به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، احمد علی عرب سرپرست هیات باستانشناختی شهرستان بن گفت: این بررسیها به منظور شناسایی آثار و محوطههای باستانی به منظور تهیه نقشه باستانشناسی استان و کشور انجام شد.
وی گفت: شهرستان بِن شامل دو بخش مرکزی به مرکزیت بِن و بخش شیدا به مرکزیت روستای یان چشمه بوده که حوزه مورد بررسی بخش شیدا در شمال شهرستان بِن و با جمعیتی بیش از 3000 نفر است.
عرب با اشاره به اینکه بر اساس روش آمبرژه اقلیم این منطقه جزء اقلیم ارتفاعات محسوب میشود، گفت: جغرافیای اقتصادی به شدت تحت تأثیر دو منطقه، یعنی منطقه حفاظت شده شیدا (ارتفاعات شیدا) و کنارههای پست رودخانه زاینده رود است، چنانکه باغداری و دامپروری پیشه عمده مردمان این بخش را شامل میشود.
وی افزود: از آنجا که بخش عمده زمین سیمای منطقه به صورت تپه ماهوری است، بنابراین برای بررسی آن، شیوه پیمایش سطحی فشرده و نشانگیری از ساکنان محلی به کار گرفته شد.
به گفته عرب در این پروژه آثار باستانی از جمله تپهها و محوطههای باستانی، ابنیه (مساجد، قلاع و خانهها قدیمی ...) و رشته قناتهایی با پیشینه کهن مورد بررسی قرار گرفته و ثبت شدند که بر اساس اطلاعات به دست آمده از آنها میتوان برای این منطقه پیشینهای در بازۀ زمانی دوران پیش از تاریخ تا قرون متأخر اسلامی را در نظر گرفت.
این باستانشناس گفت: بر اساس این عملیات میدانی در مجموع 62 اثر باستانی مورد شناسایی قرار گرفت، که از این تعداد 13 محوطه و اثر متعلق به دوران اسلامی (قرون میانه و متأخر)، 7 محوطه تاریخی - اسلامی، 27 محوطه تاریخی (عمدتا اشکانی و ساسانی)، 6 محوطه پیش از تاریخی - تاریخی، 3 محوطه پیش از تاریخی و 6 رشته قنات را شامل میشوند.
به گفته وی بخش عمده این آثار در دشت سیلابی حوزه رودخانه و سد زاینده رود و در ارتفاع 2200 - 2000 متر از سطح دریا واقع شدهاند.
نظر شما