به گزارش ايسنا، محسن روشن پژوه در تشریح تماسهای سال 93 و سه ماهه نخست سال 94 خط ملی اعتیاد، ضمن بیان آنکه این خط از سال 1389 آغاز به کار کرده و در سال 93 بالاترین میزان تماس و پاسخ دهی را داشته است افزود: در سال 93، 400 هزار نفر با این سامانه تماس گرفتهاند که این آمار نسبت به سال قبلتر یعنی سال 92 افزایش دو برابری داشته و درصد پاسخدهی نیز در سال 93 به 97.6 درصد رسیده بود.
وی در خصوص سه ماهه اول سال جاری نیز تصریح کرد: در فروردین ماه 94، بالغ بر 25 هزار تماس، اردیبهشت ماه 30 هزار تماس و خردادماه 36 هزار تماس با خط ملی اعتیاد برقرار شده که بیشترین آمار متعلق به خردادماه سال 94 است و درصد پاسخدهی به تماسها نیز در سه ماهه نخست سال جاری 98 درصد بوده است.
مدیر دفتر پیشگیری از اعتیاد سازمان بهزیستی کشور در ادامه ضمن بیان آنکه مداخلاتی که در حوزههای اطلاع رسانی، آگاه سازی، برگزاری کارزارهای رسانهای، آموزشی و غیره در راستای معرفی هرچه بیشتر خط ملی اعتیاد صورت گرفته، باعث افزایش تماسها با این سامانه شده است، ادامه داد: بیشترین تماسها با این سامانه اغلب بین ساعات 4 بعداز ظهر تا هشت شب برقرار میشود.
روشن پژوه در خصوص بیشترین سوالات مطرح شده با این سامانه در سال 93 و همچنین سه ماهه اول سال جاری گفت:بیشترین تماسها برای درخواست راهنمایی و کمک به یک فرد معتاد در خانواده و یا اطرافیان ،سپس ارائه راهنمایی برای پیشگیری از مصرف بقیه افراد خانواده در صورت ابتلای یکی از افراد و همچنین چگونگی ارجاع به مراکز درمانی معتبر بوده است.
وی در خصوص چگونگی ارجاع به مراکز درمانی مجاز نیز تصریح کرد: بانک اطلاعاتی جامعی از مراکز مجاز درمانی کشور در اختیار کارشناسان خط ملی اعتیاد است و اگر بنا به هر دلیلی نتوانستیم در حد مشاوره تلفنی مسئله فرد تماس گرفته با این مرکز را حل کنیم وی را بر اساس محل اقامتش به نزدیکترین مرکز مجاز درمانی ارجاع خواهیم داد.
وی با تاکید بر آنکه بیشترین تماس گیرندگان در سال 93 و همچنین سه ماهه اول سال جاری زنان بودهاند و در تمامی ماههای سال نسبت تماس گیرندگان زن به مرد بسیار قابل توجه است گفت: در سال 93، 70 درصد تماس گیرندگان را زنان و در سه ماهه نخست سال جاری بالغ بر 80 درصد تماس گیرندگان را زنان تشکیل دادهاند که براساس خوداظهاریهای آنها، درصدی از این زنان خود مصرف کننده هستند و بیشترین مواد مصرفی در میان آنان نیز «شیشه» است.
مدیر دفتر پیشگیری از اعتیاد سازمان بهزیستی کشور در این رابطه تصریح کرد: این زنان عموما مادران و یا همسران مصرف کنندگان هستند که این مسئله نشان دهنده افزایش مسئولیت پذیری زنان نسبت به حمایت از افراد خانواده و کمک رسانی آنان در مقابل مردان است؛ البته شش درصد از جمعیت زنان تماس گیرنده نیز خود مصرف کننده بودهاند.
روشن پژوه در خصوص بیشترین پرسش از مواد مخدر و محرک مصرفی گوناگون گفت: در سال 93 بیشترین پرسش به ترتیب در خصوص مواد شیشه، تریاک، هروئین و کراک بوده است؛ در سه ماهه نخست سال جاری هم شیشه با 42 درصد، تریاک با 34 درصد و هروئین با شش درصد بیشترین علت تماسها را به خود اختصاص دادهاند.
وی در رابطه با بیشترین استانهای تماس گیرنده با خط ملی اعتیاد نیز اظهار کرد: با تفکیک استانی در سال 93، بیشترین تماسها با توجه به جمعیت به ترتیب متعلق به تهران سپس مازندران، اصفهان، مرکزی، گلستان و خراسان شمالی بوده است. در سال 94 نیز استانهای تهران، چهار محال و بختیاری، خراسان شمالی، قم و مرکزی بیشترین تماسها را به خود اختصاص داده و در مقابل ایلام، کردستان، کهگیلویه و بویراحمد و کیش کمترین تماسها را داشتهاند.
مدیر دفتر پیشگیری از اعتیاد سازمان بهزیستی کشور در ادامه با تاکید بر آنکه زیاد و یا کم بودن تماسها در استانهای مختلف به هیچ وجه نشان دهنده میزان شیوع مصرف در این استانها نیست بلکه به نحوه شناخت مردم آن استان از خط ملی اعتیاد و میزان گرایش آنان به استفاده از خطوط مشاوره تلفنی ارتباط دارد، افزود: با توجه به آمارهای خط ملی اعتیاد حتی نمیتوانیم میزان شیوع مصرف مواد را در گروههای سنی و یا نوع مواد مصرفی در سطح کشوری را محاسبه کنیم زیرا این تحلیلها فقط در خصوص افراد تماس گرفته در این مرکز ارائه میشود.
روشن پژوه بیشترین گروه سنی تماس گرفته و همچنین بیشترین گروه سنی مبتلا را 25 تا 40 سال عنوان کرد و در ارتباط با بیشترین نوع مواد مصرفی نیز گفت: به علت آنکه شیشه، تریاک و هروئین همواره در صدر سوالات قرار دارند، استنباط میشود که بیشترین مصرف هم به همین مواد اختصاص داشته باشد.
وی در خصوص شیشه اظهار کرد: در حال حاضر شیشه بیشترین مشکل را برای خانوادهها ایجاد کرده و بیشترین نیاز برای مداخله را به همراه داشته است و یکی از نشانههای آن این است که همواره سوال در خصوص این ماده محرک بیشترین تماس را در خط ملی اعتیاد به خود اختصاص داده است.
مدیرکل دفتر پیشگیری از اعتیاد سازمان بهزیستی کشور در پاسخ به خبرنگار ایسنا درخصوص وضعیت مصرف «الکل» در کشور با توجه به تماسهای برقرار شده با خط ملی اعتیاد اظهار کرد: سوال در ارتباط با مصرف الکل و چگونگی ترک آن در خط ملی اعتیاد رو به افزایش است اما به علت آنکه پروتکلهای درمانی خاصی برای ترک اعتیاد الکل در دست نداریم، در حال حاضر در حال تدوین پروتکل هایی برای استخراج آمار الکل در کشور هستیم زیرا تماسها و سوالات در خصوص الکل با این سامانه رو به افزایش است.
روشن پژوه در پایان ضمن اشاره به آنکه در حال حاضر یک مرکز برای ترک الکل در کشور وجود دارد که در ابتدا با مجوز سازمان بهزیستی آغاز به فعالیت کرده و در حال حاضر با مجوز وزارت بهداشت فعالیتهای خود را ادامه میدهد و تنها مرکز فعال در این زمینه است عنوان کرد: معتقدیم نیازی به مراکز اختصاصی برای درمان الکل وجود ندارد بلکه باید ظرفیتهای مراکز ترک اعتیاد را برای درمان و ترک الکل نیز مجهز کنیم که تاکنون این اقدام انجام نشده و برای اجرای آن منتظر ارائه پروتکل درمانی از سوی وزارت بهداشت برای درمان الکل هستیم.
نظر شما