به گزارش ایرنا، «سلطان فیضی» به خبرگزاری «بخدی» افغانستان گفت که گزارش های دریافتی نشان می دهد که وی در بیمارستانی در شهر «کویته» پاکستان، جان باخته است.
گروه انشعابی طالبان به رهبری ملا «محمد عبدالرسول» نیز که حدود یک ماه پیش ملا «عبدالمنان نیازی»، برادر ملا عمر را به عنوان یکی از معاونان خود و سخنگوی این گروه برگزیده است ، مرگ اختر منصور را تایید و اعلام کرد که وی در درگیری با اعضای ارشد گروه طالبان زخمی شده و سپس در بیمارستان جان باخته است.
ایرنا روز چهارشنبه گذشته به نقل از یک منبع در دولت افغانستان، خبر زخمی شدن شدید رهبر گروه طالبان را منتشر کرد و به نقل از برخی منابع دیگر نوشت که رهبر گروه طالبان در بیمارستان جان باخته، اما منابع دولتی در «کابل»، می گویند که هنوز نمی توانند مرگ وی را تایید کنند.
این منبع در ادامه گفته بود که ملا اختر منصور برای گفت و گو با یکی از فرماندهان ارشد طالبان به نام «عبدالله سرحدی»، به منزل وی در 25 کیلومتری شهر کویته پاکستان عزیمت کرده و گفت و گوهای آنان به مشاجره و درگیری لفظی و نبرد مسلحانه کشیده می شود که در این درگیری سرحدی کشته می شود و اختر منصور پس از شدت جراحات به بیمارستان منتقل می شود.
«ذبیح الله مجاهد» یکی از سخنگویان گروه طالبان، خبر درگیری میان اختر منصور و عبدالله سرحدی را تکذیب کرده و پایگاه اطلاع رسانی رسمی طالبان با انتشار اطلاعیه ای مدعی شده که نه منصور به خانه سرحدی رفته و نه درگیری میان آنان رخ داده و این اخبار را ساخته و پرداخته دستگاه امنیتی افغانستان دانسته است.
گروه طالبان در مخفی نگه داشتن راز مرگ رهبران خود تبحری خاص دارد و خبر مرگ ملا محمد عمر اولین رهبر این گروه بعد از گذشت دست کم دو سال و نیم، پس از آن که عده ای نسبت به محتوای پیام های صادر شده این گروه ابراز تردید کردند، منتشر شد و گروه طالبان نیز ناگزیر به تایید آن شد.
پس از انتشار خبر مرگ ملاعمر، این گروه اعلام کرد که ملا اختر محمد منصور را به رهبری طالبان برگزیده است، اما عده ای از فرماندهان ارشد طالبان از جمله «ذاکر قیوم»، «حسن رحمانی»، «طیب آغا» ، «محمد عبدالرسول»، «منصور دادالله» و برادر ملا عمر «عبدالمنان نیازی»، رهبری منصور را به جانشینی ملا عمر نپذیرفتند و تنی چند از آنان، منصور را قاتل ملا عمر قلمداد کردند.
این فرماندهان از مخفی نگه داشتن راز مرگ مرموز ملا عمر ابراز نارضایتی کردند و از بابت صدور پیام های ملا اختر منصور و انتحاب فرماندهان تحت نام رهبر پیشین، خشمگین شدند و شماری از آنان با تشکیل «شورای عالی طالبان»، ملا «محمد عبدالرسول» را به عنوان رهبر تازه خود برگزیدند.
پس از انشعاب در میان گروه طالبان، حامیان منصور و افراد عبدالرسول در استان «زابل» افغانستان با هم درگیر شدند، اما گروه منصور با انتشار گزارشی اعلام کرد که این درگیری ها تنها میان منصور دادالله که از نیروهای «داعش» حمایت می کند، صورت گرفته و با گروه انشعابی درگیر نشده است.
منصور دادالله که به عنوان یکی از معاونان عبدالرسول گروه انشعابی طالبان برگزیده شد حدود سه هفته قبل در درگیری با شاخه منصور کشته شد. وی در این درگیری ها از پشتیبانی گروه موسوم به «جنبش اسلامی ازبکستان» که سرکرده آن، حمایت خود را از داعش اعلام کرده است، قرار داشت.
اینک با تایید خبر مرگ اختر منصور رهبر طالبان که از معدود افرادی بوده است که سال ها با ملا عمر رهبر پیشین این گروه از نزدیک ارتباط داشته است، موضوع انتخاب رهبری طالبان می تواند به یک بحران تبدیل شود و چند پاره شدن در این گروه را افزایش دهد.
انتشار خبر مرگ منصور بار دیگر می تواند سرنوشت مذاکرات صلح افغانستان را که در روزهای اخیر نشانه های ازسرگیری آن، هویدا شده بود، در مسیری نامعلوم قرار دهد.
«کرن پایروس» سفیر انگلیس در کابل روزگشته «پنجشنبه » اعلام کرده بود که نشانه هایی از سوی طالبان، مقام های کابل و پاکستان، برای دستیابی به صلح مشاهده می شود و سران افغانستان و پاکستان هم در دیدار اخیر خود در حاشیه نشست تغییر اقلیم در پاریس خواستار تداوم گفت وگوهای طالبان و افغانستان شده بودند.
دور دوم گفت وگوهای صلح میان طالبان و افغانستان، پس از انتشار خبر مرگ ملا عمر رهبر پیشین این گروه متوقف شد و عملیات انتحاری و درگیری ها در افغانستان افزایش یافت و این گروه پس از 14 سال برکناری از قدرت، شهر «قندوز» مرکز استانی به همین نام در شمال شرق افغانستان را تصرف کرد.
پیامدهای انتشار خبر مرگ اختر منصور دست کم در کوتاه مدت می تواند روند مذاکرات صلح را به محاق ببرد و این معضلی تاره برای افغانستان از مرگ رهبران گروه مسلح مخالف خود است.
نظر شما