به گزارش مهر، علیرضا دبیر ، رییس کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر تهران از صدور مجوز برای تشکیل شرکت بهره بردار نمایشگاه بین المللی شهر آفتاب با هدف افزایش درآمدهای پایدار شهرداری تهران خبر داد.
دبیر با بیان ضرورت حضور شرکت بهره بردار قبل از آغاز یک پروژه بزرگ گفت: همانطور که در احکام برنامه ۵ ساله هم پیش بینی شده شهرداری تهران باید به دنبال افزایش درآمدهای پایدار باشد و نمایشگاه شهرآفتاب میتواند این هدف را محقق کند.
رییس کمیسیون برنامه و بودجه تاکید کرد: زمانی که در محل فعلی ،نمایشگاه برگزار می شود ترافیک نیمی از شهر تهران قفل می شود. چون این نمایشگاه در کنار یکی از شاهراههای اصلی شهر قرار دارد.
وی افزود: وقتی پروژهای از شورای اسلامی شهر تهران ردیف میگیرد یعنی اجازه تاسیس دارد. این پروژه هم در بخش عمرانی پیشرفت داشته اما هنوز بهرهبردار آن مشخص نیست.
دبیر با بیان اینکه این پروژه به عنوان یکی از محل های درآمد پایدار شهرداری تهران نباید به بخش خصوصی واگذار شود؛ اظهار داشت: پیشنهاد کمیسیون برنامه و بودجه این است که بیست درصد از سهام شرکت به نام سازمان بازنشستگی باشد تا وابستگی این سازمان به شهرداری تهران کاهش پیدا کند.
تقی پور در ادامه با اشاره به ضرورت جابه جایی و انتقال نمایشگاه فعلی گفت: نمایشگاه بین المللی در نقطهای از شهر واقع شده که زندگی مردم محل را مختل کرده است. من پیشنهاد میکنم در این مرحله که هنوز کار تکمیل نشده شرکت بهره بردار تشکیل شود و زمانی که به بهرهبرداری رسید از طریق مکانیسمهای بورس و فرابورس واگذاری انجام شود.
سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران ادامه داد: شهرداری تهران میتواند پس از تکمیل و شروع بهره برداری از نمایشگاه حداکثر ۴۹ درصد از سهام نمایشگاه را در دو مرحله از طریق بورس و یا فرابورس به متقاضیان واگذار کند. به این ترتیب میتوانیم مطمئن شویم داراییهای شهرداری به قیمت مناسب به فروش میرسد. ضمنا این فرآیند هم باعث شفافیت میشود و صاحبان سهام به اداره آن نظارت خواهند داشت.
سرخو به عنوان مخالف گفت: اگر بخواهیم برای هر کدام از پروژههای شهرداری یک شرکت بهره بردار تاسیس کنیم که باید همه بودجه شهرداری را به هیات مدیرهها بدهیم این چه رسمی است که ما در سیستم شهرداری داریم؟
وی افزود: ایجاد یک شرکت جدید یعنی تحمیل هزینه چند میلیاردی به مردم. در حالی که میتوان به شرکتهای موجود وظیفه بهره برداری را سپرد. من پیشنهاد می کنم کمیسیون حقوقی بررسی کنند ببینند در شرح وظایف شرکتهای موجود کدام یک می توانند این بهره برداری را انجام دهند.
حکیمی پور به عنوان موافق با پیشنهاد تقی پور اظهار داشت: تبصرهای که آقای تقی پور پیشنهاد دادند به صرف و صلاح شهرداری و بیت المال است.
انصاری عضو کمیسیون برنامه و بودجه نیز به عنوان موافق خاطر نشان کرد: کار نمایشگاه یک کار حاکمیتی است و دولت نقش اساسی و استراتژیکی در اداره آن دارد. قرار بر این شد که پیش از ثبت شرکت حتما شرکت نمایشگاه ها را هم دخالت دهیم چون اگر ذینفع باشند مشکلات کمتری در اجرا خواهند داشت.
حافظی با اشاره به اینکه بیش از ۷۰۰ میلیارد برای احداث زیرساختهای نمایشگاه تا کنون هزینه شده گفت: در گذشته کسی حاضر به سرمایهگذاری نبوده اما بعد از چنین سرمایه گذاری میتوان انگیزه لازم برای حضور بخش خصوصی را ایجاد کرد.
پیرهادی کارکرد نمایشگاه را شهری؛ ملی و بین الملی دانست و تاکید کرد: اگر دولت مداخله داشته باشد بسیاری از پروژه ها به نمایشگاه ارجاع داده می شود اما باید درباره سهم دولت در کمیسیون بحث شود.
وی تاکید کرد: این پروژه زمانی باید به بخش خصوصی سپرده شود که به قیمت واقعی خودش برسد. اگر الان واگذاری شود به ضرر شهرداری خواهد بود.
این عضو کمیسیون نظارت ادامه داد: شهرداری از نظر نیروی انسانی کاملا فربه است بنابراین باید این تبصره را لحاظ کنند که کلیه پرسنل مورد نیاز این شرکت را از طریق منابع انسانی موجود در شهرداری تهران تامین کنند تا هزنیه ای برای حذب نیرو به شهرداری تهران تحمیل نشود.
دنیامالی نیز بیان داشت: پروژه شهرآفتاب باید با شرکت بهره برداری نمایشگاه های بین المللی هماهنگ باشد. اگر غیر از این باشد دعوایی بین شهرداری و دولت راه می افتد و ما موافق آن نیستیم. این کار باید با تعامل دولت و شهرداری اجرا شود.
رییس کمیسیون عمران افزود: از زمانی که نمایشگاه فعلی تهران پاسخگوی نیازها نبود و ترافیک شدیدی را ایجاد می کرد تصمیم گرفتیم نمایشگاه را به جایی ببریم که ظرفیت لازم را داشته باشد. در حال حاضر فاز اول این پروژه ۱۶۰ هکتاری اجرا شده و در فازهای بعد بخش خصوصی وارد می شود. ما برای دسترسی های نمایشگاه هزنیه زیادی را پیش بینی کرده ایم و تقاطع های غیرهمسطح را باید احداث کنیم.
دنیامالی تصریح کرد: با هماهنگی های لازم می توان نمایشگاه سبک تر را در داخل و نمایشگاه هایی که سنگین تر است در شهر آفتاب برگزار شود.
چمران نیز با اشاره به تفاهم نامه امضا شده بین شهردار وقت؛ رییس سازمان نمایشگاه ها و فرمانده نیروی انتظامی وقت که قالیباف بود؛ گفت: بر اساس این تفاهم نامه سازمان نمایشگاه ۴۹ درصد سهام را به شهرداری واگذار کرد. چنین تفکری که آقای دکتر انصاری و آقای دنیامالی هم دارند این است که شهرداری و سازمان نمایشگاه ها با هم شریک باشند اما به دلایلی آن تفاهم نامه اجرا نشد. چرا که سازمان نمایشگاه ها سخت گیری کرد و این هدف عملی نشد.
رییس شورای اسلامی شهر تهران اضافه کرد: بر این اساس نمایشگاه شهر آفتاب به وجود آمد و با کمک مشاور آلمانی نقشه ها اصلاح شد. این پروژه دو هتل و فروشگاه های بزرگ دارد و نمایشگاه تنها فاز اول آن است.
چمران با اشاره به پیشینه این پروژه توضیح داد: سازمان نمایشگاه ها و وزارت بازرگانی سابق کنار شهر پرند زمین بزرگی را انتخاب کرده بود که آنجا را نمایشگاه کند اما موافقت نشد و این زمین به دلایل سیاسی رها شد. بر این اساس ما به شهرداری گفتیم کار را شروع کند و تا زمانی که سرمایه گذار جذب شود خودش این پروژه را ادامه دهد.
وی خاطر نشان کرد: من فکر می کنم اینکه شرکت بهره بردار این نمایشگاه را اداره کند بسیار ضروری است. اگر شرکت نمایشگاه ها سهم بخرد اتفاق خوبی است. ما باید کلیاتی تصویب کنیم که دست آنها در این تصمیم گیریها باز باشد.
اقبال شاکری با اشاره به اهمیت جلوگیری از فربه شدن بدنه شهرداری عنوان کرد: اینکه سهام را به ۴۹ درصد محدود کنیم با توجه به مصوبه قبلی شورا که کلا باید به بخش خصوصی واگذار کند صحیح نیست. اگر اعداد و آمار پیش بینی درآمدی نمایشگاه در صحن ارائه می شد نگرانی ما درباره اینکه این شرکت به جای منبع درآمد به منبع هزینه تبدیل شود؛ از بین می رفت.
دبیر نیز با اشاره به اینکه شهرآفتاب در سال ۲۵۰ میلیارد تومان بازگشت سرمایه دارد؛ یادآور شد: این پروژه در طول چهار سال سرمایه اش را بر می گرداند. چرا باید ۴۹ درصد را به دیگران بدهیم؟
رییس کمیسیون برنامه و بودجه اضافه کرد: همانطور که آقای اسپهبدی در جلسه کمیسیون تاکید کرد ما باید خودمان در گام اول این شرکت را ثبت کنیم و بعد برای واگذاری سهام آن اقدام کنیم.
وی افزود: ما باید این درآمد پایدار را به سازمان های شهرداری از جمله سازمان بازنشستگی بدهیم تا وابستگی این سازمان به شهرداری کاهش یابد.
دبیر با اشاره به اینکه اساس نامه شرکت های موجود با شرکتی که برای بهره برداری شهر آفتاب نیاز داریم همخوانی ندارد؛ اظهار داشت: شرکت بهره برداری مترو برای ما هزینه است چنانچه تا پایان سال ۴۰۰ میلیارد یارانه به این شرکت می دهیم. چرا باید شرکتی که درآمد زا است را به بخش خصوصی واگذار کنیم؟
حقانی یکی از کسانی بود که به واگذاری بهره برداری به بخش خصوصی تاکید داشت. او گفت: چرا خشت اول را کچ می گذرایم. چرا به بخش خصوصی اعتماد نمی کنیم و بخش خصوصی را لاغز و بی جان بار می آوریم؟ مردم بخش خصوصی هستند چرا به آنها اعتماد نمی کنیم؟
وی تاکید کرد:اگر قرار است کاری انجام شود که در نهایت شهرداری بخش میانی باشد الگویی که موسسه همشهری در اول کار انجام داد بسیار موفق بود. ۵ نفر از سازمان های مرتبط و فعال شهرداری با هم سرمایه گذاری کردند. از دولت جدا شوید اجازه دهید سازمان های مرتبط تشکیل یک شرکت جدید را بدهند.
صلاحی در توضیح ضرورت تشکیل شرکت بهره بردار جدید گفت: فاز اول این پروژه تاآخر سال به بهره برداری می رسد و برای بهره برداری هم حتما مدل شرکت بهره برداری جواب می دهد دولت نمی تواند و نباید سرمایه گذاری کند اما الان شهرداری تهران طبق قانون جزو شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی است.
معاون برنامه ریزی شهرداری تهران اضافه کرد: قرار است سهام این شرکت بعد از تکمیل پروژه به اتاق بازرگانی و اتاق تعاون واگذار شود. دولت مجوز برگزاری هر نمایشگاهی را می دهد. برگزار کنندگان نمایشگاه ها همه بخش خصوصی هستند و مجوز آن را از می گیرند و ما از بخش خصوصی اجاره می گیریم.
وی با تاکید بر اینکه این شرکت یکی از محل های درآمد پایدار شهرداری خواهد بود. خاطر نشان کرد: در حال حاضر بخش خصوصی در فاز دوم وارد شده اند و در حال احداث هتل ها و مراکز خرید هستند. ما از پیشنهاد آقای پیرهادی هم استقبال می کنیم و از نیروهای موجود استفاده خواهیم کرد. تنها اجازه دهید ۱۰ درصد از نخبگان تخصصی نمایشگاه دار جذب کنیم.
اقدامیان نیز با اشاره به اینکه در صورت واگذاری درصدی از سهام شرکت به بخش خصوصی آن واحد در فعالیت های دیگر هم شریک می شود؛ بیان داشت: به عنوان مثال شرکت سرمایه گذاری شهر برای خودش درآمد دارد اگر بخش بیرونی را دخالت دهیم باید سود بخش های دیگر را هم به آنها بدهیم.
وی تاکید کرد: ما در شهرداری هیچ شرکتی نداریم که فقط شهرداری سهام دار آن باشد. طبق قانون تجارت همه شرکت ها باید سه سهام دار داشته باشند اما سهام داران از زیرمجموعه های شهرداری هستند. ما نمی توانیم اساس نامه را الان بدهیم چون سیاست ها را نمی دانیم ما باید اساس نامه را بر اساس سیاست هایی که شما تکلیف می کنید تعیین کنیم.
دبیر نیز با تاکید بر ضرورت نظارت دو عضو شورا بر عملکرد این شرکت بهره بردار گفت: ما هنوز نمی دانیم این شرکت بهره بردار به طور دقیق چقدر درآمد دارد چرا می خواهیم کسی را با خودمان شریک کنیم؟
اقبال شاکری نیز با اشاره به اینکه اگر طرح کسب و کار این پروژه ارائه شود همه این مشکلات حل می شود؛ گفت: من پیشنهاد می کنم شهرداری را موظف کنیم ظرف سه ماه طرح کسب و کار ، پیشنهاد ساختار سازمان و اداری و اساس نامه شرکت نمایشگاه بین المللی شهرآفتاب را برای تصویب به شورا ارائه کند. همچنین در ارکان این شرکت حضور ناظر شورای اسلامی شهر تهران پیش بینی شود.
در پایان رییس شورای اسلامی شهر تهران با تاکید بر اینکه نظرات دوستان چندان متفاوت نیست. ؛ تاکید کرد: الان بخش خصوصی برای بهره برداری وجود ندارد. شهرداری الزاما این مکان را ساخته و باید آن را اداره کند. این شرکت ها به اندازه کافی در خودشان مشکل دارند و اگر از نیروهای موجود شهرداری استفاده کند همانی که شما می خواهید اتفاق می افتد.
وی تصریح کرد: ما به شهردرای اجازه می دهیم از نیروهای موجود به استثنای درصدی نیروی متخصص استفاده کند و ظرف مدت دو ماه یا سه ماه بعد از تصویب سیاست ها برنامه سوداوریشان را با سیاست جدید به شورا ارائه کنند. همچنین دو نفر ناظر از شورا در آن حضور داشته باشند.
نظر شما