اتحادیه رادیو تلویزیونی آسیا- اقیانوسیه (ABU) با ۱۷۰ عضو از ۵۳ کشور جهان یکی از بزرگترین و حرفهایترین اتحادیههای رسانهای در سطح جهان است.
این اتحادیه از سال ۱۹۶۴ شروع به کار کرده و با هدف همکاری، هماهنگی، فعالیتهای مشترک و رایزنی در حوزه های برنامه ای، فنی، آموزشی، ورزشی، حقوقی و نیروی انسانی درمیان اعضا در جهت تقویت و توسعه رادیو تلویزیونهای منطقه آسیا - اقیانوسیه فعالیت می کند. این اتحادیه با ۳ میلیارد مخاطب در کشورهای مختلف بزرگترین و گسترده ترین تشکل رادیو تلویزیونی در جهان به شمار میرود.
اتحادیه رادیو و تلویزیونی آسیا- اقیانوسیه (Asia- Pacific Broadcasting Union) سازمانی تخصصی و غیرانتفاعی است.
اعضای این اتحادیه شامل ۵۵ عضو دائم در ۳۷ کشور، ۶ عضو انجمنی در ۵ کشور و ۵۶ عضو وابسته در ۲۳ کشور می باشد.
اعضای دائم ABU، سازمانهای رادیو و تلویزیونی رایگان ملی درمنطقه آسیا - اقیانوسیه هستند. سازمانهای رادیو تلویزیونی استانی، سازمانهای رادیو تلویزیون غیررایگان و سازمانهای رادیو تلویزیونی ملی در سایر بخشهای جهان در زمره اعضای پیوسته قرار می گیرند و سازمانهای مرتبط با رادیو تلویزیون ها نیز که مایلند با ABU ارتباط داشته باشند در گروه عضویت وابسته قرار می گیرند.
اتحادیه ABU در میان هشت اتحادیه رادیو تلویزیونی جهان مقام سوم را در اختیار دارد اما بزرگترین منطقه جمعیتی را پوشش می دهد. منطقه آسیا- اقیانوسیه در اساسنامه ABU به کشورها و مناطقی از آسیا و اقیانوسیه اطلاق می شود که بین طولهای جغرافیایی ۳۰ درجه شرقی و ۱۷۰ درجه غربی قرار دارند.
این منطقه روی نقشه از ترکیه در غرب آغاز می شود و تا ساموا در شرق امتداد می یابد، همچنین از روسیه در شمال به زلاندنو در جنوب منتهی می شود.
این اتحادیه یک رئیس منتخب و سه نایب رئیس دارد که در دوره های سه ساله خدمت می کنند.
دبیرخانه ABU در کوالالامپور پایتخت مالزی مستقر است و بیش از ۳۰ کارمند دارد که ۱۲ نفر از آنها متخصصان رادیو تلویزیونی هستند و از میان اعضای ABU در این منطقه انتخاب شدهاند. رئیس دبیرخانه از سوی مجمع عمومی منصوب میشود و فعالیتهای خود را به شورای اجرایی و مجمع عمومی گزارش میکند.
دبیرکل به مسائل مربوط به مدیریت، کارکنان، روابط عمومی و امور بینالملل، مسائل مالی و نظامهای اطلاعاتی رسیدگی میکند.
ABU با اتحادیه رادیو تلویزیونی منطقهای در دیگر بخشهای جهان در زمینه مسائل مشترک همکاری میکند و بسیاری از سازمانهای بینالمللی برای آگاهی از تازهترین تحولات در رادیو تلویزیونهای عمومی ارتباط نزدیکی دارد.
فعالیتهای ABU:
- مبادله روزانه اخبار مکتوب به همراه تصاویر با استفاده از ماهواره در دو نوبت صبح و عصر (آسیاویژن)
- مبادله برنامههای تولیدی
- مذاکره برای دریافت حقوق پخش رویدادهای ورزشی و سازماندهی پوشش آنها (مانند مسابقات جهانی و المپیک)
- خدمات مشاوره ای فنی، برنامه ای و مدیریتی، ارائه توصیه به اعضا درباره حق انحصاری اثر و اطلاع رسانی در زمینه مسائل حقوقی، دریافت برنامه های فاقد حقوق انحصاری جهت ارسال به کشورهای در حال توسعه
- قبول نمایندگی انحصار مجامع بینالمللی، برنامهریزی و هماهنگی فرکانسهای بینالمللی
- برگزاری سمینارها، کارگاه و دورههای آموزشی
- برگزاری مسابقات سالانه برنامههای برتر رادیو تلویزیونی و اهدای جایزه (ABU)
همچنین ارتقای برتری و تفوق در رادیو تلویزیون به شیوه هایی هماهنگ با منابع موجود و اعضا، پیشبرد فعالیتها در راستای کمک به توسعه رادیو تلویزیون در منطقه آسیا - اقیانوسیه، سازماندهی و ارتقای طرحها و فعالیت های حوزه های برنامه سازی، فنی ، مدیریت و دیگر حوزه های مشترک موردعلاقه، هماهنگ سازی و بررسی موضوعات مشترک مورد علاقه و مبادله اطلاعات، برقراری و حفظ روابط با دیگر اتحادیه های رادیو تلویزیونی و سازمانهای مرتبط، ارتقای درک همکاری متقابل منطقه ای و بین المللی از طریق رسانه رادیو و تلویزیون، کمک به اعضا برای تجهیز منابع خود با هدف ظرفیت سازی در انجام فعالیت های مشترک با مؤسسه های توسعه و دیگر سازمانهای بین المللی، ارتقای بحث و گفتگو درباره اخلاق حرفه ای در میان سازمانهای عضو، حصول اطمینان از اجرای دقیق مفاد موافقت نامه های بین المللی توسط اعضا، تشویق و تسهیل مبادله تخصص ها در میان اعضا، پیگیری و مذاکره جهت کسب حقوق پخش رویدادهای ورزشی و دیگر رویدادهای مهم به نمایندگی از اعضا، اجرا و توسعه سرویس مبادلات خبری، گسترش اعضای اتحادیه و یافتن راهی برای رفع اختلافات احتمالی در ABU با حفظ روحیه همکاری متقابل از جمله اهداف اتحادیه رادیو و تلویزیونهای آسیا و اقیانوسیه (ABU) اعلام شده است. صداو سیمای جمهوری اسلامی ایران عضو ABU است [آشنایی با تاریخچه تلویزیون در ایران] و این گزارش را خبرگزاری آن - واحدمرکزی خبر- تهیه کرده است