دكتر فريبرز غيبي كه پيش از اين هم يك دوره مديريت جنگلهاي خارج از شمال را در پيشينه كاري خود دارد، در گفتوگو با همشهري به بحران كمآبي اشاره كرد و افزود: حفاظت از جنگلها يك مسئله جهاني است بهطوريكه فائو هم طي پيامي به ايران با اشاره به گرم شدن زمين و بحث تغيير اقليم و بحران آب، حفاظت از جنگلها را يك ضرورت اعلام كرده است. بر اين اساس، سازمان جنگلها و مراتع كشور با همكاري و استفاده از نظرات دانشگاهيان، مؤسسه تحقيقات جنگلها و مراتع و بهرهگيري از تجارب كارشناسان خارجي، نقشه راهي براي حفاظت از زاگرس و كنترل و پيشگيري از پديده خشكيدگي بلوطها تهيه كرده و نقشه خشكيدگي بلوطها را در دست تهيه دارد.
آنطور كه غيبي ميگويد، با تهيه نقشه خشكيدگي بلوطها خشكيدگي بلوطها كه تا آخر امسال به سرانجام ميرسد، كانونهاي بحران خشكيدگي مشخص خواهد شد و براساس آن، اقدامات فني و علمي براي كنترل و پيشگيري پديده خشكيدگي با توجه به شرايط هر منطقه اجرا ميشود.
رئيس مركز جنگلهاي خارج از شمال درباره برخي اقدامات صورتگرفته در رويشگاههاي زاگرسي براي كنترل پديده خشكيدگي بلوطها هم گفت كه با اجراي عمليات بهداشتي كه با مشاركت جوامع محلي و بومي انجام شد، تاكنون درختان آلوده به آفت از 100هزار هكتار از جنگلهاي زاگرسي حذف شده است. علاوه بر اين، در سال گذشته عمليات سامانه باران در 6772هكتار از عرصههاي جنگلي اجرا شد. همچنين 738هزار اصله نهال از گونههاي بومي و اقتصادي تأمين و با مشاركت مردم در 7178هكتار غرس شد. عمليات پرورشي و بهسازي جنگل در 21هزار و 780هكتار از رويشگاههاي زاگرسي از ديگر اقداماتي است كه به گفته وي با مشاركت مردم اجرا شده است.
غيبي با تأكيد بر اينكه رويكرد سازمان جنگلها در برخورد با پديده خشكيدگي بلوطها حفظ وضع موجود جنگل است، تصريح كرد: اين رويكرد باعث كند و متوقف شدن پديده خشكيدگي ميشود . اين مقام مسئول سازمان جنگلها و مراتع اما به نكته درخور تاملي اشاره كرد. او گفت: خوشبختانه درختاني كه براثر پديده خشكيدگي نابود شدند درختان ضعيف بودند و درختاني كه ژن مقاوم داشتند باقي ماندند و اكنون از همين درختان قوي و مقاوم براي ترميم جنگلهاي زاگرس استفاده ميشود.
غيبي در بخشي از گفتههاي خود از افزايش جمعيت، كشت زيراشكوب (اراضي حاشيه جنگل) و افزايش دام بهعنوان عوامل تهديدكننده جنگلهاي زاگرس نام برد و افزود: با افزايش جمعيت، تعداد دامها نيز افزايش يافت و بر تعداد بهره برداران از جنگل افزوده شد، در نتيجه فشار بر جنگلهاي زاگرسي روزبهروز زيادتر شد بهويژه افزايش كشت زيراشكوب مانع زادآوري و احياي جنگل شد. به اين عوامل بايد آتشسوزيهاي عمدي و غيرعمدي، فعاليت عمراني مغاير با معيارهاي محيطزيست بهويژه ساخت سدهاي متعدد در عرصههاي زاگرسي را افزود.
غيبي در ادامه گفت: سدهايي كه طي سالهاي اخير در زاگرس احداث شد اكوسيستم زاگرس را بههم زد و در نتيجه پايداري جنگلها را بهشدت كاهش داد. با كاهش پايداري رويشگاههاي جنگلي اين رويشگاهها آسيبپذيرتر شدند و در نتيجه با گرم شدن زمين و وارد شدن تنش به اين جنگلها از يك سو و از سوي ديگر بروز ريزگردهاي داخلي و خارجي، امراض و آفات به رويشگاههاي زاگرسي هجوم آورد و اين رويشگاهها كه مستعد بيماري بودند به انواع آفات مبتلا شدند و درنتيجه طي كمتر از 6سال بيش از يك ميليون و 130هزار هكتار گونههاي بلوط و بنه آفتزده شدند.
- حفاظت از رويشگاههاي زاگرسي نيازمند حمايت همه دستگاههاست
رئيس مركز جنگلهاي خارج از شمال سازمان جنگلها و مراتع كشور ميگويد كه حفاظت از رويشگاههاي زاگرسي از عهده يك سازمان خارج است و علاوه بر تخصيص اعتبار، نيازمند عزم ملي است. براين اساس با توجه به تأكيدات رهبر معظم انقلاب مبني بر حفاظت از منابع طبيعي و محيطزيست و نيز بازديد رئيسجمهور از جنگلهاي زاگرسي و دستور ويژه براي حفاظت از جنگلهاي زاگرسي ضروري است، ساير مسئولان نيز به كمك منابع طبيعي آمده و با حمايتهاي خود سازمان جنگلها را در حفاظت از آخرين بازماندههاي زاگرسي كمك كنند.
نظر شما