به گزارش خبرنگار مهر، محققان معتقدند فعالیت و تحرک فیزیکی به کنترل مغز کمک کرده و در نتیجه حافظه افراد بهبود مییابد. اما چرا ورزش دارای چنین تاثیری بر مغز است؟
۱. پرورش عصبی-عضلانی
فعالیتهای هوازی نیاز به هماهنگی سریع بین بخشهای مختلف بدن دارد. به عنوان مثال به هنگام دویدن، مغز شما حرکات پا (تمامی قسمتهای فوقانی و تحتانی پا) را با حرکات اصلی و حرکات دست هماهنگ کرده و در عین حال نفس کشیدن و افزایش ضربان قلب را نیز تنظیم میکند.
تمامی این فعالیتها موجب آغاز نوروژنز (تشکیل سلولهای عصبی جدید) در هیپوکامپ، یکی از بخشهای مغز که مسئول تحرک و همچنین حافظه و مدیریت استرس است میشود.
۲. اکسیژن و خون
فعالیت هوازی موجب میشود پمپاژ قلب و نفس کشیدن ریهها بیشتر شود چراکه فعالیت هوازی موجب افزایش نیاز بدن به انرژی فوری میشود. به همین دلیل، قلب خون را سریعتر به گردش درمیآورد تا مواد مغذی به سلولها برسد و ریهها اکسیژن بیشتری دریافت کرده (و دی اکسیدکربن بیرون میدهند) تا انرژی لازم برای فرآیند تبدیل قند به ATP تامین شود.
این بدین معناست که مغز میزان بالایی جریان خون و اکسیژن دریافت میکند. در این مواقع، بدن نیاز به پهنای باند بیشتر در سیستم خون را تشخیص داده و مویرگهای بیشتری به مرور زمان تشکیل میشود. این اتفاق در تمامی قسمتهای بدن، بخصوص در ماهیچههای درگیر در فعالیت هوازی اتفاق میافتد. همچنین در مغز هم این اتفاق افتاده و امکان میدهد مغز انرژی بیشتری برای تولید اسانتر اکسیژن در تمامی سلولها داشته باشد.
۳. هورمونها
فعالیت هوازی همچنین موجب میشود مغز اندورفینهای تاثیرگذار بر کاهش استرس تولید کند. استرس مزمن میتواند موجب بروز مشکلات نورولوژیکی شود. ورزش نه تنها بهترین راهکار برای از بین بردن علت استرس است، بلکه میتواند مغز را در رویارویی با استرسهای زندگی مقاومتر کند.
نظر شما