براساس اين تفاهمنامه، مقرر شده است از اين پس بانك رفاه بهعنوان واسطه ميان سازمان بيمهگر تأمين اجتماعي و بيمارستانها و مراكز درماني ايفاي نقش كند. به گفته علي ربيعي، قانوني 12-10ساله وجود داشت كه براساس آن بيمهها بتوانند بدهي خود را به موقع پرداخت كنند اما اين قانون معطل مانده بود و با امضاي اين تفاهمنامه، اين قانون اجرايي خواهد شد. از اين پس مراكز درماني ميتوانند اسناد هزينه خود را به بانك رفاه ارائه كنند و مطابق قانون 60درصد عليالحساب هزينهها را طي 15روز دريافت كنند.
اختلاف ميان وزارت بهداشت و بيمهها سابقهاي طولاني دارد. اما پس از اجراي طرح تحول نظام سلامت و بهويژه در سالجاري اين اختلافات جديتر شد. وزير بهداشت در اواسط اسفند سال گذشته ضمن درخواست از بيمهها براي انجام تعهداتشان هشدار داده بود كه براي سال آينده هيچ بهانهاي از سوي بيمهها قابلقبول نيست اما باز هم بيمهها مطابق خواست وزير بهداشت عمل نكردند. نتيجه اعتراضات مكرر مقامات وزارت بهداشت، اين بار ورود رئيسجمهور به اين جريان را بهدنبال داشت. قاضيزادههاشمي كه 6 و 7 شهريور به مناسبت هفته دولت به اصفهان سفر كرده بود از تشكيل تيمي توسط رئيسجمهور براي حل مشكل بدهي بيمهها به بيمارستانها خبر داده و ابراز اميدواري كرده بود كه ظرف يك هفته مشكلات حل شود. سيدتقي نوربخش، مديرعامل سازمان تأمين اجتماعي 8 شهريور وعده داده بود كه تا پايانماه بدهي بيمارستانها را پرداخت خواهد كرد. اما آبان هم رسيد و پولي پرداخت نشد. معاون درمان وزير بهداشت 20 آبان در بازديد از نمايشگاه مطبوعات مدعي شده بود كه از ابتداي سال بيمهها كمتر از 7درصد از بدهي خود به بيمارستانهاي دولتي را پرداخت كردهاند. وي ميزان بدهي بيمهها را 7هزار ميليارد تومان اعلام كرده و گفته بود سررسيد پرداخت 4هزار ميليارد تومان از اين مبلغ گذشته است.
سازمانهاي بيمهگر در پاسخ به اين مطالبات، از هزينههاي تحميلي طرح تحول نظام سلامت بر بيمهها ميگفتند و مدعي بودند بيمهها توان پرداخت اين مطالبات را ندارند. علي ربيعي وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي گفته بود در طرح تحول سلامت، سازمان تأمين اجتماعي له شد. عليرضا محجوب، رئيس فراكسيون كارگري مجلس نيز مدعي شده بود وزارت بهداشت هزينههاي گزافي را به تأمين اجتماعي تحميل كرده است كه پرداخت آن از عهده اين سازمان خارج است. احمد ميدري، دبير شوراي عالي بيمه درمان البته اين عقيده را نداشت. او در نامهاي كه 4آبان به ايرج حريرچي قائممقام وزير بهداشت نوشت، مدعي شده بود كه عدمپرداخت مطالبات بيمارستانهاي دولتي بهعلت كسري بودجه دولت است كه آن هم ناشي از نوسان قيمت نفت است. اما اينكه بدهي بيمهها چه ربطي به دولت دارد، به ماجراي استقراض دولت از سازمانهاي بيمهگر بر ميگردد. تأمين اجتماعي سالهاست كه از دولت طلبكار است.
رئيسجمهور دوباره دستور رسيدگي و حل اختلاف داد. 23آبانماه سالجاري جلسهاي براي حل اختلافات برگزار شد. حضور معاون اول رئيسجمهور و رئيس سازمان مديريت در اين جلسه اميد به حل اين اختلافات را بالا برد.
گفته ميشد در اين جلسه اختلاف نظر دامنهدار وزارت بهداشت و وزارت رفاه بر سر تجميع بيمهها نيز قرار است حل شود اما گويا تجميع بيمهها به زمان ديگري حواله شد. تصميم آن جلسه اين شد كه بيمهها با اعتباري كه سازمان مديريت در اختيار آنها قرار خواهد داد، هزار ميليارد تومان از بدهي 4هزار ميلياردي خود به بيمارستانها را ظرف مدت يك هفته پرداخت كنند. 700ميليارد از اين هزار ميليارد تومان سهم تأمين اجتماعي بود و 300ميليارد ديگر سهم بيمه سلامت ايرانيان. نزديك به يكماه بعد از آن جلسه ايرج حريرچي، قائممقام وزارت بهداشت خبر داد كه تنها 800ميليارد تومان از بدهيها پرداخت شده و با اين روال بدهيها همچنان رو به رشد است و از رقم 8هزار ميليارد تومان هم گذشته است. تفاهمنامه امضا شده ناظر به تعامل آينده بيمهها و بيمارستانهاست. اما تكليف بدهيهاي گذشته چه خواهد شد؟ وزير رفاه در حاشيه امضاي تفاهمنامه ابراز اميدواري كرده است ظرف مدت 2هفته، بدهيهاي تأمين اجتماعي تا مهرماه تسويهشود.
- ورود رئيسجمهور با تأخير!
پس از اختلافاتي كه بين وزارت بهداشت و تأمين اجتماعي بر سر نحوه هزينهكرد حق بيمه درمان كارگران بهوجود آمد، وزير بهداشت هفته پيش خبر از حل اين مشكل داد. وي مدعي شد: رئيسجمهور هفته پيش بهطور شفاهي به بيمه تأمين اجتماعي دستور دادند كه حق بيمه درمان را به حسابي بريزد كه هيچ هزينهاي به جز درمان مردم از آن صورت نگيرد. به اعتقاد رئيسجمهور چون بيمارستان هم تبديل به سرمايه سازمان تأمين اجتماعي ميشود، بنابراين سازمان حق تصرف در بخش درماني حق بيمه براي ساخت بيمارستان ندارد. علي ربيعي وزير رفاه نيز سخن وزير بهداشت را تأييد كرد.
- علاج قطعي، تجميع بيمههاست
حسن اماميرضوي، قائممقام وزير بهداشت: پراكنده بودن بيمهها بهمعناي پراكندگي در رفتارهاي بيمهاي و قوانين متفاوت است. با تجميع بيمهها سرگرداني موجود در حوزه سلامت پايان خواهد يافت.
نظر شما