شنبه ۱۸ مرداد ۱۳۹۳ - ۲۱:۰۰
۰ نفر

همشهری آنلاین: دانشمندان به چگونگی تولید سریع و آسان ابریشم عنکبوت پی بردند. ابریشم تار عنکبوت ماده‌ای سبک و کشسان بوده با این حال محکم‌تر از فولاد است.

برای تولید این ماده، پروتئین‌های ابریشم به نام spidroins باید در دمای اتاق و با سرعت بالا در ترکیب با آب از شکل محلول به فیبرهای جامد درآیند. این موضوع که عنکبوت چگونه چنین فرآیندی را انجام می‌دهد، همواره یک معما بوده است.

به گزارش ایسنا، هم‌اکنون، دانشمندان "دانشگاه علوم کشاورزی" سوئد به همراه موسسه Karolinska و همکارانی از لاتیوا، چین و ایالات متحده چگونگی فرآیند شکل‌گیری ابریشم را توضیح داده‌اند.

مولفه‌های Spidroins پروتئین‌های بزرگی هستند که از بیش از 3500 آمینو اسید تشکیل شده‌اند و این آمینوها حاوی توالی‌های عمدتا تکراری هستند اما مهم‌ترین نقطه برای تبدیل spidroins به ابریشم، انتهاهای آن‌هاست. این نواحی پایانه‌ای پروتئین‌ها فقط منحصر به ابریشم عنکبوت بوده و بین عنکبوت‌های مختلف نیز بسیار شبیه هستند.

زمانی که پروتئین‌های مزبور به عنوان پروتئین‌ قابل‌ حل در غدد ابریشم عنکبوت ذخیره می‌شوند، دارای ساختاری نامنظم هستند اما هنگامی که به شکل ابریشم در می‌آیند، ثبات مکانیکی بسیار بالایی می‌یابند. این تغییرات با ماده اسیدی (pH) موجود بین یک پایانه غده ابریشم عنکبوت و پایانه دیگر ایجاد می‌شوند؛ با این حال، تاکنون جزئیات بیش‌تر درباره تولید ابریشم عنکبوت آشکارسازی نشده بودند.

با استفاده از میکروالکترودهای بسیار گزینشی برای اندازه‌گیری ماده اسیدی موجود در درون غدد، دانشمندان نشان دادند pH از شکل یک اسید خنثی 7.6 به یک ماده اسیدی 5.7 در می‌آید.

میکروالکترودهای به کار رفته در این مطالعه همچنین نشان دادند تراکم یون‌های جوش شیرین و فشار دی‌اکسیدکربن همزمان در طول غده افزایش می‌یابد. الگوها نشان می‌دهد ماده pH احتمالا از طریق عمل آنزیمی موسوم به carbonic anhydrase تشکیل می‌شود که دی اکسیدکربن و آب را به جوش شیرین و یون‌های هیدروژن تبدیل می‌کند و بنابر این محیط را اسیدی می‌کند. دانشمندان توانستند چنین آنزیم فعالی را در بخش‌های باریک‌تر غده شناسایی کنند و تایید کردند این ماده مسئول تولید pH است.

این ماده موجب بروز تغییراتی در پروتئین‌های Spidroins دارای ساختار نامنظم موجود در غده ابریشم عنکبوت می‌شود و موجب بالارفتن قابل ‌توجه ثبات مکانیکی این پروتئین‌ها هنگام تبدیل آن‌ها به ابریشم می‌شود.

جزئیات این مطالعه در مجله PLOS Biology منتشر شد.

کد خبر 268214

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha