به گزارش واحد مركزي خبر، خبرگزاری رویترز در گزارشی از ریاض به قلم مروه رشاد نوشت: به گفته منابع آگاه ، اعلام این خبر که در بحبوحه کاهش قیمت های نفت خام انجام ميشود از نقطه عطف در سیاست عربستان که بزرگترین صادر کننده نفت جهان محسوب میشود ،حکایت دارد.
تاکنون ،سازمانهای دولتی در کمال آزادی منابعی را در اختیار داشتند که دولت برای تامین هزینه طرحهایی که آنان میخواستند، برای آنان واریز میکرد.
ریاض در برابر کاهش شدید قیمت نفت که بیش از نیمی از ارزش خود را در طول یک سال از دست داد مجبور شد در اولویتهای خود بازنگری کند.
بنابراعلام صندوق بینالمللی پول، کسری بودجه عربستان سعودی احتمالا امسال به رقم بیسابقه 120 میلیارد دلار خواهد رسید .
دولت عربستان برای جبران این کسری بودجه از اوت 2014 بیش از 80 میلیارد دلار از سهامی را که در خارج در اختیار داشت به فروش رسانده است .
فضل البوعینین، اقتصاددان مشهور عربستان تاکید میکند:« عربستان سعودی تمرکز بر مسئله بهینهسازی هزینهها را آغاز کردهاست، کاری که از طریق کنترل شدیدتر بودجهای انجام میشود.»
ابراهیم العصاف، وزیر دارایی عربستان سپتامبر هشدار داد کشورش به زودی هزینههای اضافی را کاهش خواهد داد اما در این خصوص توضیح بیشتری نداد.
اظهارات او تلویحا به این معنا بود که چندین بخش ممکن است در سال آینده باکاهش بودجه مواجه شوند.
وزارت دارایی عربستان در یادداشتی به سازمانهای دولتی ،که به طور گسترده ای در شبکه های اجتماعی بازتاب داشته است، از آنها خواست تا خودرو یا ساختمان های جدید خریداری نکنند و استخدام و ارتقاها را تا پایان سال به حال تعلیق در آورند.
در واقع عربستان ممکن نیست در کوتاه مدت با کمبود منابع مالی مواجه شود زیرا بانک مرکزی این کشور در اوت، 655 میلیارد دلار در اختیار داشت اما نگرانی در محافل تجاری عربستان و نیز بخش اداری و افکار عمومی افزایش یافته است .
مازن السدیری، مدیر تحقیقات شرکت مالی « استثمار کاپیتال» تاکید میکند:« اقتصاد عربستان سعودی در اوج تغییر است اما مردم می ترسند زیرا آنها درک نمیکنند که یک تغییر الزاما به معنای این نیست که اوضاع اقتصادی بدتر میشود.»
تنها بخشی که تاکنون از کسری بودجه در امان مانده است، بخش دفاعی است .
لشکرکشی نظامی که ریاض اواخر مارس به یمن آغاز کرد ممکن است امسال چندین میلیارد دیگر برای دولت این کشور هزینه در برداشته باشد .
مسابقه تسلیحاتی عربستان سعودی اشتهاها را بازکرده است .
فرانسه منتظر انعقاد قراردادهای گسترده در سفر دوره ای مانوئل والس، نخست وزیر آن کشور به خاورمیانه به ویژه در زمینه هوافضا است .
اما برخی ازدیپلمات ها و آگاهان به امور منطقه در این خصوص احتیاط زیادی نشان دادهاند.
یک منبع دیپلماتیک فرانسوی تاکید میکند:« من اعتقاد ندارم که اینها قراردادهای بزرگی باشند . اشتهای سعودی ها خیلی زیاد نیست . باتوجه به قیمتهای نفت که درحال سقوط است و مداخله در یمن ، آنها علاقه زیادی به خرج کردن ندارند.»
براساس آمار رسمی که هفته گذشته منتشر شد ، وزارت دارایی عربستان 28 میلیارد و 300 میلیون دلار قرارداد جدید در طول 9 ماه نخست سال 2015 تایید کرد ،رقمی که در مقایسه با دولت مشابه سال قبل 38 درصد کاهش نشان میدهد.
این گرایش ممکن است سال بعد ادامه یابد . سال 1990 ،هنگامی که قیمتهای نفت حدود 20 دلار در هربشکه ثابت بود ، دولت عربستان سعودی هزینههای خود را 10 درصد در مدت چندین سال کاهش داده بود.
ریاض ممکن است پاسخ مشابهی به کاهش کنونی قیمتهای طلای سیاه داشته باشد.
نظر شما