به خصوص بیشتر افراد از تاثیر تلفن همراه روی اندامهای حساس خود یا بر روی نوزادان و کودکان نگران بودند. با این حال تحقیقات بعدی نشان داد که تلفن همراه به هیچوجه باعث افزایش احتمال ابتلا به هیچ نوع سرطان نمیشود.
انتشار این گونه نتایج باعث شد بسیاری از مردم دنیا، خیالشان از بابت زیانهای احتمالی تلفن همراه راحت شود و به این ترتیب استفاده از آن در هر مکان و موقعیتی، بیخطر تصور شد.
اما به تازگی گزارش مطالعهای منتشر شد که خبر از خطر دیگری میداد؛ این که روشن بودن تلفن همراه در کنار تخت بیمار، به خصوص بیماران بستری در بخشهای مراقبت ویژه، میتواند در کار دستگاههای کمککننده به آنها اختلال ایجاد کند و حتی باعث قطع ناگهانی آنها شود.
این مطالعه که در دانشگاه آمستردام انجام شده، میتواند برای بسیاری از ما که در کنار تخت بیمارمان از تلفن همراه استفاده میکنیم و همینطور برای پزشکان و کادر درمانی بیمارستان جالب توجه باشد و به نوعی هشدار محسوب شود.
پیش از این محققان «مایوکلینیک» اعلام کرده بودند که مطالعه آنها بر روی بیش از 300 دستگاه و وسیله الکترونیکی که در بیمارستانها استفاده میشود، نشان داده که استفاده از تلفن همراه یا روشن بودن آن، هیچ تداخلی با کار آنها ندارد. با این حال، مطالعه جدیدتر، این بیخطری را زیر سئوال میبرد.
محققان هلندی میگویند روی 61 وسیله الکترونیک بیمارستانی مطالعه کردهاند و نتیجه به این ترتیب بوده که وقتی از سیستمهای بیسیم، مانند GPRS استفاده میشود، آن هم در فاصلهای نزدیک با تجهیزات بیمارستانی دقیق، میتواند در کار آنها اختلال ایجاد کند.
به گزارش رویترز، نتایج این بررسیها روی دستگاههای مختلف، 50 مورد تداخل امواج الکترومغناطیسی با کارکرد آنها را نشان داد که طبقهبندی آنها، خبر از حدود 75 درصد تداخل خطرناک میدهد.
این تداخلهای خطرناک، دردستگاههایی مانند دستگاه تهویه مصنوعی، پمپهای تزریق خودکار و نیز پیسمیکرها، ضربانسازهای خارج از قلب حیاتیتر از سایر تجهیزات بوده، طوری که حتی در مواردی باعث قطع ناگهانی و خودبهخودی دستگاه تهویه مصنوعی (یا همان ونتیلاتورها) شده است، بدون این که هیچگونه زنگ هشداری برای پرستاران به صدا درآید و آنها متوجه این قطع شوند.
پمپهای خودکار تزریق، ممکن است قطع شوند و ضربانسازها هم میتوانند پالسهای غلط در قلب ایجاد کنند و خطرهای اساسی برای بیمار به همراه داشته باشند. به این ترتیب میتوان نتیجه گرفت که این خطرها بسیار بیشتر و جدیتر از «ایجاد مزاحمت برای سایر بیماران و کارکنان بیمارستان» است.
در مقایسه با مطالعه محققان مایوکلینیک، شاید بتوان گفت این تحقیق، نسل جدید ارتباط الکترونیک را بررسی کرده است که احتمالا در مطالعه قبلی اصولا وارد بازار تجهیزات تلفن همراه نشده بود.
این محققان، در گزارش تحقیقاتشان در نشریه آنلاین «مراقبت ویژه»، توصیه کردهاند در فاصله یک متری تخت بیماران به هیچوجه تلفن همراه با خودتان نبرید یا این که آن را خاموش کنید.