همشهری آنلاین: پژوهشگران دانشکده مهندسی نساجی دانشگاه صنعتی امیرکبیر با نشاندن لایه‌های نانومتری موفق به تولید نوعی پارچه ضد میکروب با حفظ ویژگی‌های اولیه نرمی و رنگ ظاهر شدند.

تولید نوعی پارچه پنبه‌ای ضد میکروب

به گزارش مهر، آناهيتا روحاني، پژوهشگر طرح، با اشاره به گسترش استفاده از پارچه‌هاي ضد ميکروب در مراکز درماني و پوشش بيماران و افراد در معرض بيماري گفت: يکي از چالش‌هاي توليد الياف ضد ميکروب حفظ نرمي پارچه و رنگ آن بوده است. در اين طرح ما موفق شديم از روش لايه به لايه براي قرارگيري لايه‌هاي نانومتري کيتوسان بر روي پارچه پنبه‌اي استفاده کنيم.

روحاني گفت: اساس کار روش لايه به لايه، قرار گرفتن پي‌ در پي پلي‌الکتروليت‌هاي با بار مخالف براي ايجاد لايه‌هاي نانومتري بر روي سطح پارچه است.

وي بیان کرد: در اين پژوهش از کيتوسان که يک پليمر زيستي است، به عنوان پلي‌الکتروليت با بار مثبت و از تري‌پلي‌فسفات به عنوان پلي‌الکتروليت با بار منفي استفاده شد به اين ‌ترتيب که ابتدا محلول‌هايي از هر دو ماده تهيه و سپس پارچه به صورت متوالي در هر يک از محلول‌ها قرار داده شد.

پژوهشگر طرح گفت: بزرگ‌ترين مزيت اين روش ساده بودن و برتري ديگر انجام فرآيند در دماي محيط است.

وي با بيان اين که چنين فرايندي از نظر اقتصادي مقرون به صرفه است افزود: حلال عمده‌اي هم که در اين روش استفاده مي‌شود، آب است که در مقايسه با ديگر روش‌ها که معمولاً از حلال‌هاي آلي استفاده مي‌کنند، سازگاري بيش‌تري با محيط زيست دارد.

روحاني اظهار داشت: در اين روش با وجود اعمال پنج لايه بر روي سطح پارچه، قطر مجموع لايه‌ها کم‌تر از 100 نانومتر بوده و خواص اصلي پارچه از جمله رنگ ظاهر و زيردست کاملاً حفظ شده است.

وي افزود: نکته قابل توجه در اين پژوهش استفاده از کيتوسان به عنوان يک پليمر زيستي و عامل ضد ميکروب است که در مقايسه با ديگر عوامل ضد ميکروب مانند نانوذرات نقره، ماده‌اي زيست‌سازگار، زيست تخريب‌پذير و دوستدار محيط زيست است و به هيچ وجه سميت ندارد ضمن آن که بررسي‌ها نشان‌دهنده خاصيت ضد ميکروبي 99 و 8 دهم درصدي اين نوع پارچه بوده است.

روحانی افزود: پارچه تکميل شده ثبات و دوام شستشويي مناسبي از خود نشان داده‌اند و اين پارچه تکميل شده قابليت کاربرد در مصارف پزشکي و بهداشتي از جمله تهيه لباس‌هاي اتاق عمل با خاصيت ضد ميکروب، توليد زخم پوش‌ها، تهيه پدهاي بهداشتي و ... دارد.

این پروژه به راهنمایی دکتر ناهید همتی‌نژاد و آزاده بشری انجام شده است.

کد خبر 286172

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار دانش

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha