همشهری آنلاین: عضو کمیته تخصصی منابع آب شورای تحقیقات آب کشور در مورد علت خشک شدن ناگهانی چشمه‌های طاق بستان کرمانشاه در ۱۰ روز پیش گفت: این یک پدیده زیست محیطی است، چشمه‌های طاق بستان از نوع کارستیک است به این معنا که همواره احتمال خشک شدن ناگهانی و در عین حال بازگشت دوباره آب به آن وجود دارد.

احتمال بازگشت آب به چشمه‌های خشک شده طاق بستان وجود دارد

به گزارش ايرنا، در چشمه‌های کارستیک، آب به دلیل حل شدن بخشی از سنگ آهک در درون زمین نفوذ می‌کند و در هر کجا که امکان خروج داشته باشد، در سطح زمین به صورت چشمه ظاهر می‌شود، چنین چشمه‌هایی ممکن است که به صورت فورانی نیز در سطح زمین دیده شوند.

دکتر داود رضا عرب روز چهارشنبه گفت: مبنای آبرسانی به چشمه‌های کارستیک فشار آب است به این معنا که ممکن است از غار یا شکافی در زمین، آب با فشار به این نوع چشمه وارد شود. در واقع منبع تامین آب چشمه‌های کارستیک مانند چشمه‌های عادی از رودخانه‌ها یا منابع زیر زمینی نیست، بنابر این ممکن است در صورت افت فشار، آب ورودی به این چشمه‌ها قطع و چشمه به صورت ناگهانی خشک شود.

این استاد دانشگاه اظهار کرد: اگر این افت فشار به صورت طبیعی رخ دهد آب دوباره به چشمه باز می‌گردد اما اگر بر اثر دستکاری و دخالت انسان به عنوان مثال برای ایجاد تونل یا انتقال آب باشد، ممکن است راه ورودی آب مسدود شود و دیگر چشمه احیا نشود.

وی با بیان این که "بارها دیده شده که به علت دستکاری، راه‌های ورودی آب به این نوع چشمه‌ها مسدود شده و دیگر آب به حوضه بازنگشته است بنابر این چشمه برای همیشه خشک می‌شود"، ابراز امیدواری کرد: این موضوع در چشمه‌های طاق بستان صدق نکند.

به گفته این استاد دانشگاه خشکسالی و کاهش بارندگی هم در روند خشک شدن این چشمه‌ها تاثیرگذار است.

ابراهیم رضایی بابادی استاندار کرمانشاه پیشتر گفته بود پیگیری خشک شدن چشمه‌های طاق بستان ادامه دارد، موضوع اکنون برای ریشه‌یابی دقیق در حال بررسی است و از دستگاه‌های اجرایی خواسته شده که با جدیت روی این موضوع کار کنند تا شرایط بهتری در مجموعه طاق بستان حاکم شود.

همچنین کاظمی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه با اشاره به خشک شدن چشمه‌های چند هزار ساله سراب طاق بستان در مدت 24 ساعت، گفت: این پدیده می‌تواند در اثر عواملی همچون خشکسالی‌های پی در پی و حفر چاه‌های غیرمجاز در بالادست چشمه در داخل منطقه تنگه کنشت باشد.

وی افزود: انجام حفاری و بازسازی چشمه بدون مطالعه زیست محیطی، احداث کانال‌های زهکشی و هدایت آب به خارج از محوطه طاق بستان و حفر چاه توسط سازمان پارک‌ها و فضای سبز در بالادست چشمه نیز از عوامل مهمی هستند که در خشک شدن سراب طاق بستان تاثیر بسزایی دارند.

چشمه‌های طاق بستان کرمانشاه حدود 10 روز پیش در مدت 24 ساعت به طور کامل خشک شد. این چشمه‌ها از هزاران سال پیش در شمال شهر کرمانشاه و در جوار طاق‌های ساسانی جاری است و هزاران هکتار از اراضی کشاورزی را مشروب و آب اهالی روستای طاق بستان را تامین می‌کند که اکنون خشک شدن آن موجب نگرانی اهالی منطقه شده است.

کد خبر 301711

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha