به گزارش ايرنا، حمید علیزاده کتک لاهیجانی معاون پژوهش و فناوری پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی و علوم جوی روز پنجشنبه گفت: این بانک اطلاعاتی در قالب اجرای طرح پژوهشی "پایش محیطی و پردازش دادههای دریایی خزر" تهیه شده است.
وی که خود مجری این طرح است افزود: تاریخچه مطالعات دریای خزر، ویژگیهای ریختشناسی، زمینشناسی، هواشناسی، زیستشناسی و همچنین پدیدههای فیزیکی، شیمیایی و زیست محیطی از محورهای اصلی این طرح پژوهشی بود که بر این اساس بیش از 10 هزار مقاله، کتاب و گزارش مورد بررسی قرار گرفت.
علیزاده با بیان این که تاکنون مستندات جامعی از دریای خزر به زبان فارسی منتشر نشده است اظهار کرد: در این تحقیق کتابخانهای منابع مرتبط با دریای خزر که عمدتا به زبانهای فارسی، روسی و انگلیسی است مرور و مجموعهای جامع از دریای خزر در رشتههای مختلف اقیانوسشناسی تهیه شد.
عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی و علوم جوی ادامه داد: مطالعات دریای خزر تا پیش از فروپاشی شوروی سابق عمدتا توسط روسیه و شوروی سابق انجام و بسیاری از آنها به زبان روسی چاپ شده است.
وی افزود: مطالعات مرتبط با دریای خزر به زبان فارسی معمولا به آبهای سواحل ایرانی محدود میشد که پس از فروپاشی شوروی، انتشارات مرتبط با دریای خزر به زبان انگلیسی گسترش یافت.
مجری این طرح پژوهشی گفت: گزارش نهایی این طرح در جمع متخصصان حوضه خزر ارایه و مورد تصویب قرار گرفت و قرار است این گزارش پس از انجام اصلاحات لازم به صورت کتاب جامع دریای خزر تهیه و در اختیار متخصصان و علاقهمندان قرار گیرد.
علیزاده تاریخچه مطالعه حوضه دریای خزر، ویژگیهای مورفولوژیک و حوضه آبریز آن، ساختار زمینشناسی دریای خزر و پیرامون آن، ویژگی های هواشناسی حوضه خزر، ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی آب دریای خزر، نوسان تراز آب و ویژگیهای زیستی دریای خزر، آلودگیها و مخاطرات دریای خزر را از فصول کتاب جامع دریایی برشمرد.
طرح پژوهشی "پایش محیطی و پردازش دادههای دریایی خزر" توسط دکتر حمید علیزاده کتک لاهیجانی و دکتر عبدالمجید نادری نبی عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی و علوم جوی دفاع شد.
در این طرح پژوهشی ندا مهدیپور، هدیه عباسیان، صدیقه امجدی، مونا حسیندوست، پریسا حبیبی، ندا شیجونی، ابوالفضل صالح، مجید پورکرمان، هادی گریوانی، ایرج رمضانی، رضا رهنما، علی حمزهپور و میر محمود سیدولیزاده همکاری داشتهاند.
نظر شما