نگاه نو با مقالههایی از فهیمة علیبیگی، دکتر سید محمود سادات، دکتر سیمین فصیحی، محمدحسین خسروپناه، مسعود کوهستانینژاد، دکتر داریوش رحمانیان، رحیم رئیسنیا، و علی میرزائی.
بخش «مقالهها» با مقالهای آغاز میشود با عنوان «لمبتن و سیاست در ایران ...» که دکتر فخرالدین عظیمی بر پایة پژوهشی سترگ و زمانگیر آن را نوشتهاند. نویسنده در این مقاله ویژگیهای فردی و پیشینة خانوادگی و تحصیلی و سوابق اداری و دانشگاهی و سیاسی لمبتن و بهویژه حضور او در ایران و فعالیتهایش در دورة رضاشاه و دورة محمدرضاشاه را به پشتوانة اسناد معتبر مورد بررسی قرار داده و بر نقش لمبتن در برنامهریزیهای تبلیغاتی علیه دکتر مصدق و زمینهسازی کودتای 28 مرداد ماه 1332 با ارائة شواهد و دلایل تأکید ورزیده است. نکتة بسیار مهم اینکه تا امروز برای نخستین بار است که پژوهشگری با این گستردگی و با این ژرفا به میس لمبتن و پیشینة او پرداخته، و مقالهای با این چند و چون دربارة وی نوشته است.
مقالههای بعدی این بخش: «زندگی، فکر، و نوشته» ترجمة مصطفی ملکیان؛ «از قصر تا برازجان» که یادی است از دکتر حسن مرندی، مترجم و ویراستار پیشکسوت که سالهای محکومیت سیاسی خود را در زندان قصر (تهران) و به صورت تبعید و زندانی در برازجان گذراند. گزیدهای از چند نامة او خطاب به همسرش را نیز در این بخش میخوانید. میرسیم به مقالة «عاشق فوتبالم، ولی از فقر نفرت دارم!» که بر پایة گزارش «جنبش جهانی توسعه» و با در نظر گرفتن تأثیرات برگزاری جام جهانی فوتبال 2014 بر اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور برزیل نوشته شده است؛ ولی موضوع اصلی این مقاله این است که 32 کشور شرکتکننده در این مسابقات (از جمله ایران) از نظر تولید دیاکسیدکربن (آلودهکنندة محیطزیست)، حضور زنان در مشاغل حاکمیتی (مانند وزارت، وکالت)، وضعیت شاخصهای توسعة انسانی، میزان هزینههای نظامی در هر سال، و اینکه سازوکار قوانین مالیاتی حاکم بر وضعیت کسانی که از پرداخت مالیات در کشور خود میگریزند و به «بهشتهای مالیاتی» روی میآورند، چه کیفیتی دارد (کثیفترین کشور: سوئیس!) با همدیگر مقایسه شدهاند. به هر کشور با توجه به موارد یاد شده امتیازی داده شده، در نتیجه کاستاریکا به رتبة یکم رسیده است. بقیة کشورها نیز در رتبههای دوم تا سیودوم قرار گرفتهاند. حرف این مقاله این است که فوتبال نباید ما را از آنچه در کشورها میگذرد غافل کند. فوتبال حربهای در دست سرمایهداران است که فرصت پرداختن به مشکلات اساسی جهان امروز را از ما میگیرد. آخرین مقالة این بخش نوشتهای است از مهندس فاطمه ظفرنژاد دربارة فجایع زیستمحیطی سالهای اخیر که در اثر سدسازیهای بیرویه و بدون آیندهنگری و در نتیجة مدیریت غلط آب و آبرسانی بهوجود آمده است و روز به روز شدت میگیرد، تا جایی که خشکسالی شدیدی پهنة ایران را تهدید میکند.
گفتوگوی این شمارة نگاهنو با عنوان «حرفهایی به تلخی زهر دربارة بانک و بانکداری ما» با دکتر طهماسب مظاهری است. دکتر مظاهری پیشینة حدود سی سال مدیریت، از جمله بهعنوان وزیر امور اقتصادی و دارایی و رئیسکل بانک مرکزی دارد. در این گفتوگوی مفصل که گاه تا جزئیات یک رویداد هم مورد بررسی دقیق قرار گرفته عمدتاً مسائل و مشکلات بانک و بانکداری در ایران و همچنین برخی جنبههای مدیریتی، و چند و چون اقتصاد کشور، از دیدگاه کلان، بررسی شده است.
بخش داستان و شعر این شمارة نگاهنو تشکیل میشود از داستانی به نام «سرشاخههای شکسته» نوشتة بهومیل هرابال با ترجمة پرویز دوایی، و شعرهایی از بیدائو، شاعر چینی، که مصطفی قنواتی آنها را ترجمه کرده است. در ادامه، زندگینامة خودنوشت بسیار جذاب غلامحسین صدریافشار (فرهنگنگار، مترجم) را میخوانید و بخش «بدرود سیمین بهبهانی» با نوشتههایی از حورا یاوری، دکتر ضیاء موحد، دکتر محمد دهقانی، مهری بهفر، و روحانگیز کراچی.
پایان بخش این شماره «تازههای کتاب»، کار مهشید جعفری است، و کاریکاتوری از حسن کریمزاده، و انتقاد کتاب شمارة 16 با نوشتههایی از دکتر آبتین گلکار، محمدرحیم اخوت، مرتضی هاشمیپور، مرتضی بیکبیاتی، الوند بهاری، جلیل دوستخواه، حمیدرضا حسینی، و زری سترده.
نگاهنو در 260 صفحه، و بهای دههزار تومان در روز سهشنبه 25 شهریور در تهران توزیع میشود، و از امشب (دوشنبه 24 شهریور) در چند کتابفروشی تهران (از جمله شهر کتاب نیاوران، شهر کتاب کاشانک، شهر کتاب بخارست، نشر چشمه و دیگر کتابفروشیهای خیابان کریمخانزند) نیز در دسترس است.
نظر شما