به‌دنبال شکسته شدن وتوی باراک اوباما در سنای آمریکا و تبدیل شدن مصوبه حق شکایت خانواده‌ قربانیان ۱۱ سپتامبر از عربستان یک گروه عراقی خواستار اقدام مشابهی از سوی پارلمان این کشور برای دریافت غرامت به‌خاطر تجاوز آمریکا به این کشور در سال ۲۰۰۳شده است.

جنگ عراق

هفته گذشته سناي آمريكا با رأي قاطع ۹۷ به يك عليه وتوي باراك اوباما در مورد مصوبه حق شكايت از حاميان تروريسم رأي داد كه به خانواده‌هاي قربانيان ۱۱ سپتامبر امكان مي‌دهد از عربستان سعودي شكايت كنند. اكثريت قاطع مجلس نمايندگان نيز تصميم سنا را تأييد كرد و به اين ترتيب وتوي باراك اوبا بي‌اثر شد. اكنون به گزارش اسپوتنيك يك گروه از فعالان عراقي موسوم به «پروژه عربي در عراق» از پارلمان اين كشور خواسته‌اند تا از فرصت استفاده كرده و خواستار دريافت غرامت از آمريكا به‌خاطر تجاوز به عراق در سال 2003شود. اين گروه از پارلمان درخواست كرده كه تحقيقات كاملي درباره كشتار غيرنظاميان، از بين بردن اموال افراد و همچنين شكنجه و بدرفتاري با غيرنظاميان از سوي نيروهاي آمريكا صورت بگيرد.

مصوبه حق شكايت از حاميان تروريسم همچنان يك مسئله جنجالي است و باراك اوباما شكستن وتوي خود از سوي سنا و تبديل شدن آن به قانون را يك اشتباه خوانده است. مقام‌هاي عربستان پيش از اين دولت آمريكا را درباره تصويب اين مسئله تهديد كرده بودند اما اوباما قول داده بود حتي درصورت تصويب كنگره آن را وتو مي‌كند. عربستان تهديد كرده بود درصورت چنين اقدامي اين كشور سرمايه‌هاي خود را از آمريكا خارج مي‌كند؛اقدامي كه كارشناسان عقيده دارند قابليت اجرايي ندارد و يك بلوف به‌حساب مي‌آيد. اكنون به‌نظر مي‌رسد عربستان طرح و نقشه‌هايي براي استفاده از همين قانون عليه آمريكايي‌ها دارد.

اوباما با ابراز نگراني از گسترش تنش‌ها ميان واشنگتن و رياض اعلام كرده اين طرح مي‌تواند باعث مطرح شدن پرونده‌هاي حقوقي عليه شركت‌هاي آمريكايي، نيروهاي ارتش و مقام‌هاي اين كشور در خارج از آمريكا شود. جان برنان رئيس سازمان سيا هم گفته است اين مصوبه «پيامدهاي سنگيني» براي امنيت ملي آمريكا به‌دنبال خواهد داشت.

مطابق اين مصوبه اگر نقش دولت عربستان در حملات ۱۱ سپتامبر اثبات شود، خانواده‌هاي قربانيان اجازه دارند كه از اين دولت شكايت كنند. اين مصوبه اما تنها به اين ماجرا ختم نمي‌شود. لري پرسلر، سناتور سابق جمهوريخواه و از نظاميان آمريكايي در جنگ ويتنام حتي ابراز نگراني كرده كه به‌خاطر حضورش در اين جنگ مي‌تواند مورد پيگرد قانوني قرار بگيرد.

او با اشاره به امكان شكايت از نظاميان حاضر در جنگ‌هاي عراق، خليج‌فارس و افغانستان در اين رابطه گفت: به‌عنوان يك نيروي حاضر در جنگ ويتنام من به‌طور قطع با اين مصوبه مي‌توانم مورد پيگرد قضايي از سوي دولت ويتنام يا شهروندان اين كشور قرار بگيرم. روز شنبه نخستين شكايت عليه عربستان براساس اين قانون از سوي همسر سابق يكي از افسران پنتاگون ثبت شد. استفاني راس دسايمون، در شكايتش عنوان كرده كه عربستان اقدام به حمايت و پشتيباني مادي از القاعده و اسامه بن‌لادن رهبر آن كرده است.

او همچنين به نمايندگي از دخترش نيز شكايتي را نزد دادگاهي در واشنگتن مطرح كرده است. 15نفر از مجموع 19نفري كه در جريان حملات 11سپتامبر دست به هواپيما ربايي زده بودند تبعه‌هاي عربستان بودند.

  • عراق؛ هزار كشته در يك ماه

جديدترين گزارش سازمان ملل در مورد وضعيت عراق نشان مي‌دهد بر اثر حملات تروريستي در نقاط مختلف اين كشور تنها طي‌ ماه سپتامبر (11شهريور تا 11مهر)، بيش از هزار نفر جان خود را از دست داده و بيش از هزار و 500نفر هم زخمي شده‌اند. براساس اين گزارش، بيش از 600نفر از قربانيان هم غيرنظامي بوده‌اند. بيشترين حملات تروريستي مربوط به بغداد بوده است. حملات بغداد طي اين مدت 290كشته و بيش از 800زخمي بر جا گذاشته است. مقام‌هاي دولت عراق اميدوارند با آغاز ‌ماه محرم، از تعداد حملات تروريستي و تلفات كاسته شود.

کد خبر 348278

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha