علیرغم این که سال 2011 برای او به دلیل فاش شدن شنود تلفنهای مقامات و شهروندان بریتانیا توسط یکی از روزنامههای وی، سال خوبی نبود اما در روزهای منتهی به همه پرسی استقلال اسکاتلند روپرت مرداک دوباره خبر ساز شده است.
اقتصاد سیاسی مرداک موجب شده تا وی ضمن فراهم آوردن سود سرشار مالی، دارای روابط سیاسی زیادی در دنیا و از جمله در داخل بریتانیا باشد.
پس از ماجراي شنود تلفنی و فاش شدن روابط سیاسی مرداک با دولت دیویدکامرون، سیاستمداران انگلیسی از جمله خود دیوید کامرون، نخست وزیر؛ نیک کلگ، رهبر حزب مردم سالاری آزاد و میلیبند رهبر حزب کارگر سعی در فاصله گرفتن از وی کردند.
پس از تعطیل شدن روزنامه نیوز آو د ورلد و طی این سه سال گذشته تقریبا همه مطمئن بودند مرداک دیگر هرگز وزنه ای در سیایت بریتانیا نخواهد بود.
اقتصاد سیاسی به زبان ساده شامل دو بخش "کنترل" و "بقا" می شود. بقا در اینجا به تولید آنچه منجر به بازتولید خود می شود اشاره دارد و در نتیجه بیشتر مربوط به مسائل مادی و فعالیتهای اقتصادی میشود. از طرف دیگر کنترل به سازماندهی و مدیریت امور و تطبیق یا عدم مطابقت با تغییرات ناگزیر جامعه است. به بیان دیگر کنترل به دلیل روابط موجود در آن فرآیندی سیاسی به حساب میآید.
کنترل در اقتصاد سیاسی مرداک همواره به گونهای بوده است که وی دنبال روی ایدئولوژی خاص و یا حزب خاصی نبوده بلکه به دلیل نقش تعیین کننده نفرات در سیاست، وی سعی در حمایت از اشخاص داشته است. درنتیجه تاچر و تونی بلر مهمتر از احزاب محافظه کار و کارگر برای وی بودهاند.
اما با نزدیک شدن به همه پرسی اسکاتلند، مردم از هر دو طیف همه پرسی چشم امید به حمایت مرداکی دارند که جد پدریاش اهل اسکاتلند بوده است. ولی پس از روی گرداندن سیاستمداران انگلیسی از مرداک، وی به گسترش روابط حسنه خود با آلکس سالموند، وزیر اول اسکاتلند و سردسته استقلال طلبان اسکاتلند پرداخته است.
اکنون پرتیراژترین روزنامه مرز شمالی به نام اسکاتیش سان با 246000 خواننده متعلق به مرداک است و جانبداری این روزنامه نقش مهمی در تنیجه همه پرسی خواهد داشت.و حمایت مرداک از کسب استقلال اسکاتلند به نحوی انقام جویی از سیاست مداران انگلیسی در وست مینیستر مخصوصا کامرون و میلیبند است.
پس از جریانات شنود تلفنی، مرداک در سال 2012 سالموند را فوق العاده ترین سیاست مدار در بریتانیا خواند. و سالموند نیز از ارتباط خود با وی ابراز رضایت کرده بود. اینها همه پس از گزارش قاضی لویسون در مورد نقشه سالموند برای لابی کردن به جای مرداک برای تصرف BskyB در سال 2010 بوده است. شایعاتی در آن موقع وجود داشت که مرداک در صورت موفقیت قصد انتقال BskyB به اسکاتلند را داشته است.
مرداک که تجربه استفاده از تیترهای متفاوت در یک روزنامه در ایرلند و انگلیس دو مورد یورو را داشته، اکنون نیز ضمن حمایت آشکار خود از سالموند در روزنامه سان اسکاتلند، در طرف دیگر در روزنامه سان لندن محافظه کارانه تر عمل میکند.
بوریس جانسون، شهردار لندن، اما ضمن استهزای مرداک از وی خواسته تا به فکر حفظ اتحاد رسانه خود باشد. منظور او از اتحاد، چهار روزنامه وی در بریتانیاست که آن ها را به چهار بخش بریتانیا یعنی انگلستان، اسکاتلند، ولز و ایرلند شمالی تشبیه کرده است. هرچند حقایق حاکی از آن است که دو بخش شدن امپراطوری مرداک به نیوز کورپ، بخش چاپی؛ و فاکس قرن بیست و یکم، بخش تصویری؛ بیشر باعث افزایش ثروت خانوادگی وی شده است تا به ضرر آن.
اما بقا در اقتصاد سیاسی مرداک و حمایت او از استقلال این گونه تعریف میشود که مالیات صنفی در اسکاتلند مستقل کمتر از بریتانیا خواهد بود و این بسیار به سود وی و هر شرکت چندملیتی خواهد بود.
شاید مرداک این بار در انتخاب خود کمی عجول بوده و آ.اس. یا آلکس سالموند، همان آدام اسمیت اسکاتلندی نباشد که باعث تحول شگرف شد.
*دانشجوي كارشناسي ارشد مطالعات بريتانيا
نظر شما