تمايل به استفاده از انرژي خورشيدي با اجراي فازهاي نخست و دوم هدفمندي يارانهها افزايش يافته و برخي توليدكنندگان صنعتي براي كاهش اثرات افزايش قيمت سوخت و كاهش قيمت تمامشده و افزايش بهرهوري اقدام به استفاده از اين انرژي پاك در توليديهاي خود ميكنند، اما موضوع اساسي آنجاست كه بايد استفاده از انرژيهاي پاك به شهروندان شهرهاي بزرگ ازجمله تهران تسري يابد.
اگرچه دولت تاكنون تسهيلات و امكانات خاصي در اين زمينه نداشته، اما استفاده از انرژي خورشيدي در پي تسهيلات دولتي ميتواند اجراي بخشهاي آينده تحول اقتصادي و هدفمندي يارانهها را تسهيل كند. از طرفي دولت و سازمان حفاظت محيطزيست رويكرد جاري خود را «انرژي پاك، مسئوليت اجتماعي و آسمان آبي» اعلام كردهاند و از سوي ديگر مردم نيز گرايش ضمني خود را به استفاده از اين نوع انرژيها اعلام كردهاند. در آخرين نظرسنجي منتشر شده، 55درصد مردم پايتخت انرژيهاي پاك را ميشناسند و از كاربرد سودآور آن مطلع هستند اما 96درصد شركتكنندگان درنظرسنجي روزنامه همشهري، تاكنون از انرژيهاي پاك استفاده نكردهاند و فقط 4درصد از اين نوع انرژي بهره بردهاند كه اين بهرهگيري شامل 50درصد آبگرمكن، 30درصد وسيله گرمايشي و 20درصد توليد برق بوده است.
تأكيد در اين زمينه در شرايطي است كه اين شيوه دستكم موجب صرفهجويي 30تا 80درصدي مصرف سوختهاي فسيلي ميشود. خورشيد يكي از منابع تأمين انرژي رايگان، پاك و بدون اثرات زيستمحيطي مخرب است كه از ديرباز مورد توجه بشر بوده است. براساس محاسبات بهدست آمده، انرژي 3 روز تابش خورشيد به زمين برابر با تمام انرژي ناشي از احتراق كل سوختهاي فسيلي در دل زمين است و انرژي حاصل از تابش 40روزه خورشيد ميتواند انرژي مورد نياز يك قرن را ذخيره كند. در دنياي امروز نيز رقابت براي استفاده از اين انرژي پاك و ارزان از مدتها پيش شروع شده و در شهرهاي بزرگ نيز با آغاز هدفمندي يارانهها افكار عمومي به سمت آن سوق پيدا كرده است.
شرايط جغرافيايي پايتخت نيز استفاده از اين نوع انرژي را راحتتر كرده است. تهران در منطقهاي واقع شده كه به لحاظ دريافت انرژي خورشيدي در بين نقاط جهان در يكي از بالاترين ردهها قرار دارد. ميزان تابش خورشيد در اين شهر بين 1800تا 2200كيلووات ساعت بر مترمربع در سال تخمين زده شده كه بالاتر از ميزان متوسط جهاني است و متوسط سالانه 300 روزآفتابي گزارش شده است.
6ميليون تومان هزينه يك پنل
براساس برآوردهاي صورت گرفته از سوي مراكز دولتي، ميتوان با 6ميليون تومان يك پنل خورشيدي روي پشت بام منزل نصب كرد و يك كيلووات برق خورشيدي براي استفاده شخصي بهصورت رايگان توليد كرد. آنگونه كه سازمان حفاظت محيطزيست و وزارت نيرو اعلام كرده، درصورت توليد برق اضافه حتي ميتوان آن را به دولت فروخت. اين طرح البته بايد با حمايت و همكاري برخي از دستگاهها مانند وزارت صنعت، معدن و تجارت پيگيري شود تا مشتركان بتوانند با استفاده از تسهيلات، چنين پنلهايي را روي بام خانههاي خود نصب كنند.
البته اگرچه احداث اين پنلها 6ميليون تومان هزينه دربرخواهد داشت اما به هر حال آنچه از اظهارات مسئولان وزارت نيرو برميآيد اينكه قرار است بهزودي تسهيلات براي جذاب شدن اين طرح مورد تصويب قرار گيرد. بر مبناي طرح انرژي محور دولت كه بهزودي مطرح خواهد شد، ظرفيت پيشنهادي براي هرواحد مسكوني يا تجاري 500تا هزار وات درنظر گرفته شده است. هدف از نصب سلولهاي خورشيدي در اين طرح، تأمين بخشي از نياز مصرف مشتركان است و براي مصرف بيشتر، كنتورهاي 2 تعرفهاي اين كار را امكان پذير ميكنند.
البته در مراحل بعدي اجراي قانون هدفمندي يارانهها و نزديك شدن نرخ برق به ميزان واقعي براي ساير مشتركان، اين فرايند از توجيه اقتصادي بالاتري برخوردار خواهد شد. بنابر اعلام سازمان حفاظت از محيطزيست، براي مشتركاني كه علاوه بر مسائل اقتصادي به حفظ محيطزيست نيز علاقهمند هستند، نصب و بهرهبرداري هر يك كيلووات برق خورشيدي، از انتشار سالانه 8/1تن مواد آلاينده به محيطزيست جلوگيري ميكند.
نظر شما