به گزارش ایرنا، حجتالسلام والمسلمین سید محمد خاتمی، رییسجمهور پیشین کشورمان در مراسمی که به مناسبت بزرگداشت آیتالله دکتر صادقی در دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی تهران برگزار شد، با اشاره به ویژگیهای شخصیتی آیتالله صادقی، اظهار داشت: آیتالله صادقی فردی بودند که خردمندی، ایمان، شریعتمداری، اخلاق، عرفان و ذوق همگی با هم در شخصیت ایشان جمع شده بود.
وی با تاکید بر اینکه فقدان اخلاق چه در جوامع دینی و چه در جوامع غیردینی مصیبتآفرین است، خاطرنشان کرد: شریعت بدون اخلاق و ایمان و دور از خرد و پایبندی به ظواهر فارغ از عرفان مشکلآفرین است.
رییس بنیاد باران با بیان اینکه خشونتهای زشت و ننگینی که امروز به نام دین انجام میگیرد خود نشانه جدایی دین از شریعت، اخلاق، عرفان و ادب است، گفت: این مسائل زمانی ایجاد میشود که پوسته دین به حقیقت دین تبدیل شود. در دنیای امروز، اساس سیاست و روابط بینالملل دوری از اخلاق است.
خاتمی با یادآوری نظریه ماکیاولی در مورد جدایی اخلاق از روح سیاست، خاطرنشان کرد: گرچه در طول تاریخ، سیاست همواره سعی میکرده که از اخلاق دور باشد، ولی حداقل در منابع فکری ما مسلمانان و شرقیها اخلاق دارای جایگاه بوده است.
وی در ادامه با اشاره به فرا رسیدن روز معلم و روز بزرگداشت آیتالله مطهری، اظهار داشت: همانطور که شهید مطهری در مورد عدالت گفتند، عدالت در سلسله علل احکام است و احکام باید عادلانه باشد.
رییس جمهور پیشین کشورمان ادامه داد: من نیز معتقدم اخلاق در سلسله علل احکام قرار دارد. اگر اخلاق و عدالت را در طول شریعت قرار دهیم باید بدانیم که در دین حکم غیرعادلانه و غیراخلاقی نداریم.
خاتمی در پایان اضافه کرد: یکی از ملاکهایی که مجتهد باید در نظر بگیرد این است که همواره باید حکم اخلاق دوستانه بدهد؛ من فکر میکنم تلفیق شریعت و اخلاق و عدالت موثر خواهد بود و تعهدی است که باید در حوزههای فکری و دینی ما ایجاد شود و ما رگههای آن را میبینیم.