینیم، این حشره هم جلوی یک مانیتور قرار داده شد تا تصاویری را که کامپیوتر تولید کرده تماشا کند.

به گزارش ایرنا، هدف از این تحقیق یک میلیون پوندی در موسسه علوم اعصاب (نوروساینس) دانشگاه نیوکاسل این است که مکانیسم دید سه‌بعدی مانتیس (آخوندک) را بشناسند و ببینند آیا چنین مکانیسمی در انسان یا دیگر مهره‌داران وجود دارد یا منحصر به این حشره است.

از این حشره به دلیل مهارتش در شکار برای ورزش‌های رزمی الهام گرفته شده است.

دکتر جنی رید، سرپرست این تیم تحقیقاتی می‌گوید: مانتیس‌ها مغز کوچکی دارند، اما شکارچیانی با دید بسیار پیشرفته هستند که می‌توانند با مهارتی ترسناک شکار خود را به دام بیندازند.

دانشمندان احتمال می‌دهند که بینایی این حشره به دید مهره‌داران شباهت داشته باشد.

در مهره‌داران مغز از روی تفاوت تصویر شیئ در دو چشم، موقعیت و جای آن را تعیین می‌کند، اما احتمالا در مانتیس قدرت پردازش سه‌بعدی مغز تکامل بیشتری یافته است.

روش کار در تحقیق دانشگاه نیوکاسل به این صورت است که عینک سه‌بعدی پنج میلی‌متری را با موم عسل به چشمان مانتیس می‌چسبانند و به او تصاویر کامپیوتری را کلیک نشان می‌دهند.

دکتر ویوک نیت یاناندا، یکی از محققان این پروژه می‌گوید، هدف ما این است که با ایجاد خطای دید، مانتیس را گمراه کنیم، همان طور که فیلم سه بعدی مغز ما را فریب می‌دهد.

دانشمندان می‌خواهند بفهمند آیا مانتیس مثل انسان و میمون اشیاء متحرک را در عمق میدان می‌بیند یا نه؟

اگر مانتیس در دیدن اشیا متحرک با عینک سه‌بعدی به اشتباه بیفتد، به تصور این که شیئ به او نزدیک می شود به آن حمله خواهد کرد.

اما اگر مانتیس مانند انسان تصاویر سه‌بعدی را پردازش نکند در آن صورت به گفته دکتر نیت یاناندا، هر نوع احتمالی مطرح می‌شود و برای برنامه‌نویسی برای دید سه بعدی روبوت‌ها باید الگوریتم‌های ساده‌تری طراحی کرد.

اگر مانتیس هم مثل انسان اشیاء متحرک را ببیند، از نتایج مطالعه این توانایی در این حشره می‌توان در تکنولوژی‌های آینده استفاده کرد.

در واقع این تحقیق، مدل پیشرفته آزمایشی است که ساموئل راسل در سال 1983 انجام و نشان داد مانتیس دید سه‌بعدی دارد.

او با قرار دادن منشور در مقابل این حشره در آنها خطای دید ایجاد کرد و مانتیس به هدف خیالی حمله کردند.

دانشمندان قصد دارند با رفتارشناسی مشاهده‌ای و بررسی‌های الکتروفیزیولوژیک، الگوریتم‌های عصبی جدیدی را برای دید سه بعدی طراحی کنند.

برای ساخت چشم روبوتی و دید کامپیوتری، تشخیص سه‌بعدی و عمق میدان اهمیت اساسی دارد و شناخت بیشتر مکانیسم بینایی مانتیس می‌تواند اطلاعاتی مهمی را در اختیار پژوهشگران قرار دهد.

کد خبر 257661
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار دانش

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز