به گزارش تسنیم، 25 و 26 تیرماه جاری و پس از به آب اندازی رسمی سازه ناوشکن جماران2 یا همان ناوشکن دماوند، این ناوشکن عازم یک مأموریت کوتاه و 2روزه دریایی شد تا سامانهها و تجهیزات متعدد این ناوشکن آزمایش شود.
پیشتر، خط تولید ناوشکن دماوند در اواخر سال 85 در صنایع دریایی شهید تمجیدی شهرستان انزلی با نام موج2 افتتاح شده بود. سازه این ناوشکن هم در 27 اسفند ماه سال 91 با حضور محمود احمدینژاد رئیسجمهور وقت بههمراه سرلشکر فیروزآبادی و دیگر مقامات ارشد نظامی در آبهای دریای خزر و در بندر انزلی به آب انداخته شده بود.
این ناوشکن با حدود 100 متر طول و بیش از 1300 تن وزن، از قدرت مانور و چالاکی بالایی برخوردار بوده و هزینه ساخت آن نیز طبق اعلام مقامات نظامی کشورمان، یکچهارم قیمت مشابه خارجی است.
از مهمترین قابلیتهای این شناور میتوان به تدافع، تهاجم و رهگیری همزمان اهداف هوایی، سطحی و زیرسطحی، تجهیز به موشک کروز، اژدرافکن، سامانههای توپ 76 و 40 میلیمتری، سامانههای پردازش راداری، رادارهای تاکتیکی سطحی و هوایی اشاره کرد.
یکی از مهمترین تجهیزات نصبشده روی این ناوشکن، رادار عصر است. رادار عصر، اولین رادار سهبُعدی آرایه فازی ایران است.
این رادار قادر است اهداف را تا شعاع 200 کیلومتری کشف کند. از مهمترین ویژگیهای این رادار، قابلیت کشف و رهگیری اهداف هوایی و سطحی، توانایی رهگیری 100 هدف بهصورت همزمان و مقابله با جنگ الکترونیک است.
این رادار که توسط متخصصان کشورمان و بهصورت کاملاً بومی تولید شده است، پیشتر و در سال 92 رسماً رونمایی شده بود.
نصب این رادار روی ناوشکن دماوند، یکی از ویژگیهای منحصر به فرد دماوند است که حتی ناوشکن جماران نیز از آن بیبهره است.
از جمله دیگر ویژگیهای این ناوشکن، تجهیز به سامانه جامع مدیریت نبرد و جنگ الکترونیک و قابلیت حمل بالگرد است.
بهکارگیری رادار کنترل آتش با قابلیت ردیابی جنگندهها و موشکهای کروز، بهکارگیری سامانه کنترل مانیتورینگ بهمنظور کنترل و هماهنگی عملیاتی فیمابین موتور، شافت، پروانه و ناوبری و بهکارگیری سیستم رانش با توان بالا جهت تأمین سرعت بهینه شناور از نقاط برجسته این شناور است که نسبت به پروژه مشابه قبلی ارتقا یافته و بهینهسازی شده است.
بومیسازی تجهیزاتی مانند رادار هوایی، سونار فعال و غیرفعال، رادار کنترل آتش، سامانههای مخابرات داخلی و . . . از دیگر ویژگیهای ناوشکن دماوند اعلام شده است. این تجهیزات بهصورت بومی در سازمانهای تابعه وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح تولید شده است.
نکته دیگر اینکه، ناوشکن دماوند به سامانه موشکی صیاد2 نیز مجهز است. صیاد2، یک سامانه موشکی پدافند هوایی است که بهمنظور دفاع در برابر تهاجمات هوایی روی این ناوشکن نصب شده است.
موشک صیاد2 یک موشک پدافند هوایی برد متوسط و ارتفاع بلند است که براساس فناوریهای روز دنیا طراحی شده و قادر است انواع بالگردها، هواپیماهای بدون سرنشین و اهداف با سطح مقطع راداری کوچک و دارای سرعت و مانور بالا را در محدوده عملیاتی خود منهدم کند.
این موشک دارای موتور سوخت جامد، با سیستم هدایت ترکیبی و قابلیتهای عملیاتی بالاست که از قابلیت بالای ضد جنگ الکترونیک و ردیابی خودکار و مستقل بهره میگیرد.
براساس این گزارش، این ناوشکن غولپیکر از نظر طراحی و ساخت کاملاً بومی بوده و با همکاری نزدیک حدود 400 دانشگاه، مرکز تحقیقاتی، تولیدی و صنعتی در داخل ساخته شده و قرار است بهزودی پس از ارزیابی تستها، توسط مقامات کشورمان رسماً رونمایی و به ناوگان نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در شمال، ملحق شود.
نظر شما