به گزارش ایسنا،آیت الله احمد خاتمی در ابتدای سخنرانی خود تصریح کرد: یکی از اصولی که انسان باید در زندگی اجتماعی به آن توجه کند امانت داری است و امانت فقط امانت مالی نیست، بلکه امانت سیاسی ، عملی و اخلاقی نیز هست. از نگاه قرآن و روایات ، امانت های سیاسی از امانت های مالی مهم تر نباشد کمتر نیست. هر مسئولیتی که در نظام سیاسی دینی به کسی واگذاشته میشود امانت است از بالاترین مسئولیت که رهبری است گرفته تا مراحل بعدی.
او افزود: نمایندگی مجلس و خبرگان نیز امانت است و باید با این بینش وارد میدان شد. کسانی نیز که کارگزاران هستند و در حقیقت در پی آن هستند که این امانت به صاحب امانت برسد، باید امین باشند. آنها باید در برابر قانون تسلیم باشند و قانون را اجرا کنند بنابراین اگر کارگزاری بگوید زیر بار رد صلاحیتهای شورای نگهبان نمیرود، تسلیم قانون نیست و نمیتواند قانون را رعایت کند.
خاتمی همچنین گفت که در همه ردهها کسانی به درد نظام میخورند که بیشنشان نسبت به مسئولیت بیش امانت باشد . بینشی که مسئولیت را امانت میداند با بینشی که آن را لقمهای چرب میداند زمین تا آسمان با هم فرق میکنند. آن کسی که لقمه چرب میداند حرص می زند و عطش می زند و کسی که مسئولیت را امانت میداند هیچ حرصی ندارد.
او افزود: هر کس که امانت میداند نمیگوید به هر قیمتی شد به مجلس میروم. آن کس بینشاش امانت است به قانون احترام میگذارد اما آن کس که لقمه چرب میداند در هر جایی که بتواند از قانون عبور میکند. از طرف دیگر آن کس مسئولیت را امانت میداند دروغ نمیگوید و وعده دروغین به مردم نمیدهد. خرج میلیاردی نمیکند؛ بعضیها برای رسیدن به مجلس خبرگان و مجلس شورا خرج میلیاردی میکنند. گیریم چهار یا هشت سال نماینده باشیم و همهاش را جمع کنیم؛ حتی به اندازهای هم خرج تبلیغات هم نمیشود. آن کس که نمایندگی را لقمه چرب میداند گاهی تبلیغات اش سر از میلیاردها در میآورد.
خاتمی همچنین متذکر شد: آن کس که مسئولیت را امانت میداند اثبات خود را به قیمت تخریب رقیب نمیداند، اما کسی که مسئولیت را لقمه چرب میداند اثبات خود را به قیمت تخریب رقیب میداند. نمایندگانی در شان این ملت هستند که مسئولیت شان را امانت بدانند نه لقمهای چرب.
خطیب نماز جمعه این هفته تهران در خطبه دوم نیز بر اهمیت تقوا تاکید کرد و افزود: تقوا در برخی از عباداتی که انجام میدهیم خلاصه نمیشود بلکه مثل خونی در پیکره اخلاق اسلامی و همه عرصهها است.
خاتمی با اشاره به قرارگرفتن در ماه بهمن، بهمن را ماه انقلاب دانست و گفت : نسل اولیها خاطرات انقلاب را برای نسلهای بعد بگویند تا ببینند آن چه به دست آمده ارزان به دست نیامده است. این کشور 57 سال شبِ ظلمانی بود. دیوستیزی، اخلاق ستیزی، عفت ستیزی، آزادی ستیزی، و استقلال ستیزی حرف اول را میزد. امام قهرمان و شجاع به صحنه آمد و قطرهها را به دور جمع کرد این قطره ا سیل خروشانی شدند و کاخ 2500 ساله آنها را منهدم کردند و بر ویرانههایشان نظام مقدم جمهوری اسلامی بنیان نهاده شد .
او سپس با اشاره به رفع تحریمها و به فرجام رسیدن برجام از مردم تشکر کرد و افزود: اگر مقاومت شما مردم و فرزندان فنآور شما نبود، اگر در اراک و فردو تاسیسات پیشرفتهای نمیداشتیم همین مقدار موفقیت هم به دست نمیآمد.
خاتمی از رئیس جمهور، هیأت مذاکره کننده و وزیر امور خارجه تشکر کرد و ادامه داد: این یک موفقیت بود البته رفع برخی از تحریمها نه همه آنها؛ غلو در این عرصه آسیبزا است. این که کسی این را فتح الفتوح تعبیر کند این طور نیست ما هزینه سنگینی دادیم؛ کدام ایرانی صحنه برداشتن قلب راکتور اراک را دید و حسرت نخورد؟ البته این هزینه است ، موفقیت هم هست. همین که نظام ما توانست برخی از این شیاطین را مجبور به عقبنشینی از حرفهای باطل کند موفقیت بود.
او افزود: از سوی دیگر تعبیر شکست را هم نادرست میدانم، کدام شکست؟ کدام فروختن کشور؟ کشوری که رهبری هوشیار مثل مقام معظم رهبری دارد مسئولان و مذاکره کنندگانی که آقا از آنها به عنوان امین ، متدین و شجاع تعبیر کرده ، آیا اینها کشور را میفروشند؟ نه چنین چیزی نیست.
خطیب نماز جمعه این هفته تهران در ادامه بر یاد خدا نیز تاکید کرد و گفت: اگر موفقیتی بوده عنایت خدا بوده، آفت هر پیروزی غرور است، ولی وقتی بر این باور بودیم که اگر موفقیتی بوده با عنایت خدا بوده، جلوی غرور فردی و جناحی را میگیرد. رئیس جمهور درست گفت که این پیروزی ملت بود نه یک جناح.
خاتمی بر لزوم عدم خوشبینی به دشمن هم تاکید کرد: آفت این پیروزی خوشبینی به دشمن است. اینکه فکر کنیم آمریکا لطف کرده بزک کردن دشمن است. اوباما در همان حال که برجام را امضا میکرد تحریمهای جدیدی را نیز امضا کرد این یعنی آمریکا همان شیطان سی و چند سال پیش است. فردا برخی افراد متمایل به آمریکا که مصداق افراطی هستند به این مردم مسلمانِ مرگ بر آمریکا گو نگویند تندرو. شما خودتان تندرو هستید که این ملت را درک نمیکنید.
وی بخشی دیگر از سخنان خود را به انتخابات اختصاص داد و گفت: آنچه که در همه انتخابها برای نظام مهم بوده حضور مردم بوده است. مردم همیشه در صحنه حاضر بودند و مایه عزت نظام شدند. در این انتخابات نیز در هر صورت ملت پیروزاست.
او افزود: این روزها آنقدر قانون، قانون گفته میشود که گاه تکراری مینماید. آنچه انتظار داریم قانونمداری عملی است نه شعاری. برخی قانون را تا وقتی قبول دارند که نظر خودشان تامین شود اگر نشد شروع به هتک شورای نگهبان و نظارت میکنند. کوبیدن شورای نگهبان و نظارت قانونمداری نیست، بلکه خود مداری است که قرآن آن را از بت پرستی هم بدتر میداند.
خطیب نماز جمعه این هفته تهران تاکید کرد: قانون، نظارت را به شورای نگهبان داده و گفته که نظارت شورای نگهبان استصوابی است و مال همه مراحل است. البته عدم احراز صلاحیت شدهها حق قانونی شان اعتراض است و هیج کس هم مدعی نمیشود که شورای نگهبان و هیاتهای نظارت معصوماند. شما بروید از راه قانونی پیگیری کنید.
او اضافه کرد: عدم احراز و رد صلاحیت برای مجلس است؛ معنیاش این نیست که این آقا اصلا به درد نمیخورد. هرگز عدم صلاحیت به این معنا نیست که فردی عدم صلاحیت مطلق دارد. عدم احراز شدهها طوری عمل کنند که امتحان خوبی بدهند نه طوری که نتوان در پستهای دیگر نیز از آنها استفاده کرد.
خاتمی همچنین متذکر شد : اهانت به شورای نگهبان سابقه دیرینه ای دارد و از زمان امام (ره) وجود داشته اما با شناختی که از فقهای شورای نگهبان دارم، باور دارم اینها دین شان را به این و آن نمیفروشند و دینمدارانه عمل میکنند.
او از همه خواست آرامش فضای انتخابات را رعایت کنند و خاطر نشان کرد: تریبون داران مراقب حرفهایشان باشند به خصوص آنهایی که مسئولیت دارند. اگر شما اهانت کنید زیرمجموعه تان هم یکی پس از دیگری جرات پیدا میکنند. مسئولان مراقب باشند؛ برخی به طور مکرر از قانون صحبت میکنند اما میبینیم بعضی از اجتماعات و میتینگها به ضد شورای نگهبان تبدیل میشود. این به صلاح انتخابات نیست.
خاتمی تاکید کرد:شورای نگهبان با غوغا سالاری عقب نشینی نکرده و نخواهد کرد. ثانیا فضا که غبار آلود شد زمینه ساز فتنه میشود آن وقت چه کسی میخواهد فتنه را جمع کند. اگر میخواهیم فضای انتخابات فضای سالمی باشد باید مراقب حرف هایمان باشیم . ما نمیگوییم آرامش قبرستانی حاکم باشد. اعتراض کنید اما نه با نیش؛ نیش، نیش میآورد و حرف منطقی هم حرف منطقی است.
خطیب نماز جمعه این هفته تهران بر حق الناس نیز تاکید کرد و به اعضای ناظر و شورای نگهبان توصیه کرد حق الناس را رعایت کنند و کسی که واجد شرایط نیست به هر قیمتی زیر بار تائید صلاحیتاش نروند آنچنان که در گذشته هم نرفتهاند.
خاتمی تاکید کرد: بعضیها آبروی این و آن برایشان مهمتر از آبروی نظام است. این نظام هم امانت شهیدان است. به یاری خدا قانونمدارانه عمل کرده و از سرزنشها و انتقادهای نابجا بیمی به خود راه ندهند.
خاتمی در پایان از دستیگری ملوانان آمریکایی توسط سپاه پاسداران تشکر و ابراز امیدواری کرد که این امر الگویی برای برخورد با متجاوزان باشد.
نظر شما