یکشنبه ۱۷ آبان ۱۳۹۴ - ۰۶:۱۵
۰ نفر

همشهری دو - پیام صدریه: زندگی شهری گرچه محصول تفکر و اندیشه معاصر است اما مناسباتی را می‌طلبد که در فرهنگ دین مورد توجه قرارگرفته‌است.

حقوق شهروندی

شهرنشينان هنگامي‌كه به حقوق يكديگر احترام گذارده و به مسئوليت‌هاي خويش در قبال شهر و اجتماع عمل نمايند به رتبه «شهروند» ارتقا مي‌يابند. شهروندي در واقع معرف روابط مردم شهر، حقوق و تكاليف آنان در برابر يكديگر و اصول و هدف‌ها و وظايف و روش انجام آن است. قوانين و فضائل رفتاري كه در نهاد دين وجود دارد، منشأ استخراج و تدوين تعاريف، قوانين و روش‌هاي شهروندي است. امام‌علي(ع) در ارتباط با زندگي اجتماعي و تعامل افراد مي‌فرمايند: با مردم چنان زندگي كن كه در مرگت بگريند و در بودنت به سراغت آيند و با تو انس گيرند(حكمت9).

منابع ديني ما راجع به روابط شهروندي نيز ساكت نبوده‌اند و با كمي تفحص مي‌توانيم به نكات اصولي دست يابيم.

1- عدالت همگاني: انسان‌ها يا برادران ديني‌اند‌ و يا در آفرينش با هم برابر(نامه 53). 2- خطاي همنوعان را ببخشيم چون نه ما و نه ديگران از خطا و اشتباه مصون نيستيم(نامه53). 3- حق، امري دوسويه است و هميشه همراه با تكليف (خطبه 207) ازاين‌رو در برابر هر حقي مكلف به تكليفيم. 4- به قوانين‌ اجتماعي مقيد باشيم: نقل است امام(ع) در روزگار خلافت، زره خود را نزد مردي نصراني يافت؛ چون دادگاه به نفع مرد نصراني رأي داد، امام در برابر قانون تسليم شد. 5- ديگران را چون خود بنگريم:«پسرم! خود را ميان خويش و ديگري ميزاني بشمار، پس آنچه براي خود دوست مي‌داري براي جز خود دوست بدار... و آنچه تو را خوش نيايد براي او ناخوش بشمار و ستم مكن چنان‌كه دوست نداري بر تو ستم رود و نيكي كن چنان‌كه دوست مي‌داري به تو نيكي كنند و آنچه از جز خود زشت مي‌داري براي خود زشت بدان...»(نامه31). 6- با مردمان با تكبر رفتار نكنيم كه تكبر صفت ابليس است و خداوند او را به‌خاطر خود بزرگ‌بيني و برتري‌جويي، كوچك و فرودست گردانيد...(خطبه234). 7- عيب‌جو نباشيم زيرا انسان متقي هر صبح و شام نفس خود را وامي‌پايد...(خطبه17‌). انسان‌ها بايد بيش از هرچيز خود را مراقبت كنند. خوشا به حال آنكه واكاويدن عيب‌هايش، او را از عيب خلق بازمي‌دارد، انگار مردم عيبي ندارند و همه عيب‌ها از اوست. 8- نيكي‌ها را پاس داريم و زشتي‌ها را برانيم كه خداوند امربه معروف را براي اصلاح مردمان و نهي از منكر را براي بازداشت سفيهان از زشتي‌ها [واجب كرد](حكمت 244).9- انسان‌ها گناهكار نيستند تا زماني‌كه خلاف آن اثبات شود پس به سخني كه از دهان كسي بيرون‌ آيد، گمان بد مبر و تا مي‌تواني احتمال نيك ده(حكمت352).

کد خبر 313023

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار مهارت‌های زندگی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha