سه‌شنبه ۲۸ مهر ۱۳۹۴ - ۱۲:۳۷
۰ نفر

همشهری آنلاین: مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان با تاکید بر اهمیت حفاظت از دریاچه زریوار تاکید کرد: اقدامات ثبت این دریاچه به عنوان میراث طبیعی جهانی در حال انجام است و مقدمات اولیه آن صورت گرفته است.

دریاچه زریوار ثبت جهانی می‌شود

به گزارش ایرنا، عبدالوحید ریاضی‌فر با اشاره به این که دریاچه زریوار در کردستان یکی از مهم‌ترین دریاچه‌های آب شیرین کشور و از منحصر به فردترین دریاچه‌های آب شیرین دنیا است، گفت: سازمان حفاظت محیط زیست به دلیل ویژگی‌های اکولوژیکی خاص دریاچه، این منطقه ارزشمند را به عنوان پناهگاه حیات وحش ثبت کرده است.

وی ضمن یادآوری تلاش‌های صورت گرفته برای ثبت زریوار در کنوانسیون بین‌المللی رامسر به منظور ایجاد زمینه‌های بیشتر جهت حفظ و حراست از این اکوسیستم آبی ارزشمند، اظهار کرد: اکنون یکی از مهم‌ترین مباحث مورد پیگیری برای دریاچه زریوار، ثبت آن به عنوان یک میراث طبیعی جهانی ارزشمند است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان افزود: این اقدام به آن دلیل است که امروز بیش از پیش احساس می‌شود معرفی این اکوسیستم کم‌نظیر آبی به جامعه جهانی؛ می‌تواند منجر به حفاظت بیش‌تر از دریاچه شود.

وی با بیان این که مقدمات اولیه برای پیوستن زریوار به میراث طبیعی جهانی صورت گرفته است، ابراز امیدواری کرد: به زودی این امر نهایی شود.

  • ورود فاضلاب به دریاچه، مهم‌ترین عامل آلودگی زریوار

ریاضی‌فر ضمن مرور چالش‌ها و تهدیدهای مشترک تالاب‌های سراسر کشور، گفت: ورود فاضلاب روستاهای حاشیه به ویژه حاشیه غربی و شرقی مریوان به داخل دریاچه یکی از جدی‌ترین تهدیدها برای زریوار بود که خوشبختانه با انجام یک سری اقدامات با این تهدید مقابله و از سرریز شدن فاضلاب به زریوار جلوگیری شد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان لایروبی، ممانعت از تخلیه زباله، جلوگیری از ورود فضولات دامی به داخل دریاچه و ساماندهی اسکله زریوار را از دیگر اقدامات در راستای حفاظت از این اکوسیستم مهم نام برد و افزود: ورود رسوبات و فاضلاب روستاهای اطراف زریوار از یک سو و ورود فاضلاب قسمتی از شهر مریوان در سال‌های گذشته از سوی دیگر منجر به ایجاد رسوبات بسیار زیاد در کف دریاچه و خشک شدن چشمه‌های کف آن که منبع اصلی آب آن به شمار می‌رود، موجب بروز آلودگی در دریاچه شده است.

وی در ادامه از ساماندهی فاضلاب‌های ورودی به دریاچه خبر داد و گفت: از جمله اقداماتی که با همکاری شرکت آبفار و آبفای کردستان در راستای حفاظت از این اثر طبیعی صورت گرفته است ایجاد سیستم تصفیه فاضلاب جهت ساماندهی و خارج کردن فاضلاب و پساب‌های روستاهای اطراف دریاچه و هدایت و کنترل آن به مسیر شبکه فاضلاب است.

ریاضی فر با بیان این که پیش از ایجاد سیستم تصفیه فاضلاب، حجم عظیمی از فاضلاب به دریاچه وارد می‌شد، عنوان کرد: با ساماندهی فاضلاب روستاهای اطراف دریاچه و هدایت آنها به سیستم تصفیه فاضلاب از ورود فاضلاب‌ها جلوگیری شده و این کمک بسیار مهمی در راستای حفظ و احیای زریوار است.

وی افزود: در زمینه ساخت و ساز اطراف این دریاچه و تصرف‌های غیرقانونی افراد سودجو نیز ازسوی مدیران اجرایی این شهرستان اقدامات بازدارنده بسیار خوبی صورت گرفته است.

ریاض فر ادامه داد: یکی از خطرهای دیگر اطراف زریوار، وجود چاه‌های غیرمجاز آب است که در سال‌های گذشته و به صورت کاملا غیر مجاز حفر شده‌اند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان ضمن بیان همکاری بسیار سازنده و مثبت فرماندار مریوان و استاندار کردستان جهت حفظ و احیای دریاچه زریوار، گفت: شکل‌گیری ستاد حفظ و احیای زریوار با حضور نمایندگان تمام دستگاه‌های مرتبط از جمله آب منطقه‌ای، منابع طبیعی، جهاد کشاورزی، دادگستری، سمن‌های محیط زیستی در شهرستان مریوان و استان کردستان تحت نظارت مستقیم فرماندار و استاندار و تقسیم وظایف و تکالیف دستگاه‌ها برای مقابله با چالش‌های محیط زیستی زریوار نشان‌دهنده عزم جدی برای حفظ این اکوسیستم آبی است.

وی با تاکید بر این که یکی از مهم‌ترین اولویت‌های مطرح شده در سفر سال 1393 رییس سازمان حفاظت محیط زیست به کردستان، احیای ستاد نجات بخشی زریوار بود، تصریح کرد: در همین راستا از محل اعتبارات احیای تالاب‌ها، اعتبار خاصی برای احیا دریاچه زریوار تخصیص داده شده است.

  • پایش کیفی آنلاین دریاچه برای نخستین بار در کردستان

ریاضی‌فر تعیین حریم تالاب، پایش کیفی آنلاین دریاچه برای نخستین بار در کردستان، پاکسازی دریاچه از زباله را از جمله اقدامات محیط زیست استان در راستای حفظ و احیای دریاچه برشمرد و افزود: قطعا هنوز موارد بسیاری همچون بحث نی‌زارها، افزایش رشد آن‌ها و رسوب‌گذاری آب دریاچه باید مورد پیگیری قرار گیرد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان ادامه داد: تصمیم‌گیری در خصوص اکوسیستم‌های طبیعی به ویژه اکوسیستم حساس تالابی که با حیات گونه‌های مختلف جانوری و گیاهی پیوند خورده، کار دشواری است که نیاز به بررسی دقیق علمی دارد.

وی با تاکید بر این که ارزش‌گذاری اقتصادی دریاچه زریوار به زودی در دستور کار قرار می‌گیرد، تصریح کرد: یکی از تاثیرات ارزش‌گذاری اقتصادی محیط زیست، همکاری بیشتر مردم و جوامع محلی برای حفظ اکوسیستم به دلیل درک اهمیت اکوسیستم است.

ریاضی‌فر ضمن اشاره به تلاش سمن‌های محیط زیستی استان کردستان برای حفظ محیط زیست استان، گفت: انجمن سبز چیا در مریوان یکی از مهم‌ترین سمن‌های محیط زیستی استان است که فعالیت‌های گسترده‌ای حتی در سطح کشور دارد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان با یادآوری کمبود نیرو در استان به ویژه در بحث محیط بانی، خاطر نشان کرد: سمن‌ها به واسطه ارتباط مداوم با مردم و بدنه اجتماعی و در نتیجه پیوند عمیق با اجتماع می‌توانند بخشی از این کمبود نیرو را از طریق جلب مشارکت مردم جبران کنند.

وی افزود: تدوین برنامه مدیریت زیست بومی دریاچه در کنار سایر اقدامات منجر به حفظ و حراست بیشتر دریاچه خواهد شد.

ریاضی‌فر یکی از عواقب از بین رفتن دریاچه زریوار را ایجاد کانون داخلی گرد و غبار در کردستان دانست و افزود: اگر چنین اتفاقی رخ دهد، گرد و غبار نه تنها در کردستان بلکه در بخش غربی کشور تشدید خواهد شد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان اشاره‌ای هم به اثر پذیری حیات اقتصادی و اجتماعی و سلامت مردم استان از دریاچه زریوار داشت و گفت: ماهی‌گیری و گردشگری دو زمینه از پیوند زندگی اقتصادی مردم به دریاچه است.

وی خاطر نشان کرد: ساماندهی و نجات دریاچه زریوار از وضعیت فعلی می‌تواند علاوه بر حفظ شرایط توریستی شهرستان مریوان زمینه‌های بهره‌برداری از آن برای افزایش شمار گردشگران با تامین زیرساخت‌های لازم در استان کردستان را فراهم آورد.

دریاچه زریوار تا مرکز استان کردستان 135 کیلومتر و از شهر مریوان نیز 3 کیلومتر فاصله دارد. این دریاچه در ارتفاع هزار و 285 متری از سطح دریا قرار گرفته که طول آن حداکثر 5 کیلومتر و عرض آن حداکثر 1.5 کیلومتر است.

حجم آب زریوار 30 میلیون مترمکعب و عمق متوسط آن 3 متر است که در برخی نقاط تا 8 متر هم می‌رسد. آب دریاچه شیرین بوده و از جوشش چشمه‌هایی تامین می‌شود و هیچ رودخانه‌ای به زریوار سرازیر نمی‌شود.

تاکنون 97 گونه پرنده، 32 گونه پستاندار، 13 گونه خزنده، 11 گونه ماهی و 100 گونه گیاهی در این دریاچه شناسایی شده است که می‌توان در این میان به گیاه گوشک یا گوشت‌خوار که گونه‌ای نایاب در آسیا است اشاره کرد.

کد خبر 311061

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha