عنابیها، جدیترین رقیب ایران در دور گروهی جام ملتهای آسیا به شمار میروند.
آنها که بعد از دریافت میزبانی جام جهانی2022، برنامههای زیادی برای توسعه فوتبال در کشورشان داشتهاند، حالا در اندیشه تجربه سومین صعود تاریخشان از مرحله گروهی جام ملتهای آسیا هستند و حتی بعد از قهرمانی در جام خلیج فارس، نگاه بلندپروازانهتری به تورنمنت استرالیا پیدا کردهاند.
سرمربی کمتجربه و تیم بیستاره و بیلژیونر قطر، با تدارکاتی درجه یک به جام ملتها رسیده است. آنها از هر دو نظر نقطه مقابل ایران هستند
- سرآغاز
فوتبال در دهه چهل میلادی توسط کارگرانی که برای استخراج نفت به قطر رفته بودند، به این کشور برده شد. اولین بازی جدی فوتبال در قطر، در سال1948 برگزار شد و 12سال بعد، فدراسیون فوتبال این کشور شکل گرفت.
قطر از سال1970 به عضویت فیفا درآمد و وقتی امیدی به حضور در جام جهانی و جام ملتها نداشت، تورنمنت جدیدی را شکل داد که تیمهای عربی حوزه خلیج فارس در آن به مصاف هم میروند؛ تورنمنتی که حالا با نام جام خلیج فارس شناخته میشود.
- جام جهانی
کشور قطر در هیچ دورهای شانس صعود از مرحله مقدماتی و حضور در رقابتهای جام جهانی را نداشته است. آنها همچنان در سطحی نیستند که در تقابل با غولهای آسیایی بتوانند به جام جهانی صعود کنند و به همین خاطر راه دیگری برای حضور در جام جهانی پیدا کردهاند! راهی که از میان دلارهای نفتی و روابط حسنه با فدراسیون بینالمللی فوتبال فیفا میگذرد.
اگر قطر در دوره بعدی به جام جهانی صعود نکند، اولین تجربه حضور این تیم در این جام، به تابستان2022 ختم خواهد شد. البته اگر فشارهای وحشتناک رسانهای روی فیفا تا آن روز این نهاد را مجاب نکرده باشد تا میزبانی را از این کشور ثروتمند عربی بگیرد.
- بازیهای خاص
اولین دیدار رسمی تیم ملی فوتبال قطر، در بیست و هفتمین روز از ماه مارس سال1970 برگزار شد. عنابیها در این مسابقه برابر تیم ملی بحرین با نتیجه دو بر یک شکست خوردند.
سه سال بعد از این مسابقه، بدترین شکست تاریخ این کشور به ثبت رسید. آنها در یک مسابقه با نتیجه9 بر صفر برابر تیم ملی کویت شکست خوردند. بهترین پیروزیهای تاریخ تیم ملی قطر، در دهه هشتاد میلادی به ثبت رسیدهاست.
پیروزیهایی که در سالهای1984 و1985، هشتتایی کردن تیمهای ملی افغانستان و لبنان را به همراه داشت.
- جام ملتها
4سال بعد از ناکامی در صعود به جام ملتهای1976 تهران، قطر اولین صعود به جام ملتهای آسیا را در سال1980 تجربه کرد. از بعد از آن دوره، قطر تنها یک بار در جام ملتهای آسیا غایب بوده است.
قطر به عنوان تیم میزبان در جام ملتهای1988 حضور داشت اما همانند دو دوره قبل و یک دوره بعد، سرنوشتی جز حذف در مرحله گروهی انتظار این تیم را نمیکشید.
عنابیها شانس حضور در جام ملتهای1996 را داشتند و 4سال بعد در لبنان بالاخره توانستند به جمع 8تیم برتر جام راه پیدا کنند. اتفاقی که در جام ملتهای2011 دوحه نیز رخ داد. به نظر میرسد در استرالیا نیز قطر شانس خوبی برای صعود به مرحله یک چهارم نهایی دارد. اتفاقی که برای تیم جاهطلب این روزهای قطر کافی به نظر نمیرسد.
- جام خلیج«فارس»
11دوره طول کشید تا کشور ابداعکننده جام کشورهای حوزه خلیج فارس، اولین قهرمانی در این تورنمنت را تجربه کند. تا پیش از کسب عنوان قهرمانی، بهترین رده این کشور سومی در سال1976 به شمار میرفت.
قطر اولین بار در سال1992 در دوحه قهرمان جام خلیج فارس شد و بعدتر در سالهای2004 و2014 دو قهرمانی دیگر به دست آورد.
این تیم که 4نایب قهرمانی در این جام دارد، در آخرین دوره این تورنمنت که یک ماه قبل در عربستان برگزار شد به شکل جالبی توانست عنوان قهرمانی را از آن خود کند.
آنها در مرحله گروهی هر سه بازیشان با یمن، عربستان و بحرین را با نتیجه تساوی به پایان بردند و به سختی و به عنوان تیم دوم راهی دور بعد شدند. عنابیها در نیمه نهایی با اقتدار، عمان را کنار زدند و در فینال نیز در حالی که از عربستان عقب افتاده بودند با دو گل تیم میزبان را از پیشرو برداشتند و در نهایت بعد از 10سال جام قهرمانی را بالای سر بردند.
- بیشترین بازی ملی
رکورد انجام بیشترین مسابقه در تیم ملی اخیر، به تازگی توسط وسام رزق شکسته شده است. هافبک 33ساله اولین بار در سال2001 به تیم ملی دعوت شد و حالا با پشتوانه 111بازی و 6گل ملی در ترکیب تیم ملی کشورش برای حضور در جام ملتهای2015 نیز حضور دارد.
وسام همه دوران فوتبالاش را در لیگ قطر پشت سر گذاشته و حالا نیز بازیکن تیم فوتبال الجیش به شمار میرود. او از جمله بازیکنانی است که ملیتشان را به قطری تغییر دادهاند. وسام از والدینی فلسطینی در کشور کویت متولد شده است.
- بیشترین گل ملی
53گل زده در 86بازی ملی، این رکورد عالی حاصل 14سال حضور منصور مفتاح در تیم ملی قطر است. او حد فاصل سالهای1976 تا1990 پیراهن عنابیها را بر تن کرد و در این دوره یکی از بهترین مهرههای تیم ملی کشورش به شمار میرفت.
منصور در 3جام ملتها و 6جام خلیج فارس پیراهن تیم ملی قطر را بر تن کرد. پسر او این روزها در تیمهای پایه این کشور فوتبال بازی میکند.
- سرمربی
نام جمال بالماضی، در درجه اول این باور را به ذهن متبادر میکند که قطریها بالاخره تصمیم گرفتهاند سنتشکنی کنند و نیمکت هدایت این تیم را به مربی داخلی بسپارند. این چهره اما اصالتی الجزایری دارد و البته در کشور فرانسه متولد شده است.
جمال در دوران بازی، بعد از حضوری کمرنگ در مارسی و پی اس جی به صورت قرضی در باشگاههایی مثل سلتاویگو و منچسترسیتی بازی کرد و بعد از بازی در باشگاههای الاتحاد و الخطيرات، توانست روزمه دوران بازیگریاش را در دو تیم ساوتهمتپتون و والنسینه احیا کند.
بالماضی در سال2009 از دنیای فوتبال خداحافظی کرد و بعد از سوی قطریها دعوت شد تا کار مربیگری را در این کشور آغاز کند. این مربی یک سال بعد با لخویا قهرمان باشگاههای قطر شد و دو سال بعد از سمتاش استعفا داد و هدایت تیم دوم قطر را بر عهده گرفت.
در مارس2014 بالماضی به صورت رسمی به عنوان سرمربی تیم ملی قطر انتخاب شد. نام این مربی شاید به سبب ماجرایی خاص هنوز هم در ذهن دوستداران فوتبال اروپا باقی مانده باشد.
ماجرایی که در آن 350هزار دلار این بازیکن در روزهای حضور در منسیتی توسط دو کارمند بانک به سرقت رفت.
- سرمربیان قبلی
اولین مربی خارجی فوتبال قطر، طاها توخی بود که در سال1969 هدایت قطریها را بر عهده گرفت. مدیران فوتبال این کشور، علاقه زیادی به الگوبرداری از سبک فوتبال برزیلی و استفاده از مربیان برزیلی در راس نیمکتهایشان داشتهاند.
آنها در 19مقطع مختلف از سرمربی برزیلی برای تیمشان استفاده کردهاند که لازارونی یکی از مشهورترین آنها به شمار میرفته است. خورخه فوساتی، برونو متسو و فیلیپ تروسیه دیگر چهرههای سرشناس نیمکت تیم ملی قطر در یک دهه گذشته محسوب میشوند.
- بازیکنها
در فهرست نهایی قطریها برای حضور در رقابتهای جام ملتهای آسیای2015، حتی یک لژیونر نیز وجود ندارد. همه 23بازیکن این تیم در لیگ ستارگان قطر توپ میزنند. باشگاههای لخویا و الجیش با در اختیار داشتن بازیکنان ملیپوش 5-4بازیکن رکورددار هستند. وسام رزق با111 و ابراهیم الغنیم با 41بازی ملی، باتجربهترین مهرههای عنابیها تلقی میشوند.
احمد یاسر 20ساله جوانترین مهره این تیم است و باس سمیح 33ساله نیز به عنوان مسنترین چهره این تیم به عنوان دروازهبان ذخیره، ایفای نقش خواهد کرد.
- لیگ فوتبال
اولین فصل رقابتهای باشگاهی در قطر، سه سال بعد از تاسیس فدراسیون فوتبال این کشور شکل گرفت. 9سال بعد در سال1972، اولین فصل مسابقات «رسمی» باشگاهی در فوتبال قطر برگزار شد.
تیم الاستقلال اولین قهرمان رقابتهای باشگاهی در کشور قطر بود. السد با 13قهرمانی پرافتخارترین باشگاه قطری است اما حالا لخوریا با سه قهرمانی در 4سال اخیر تیم اول کشور قطر به شمار میرود.
این لیگ حضور ستارههای سرشناسی مثل باتیستوتا، رائول، جونینیو، گواردیولا و برادران دی بوئر را در خود دیده است. لیگ 14تیمی فوتبال قطر، در سال1994 به صورت آزمایشی قانونی را اجرا کرد که بر اساس آن در پایان دیدارهایی که با نتیجه مساوی همراه میشدند ضربات پنالتی زده میشد تا برنده مشخص شود؛ قانونی که تنها مدتی کوتاه در فوتبال قطر دوام آورد.
- رنکینگ
تیم ملی قطر در تمام تاریخاش حتی یک بار هم در بین 50تیم اول رنکینگ فیفا قرار نگرفته است. آنها بهترین رنکشان در جدول فیفا را در سال1993 با قرارگرفتن در رده پنجاه و یکم تجربه کردند. این تیم در دسامبر2010 نیز در رده صد وچهاردهم این ردهبندی قرارگرفت تا بدترین رده تاریخاش را نیز بشناسد. آنها در تازهترین رنکینگ فیفا با سه پله صعود نسبت به ماه قبل در رده92 جاخوش کردهاند.
- بازیهای تدارکاتی
در سومین روز سپتامبر به کازابلانکا رفتند و بازی دوستانهای در برابر مراکش برگزار کردند که با تساوی بدون گل به پایان رسید. عنابیها 6روز بعد در دوحه میزبان پرو بودند و در مقابل این تیم با دو گل شکست خوردند.
قطر از فیفادیهای اکتبر نیز نهایت استفاده را برد. این تیم در فاصله 8روز میزبان سه تیم ازبکستان، لبنان و استرالیا بود و توانست هر سه تیم را هم با نتایج ایدهآلی شکست دهد تا همه از قدرت گرفتن دوباره این تیم در آسیا حرف بزنند.
قطر سه گل به ازبکستان زد، پنج بار دروازه لبنان را گشود و یک بار نیز توپ را از خط دروازه استرالیا عبور داد. نوامبر برای بچههای جمال بالماضی از این هم شلوغتر بود.
این تیم ابتدا در دوحه با نتیجه سه بر یک کره شمالی را در یک مسابقه دوستانه شکست داد. آنها سپس به جام خلیج فارس رفتند و 5بازی در کشور عربستان انجام دادند. حتی این بازیها هم به لحاظ تدارکاتیها قطریها را راضی نکرد.
آنها یک ماه بعد از پایان جام خلیج فارس در دوحه سه گل به استونی زدند و به محض ورود به کانبرای استرالیا نیز در دیدار دوستانه دیگری به تساوی دو بر دو مقابل عمان رسیدند.
قطر در پنجمین روز ژانویه نیز با نیوزلند دیدار تدارکاتی خواهد داشت. در مجموع قطریها با احتساب تورنمت خلیج فارس، بعد از تابستان 13بازی تدارکاتی برگزار کردهاند که 7پیروزی، 5تساوی و یک شکست حاصل این بازیها بوده است.
- بازی با ایران
11شکست، 5تساوی و سه پیروزی، حاصل کار قطریها در 19جدال مستقیم با تیم ملی ایران است. این تیم اولین بار در سال1967 در جریان جام ملتهای آسیا مقابل ایران قرارگرفت و با دو گل باوی و پیوس مغلوب سفیدپوشان شد.
قطر سابقه 6تایی شدن برابر ایران را نیز دارد. ایران در سال1387 در تورنمنت غرب آسیا موفق شده 6بار دروازه این تیم را بازکند.
بهترین برد قطر برابر ایران در پنجمین جدال دو تیم رقم خورد؛ جایی که قطر در انتخابی جام جهانی98 به شکلی ناباورانه ایران را با نتیجه دو بر صفر شکست داد. علیرضا نیکبخت با 3گل زده، بهترین گلزن جدالهای ایران و قطر محسوب میشود.
آخرین مسابقه دو تیم در جریان مرحله انتخابی جام جهانی2014 در دوحه برگزار شده و ایران توانسته این مسابقه را با تک گل رضا قوچاننژاد به سود خود تمام کند.
منبع:همشهريتماشاگر
نظر شما