به گزارش ایرنا، دکتر «خلیل علی محمدزاده» در نخستین هم اندیشی ملی چشم انداز جمعیتی ایران در دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: این شدت کاهش در تاریخ بشریت بیسابقه بوده است. وی تصریح کرد: همچنین در سال 68 به ازای هر یکهزار نفر 23 نفر در سال به جمعیت کشور اضافه میشد، اما اکنون این رقم به 3 / 1 نفر رسیده و این موضوع نیز بیش از دو برابر کاهش داشته است.
علی محمدزاده با بیان اینکه در حد جایگزینی یا جانشینی قرار داریم، افزود: حد بقای نسل ما اکنون 1 / 2 است، یعنی اگر بخواهیم جمعیت را در درازمدت حفظ کنیم، هر خانواده باید بیش از دو فرزند داشته باشند اما اکنون ما سه دهم درصد کمتر هستیم.
وی ادامه داد: از سال 92 تا 97 اگر در جهت جمعیت افزایی بخواهیم عمل کنیم می توانیم نرخ باروری را از 78 / 1 به 87 / 1 برسانیم که این به معنای یک دهم ارتقا در نرخ باروری کل در کشور است.
رئیس کمیته بهداشت شورای زنان و خانواده تصریح کرد: برای کنترل جمعیت میتوان با شدت بیشتری اقدام کرد اما برای افزایش جمعیت کار سخت است و سرعت کنترل جمعیت با افزایش جمعیت تناسب ندارد.
- جمعیت زیر 15 سال ایران 23 درصد است
وی گفت: جمعیت زیر 15 سال یک کشور در حال توسعه باید 40 درصد باشد اما اکنون این جمعیت در ایران 23 درصد است.
علی محمدزاده ادامه داد: در کشورهای در حال توسعه بحث سالمندی مطرح نیست و سالمندی سه تا چهار درصد است، اما در ایران اکنون سالمندی وارد فاز نخست شده و رقم تعداد سالمندان کشور هشت درصد جمعیت است.
وی افزود: در سال 2090، امید به زندگی که اکنون برای بانوان 73 سال و برای مردان 5 / 71 سال است به میانگین 89 سال میرسد، اما نمیدانیم که چرا سن سالمندی در کشور را از 60 تا 65 سال حساب میکنند.
علی محمدزاده با بیان اینکه سازمان ملل نیز سالمندی را از 60 تا 65 سال حساب میکند، گفت: در ایران نیز نیروی انسانی ما در 65 سالگی بازنشسته میشود و کمتر مولد هستند.
- 80 کشور زیر حد جایگزینی هستند
وی تصریح کرد: تا سال 1970 میلادی هیچ کشوری در جهان نبود که زیر حد جایگزینی باشد، اما اکنون 80 کشور زیر حد جایگزینی قرار دارند.
علی محمدزاده افزود: در سال 1425 که پنجره جمعیتی روی ایران بسته میشود با این روند کنونی، به رشد جمعیت صفر و پس از آن به منفی خواهیم رسید.
وی تصریح کرد: براساس آمارها، جمعیت ایران تا سال 1425به 97 تا 101 میلیون نفر میرسد و بعد از آن منفی میشود.
- 56 درصد زایمانها در کشور سزارینی است
رئیس کمیته بهداشت شورای زنان و خانواده گفت: اکنون 56 درصد زایمانها در کشور به صورت سزارینی است و سزارین بار بیماریها را افزایش میدهد و منابع مالی را از حوزه سلامت خارج میکند.
وی افزایش اختلالات تنفسی، آسم، اوتیسم و شیوع دیابت را از عوارض سزارین عنوان کرد و افزود: از وزیر بهداشت به خاطر اینکه یکی از عناوین طرح تحول نظام سلامت را افزایش زایمان طبیعی و کاهش سزارین قرار داده قدردانی میکنم بطوریکه باید هر سال 10 درصد کاهش یابد تا این نرخ به 30 تا 35 درصد برسد.
نظر شما