اگر چه از مشخصات قدرت آمریکای امروز در حوزه های اصلی سلطه، یعنی اقتصاد، نظامیگری و تبلیغات است اما همواره نسبت به برخورداری از چهره مقبول، مطلوب و محبوب در میان ملت های جهان احساس ضعف داشته و سعی کرده است با رواج فرهنگ لیبرالی آمریکایی، تمام امکانات و توان خود را در جهت تامین و استقرار این جایگاه برتر بسیج سازد.
امروز می بینیم که حضور نظامی آمریکا در آمریکای جنوبی و لاتین، خاورمیانه، عراق، افغانستان و خلیج فارس نتوانسته نیازهای امنیتی این کشور را تامین کند و شرایط منطقه به صورتی دیگر و تحت تاثیر متغیرهای دیگر رقم میخورد. در واقع در دنیای معاصر خواست ملتها بزرگ ترین و تاثیرگذارترین نیرو هم در صحنه های داخلی و هم در مناسبات کشورها در همه جهان است.
چنانکه میدان اصلی رقابت قدرت های جدید با آمریکا عبارت است از تلاش برای تغییر خواست و اراده انسانها به سمتی متفاوت از آنچه فرهنگ و نگرش آمریکایی به آن دعوت میکند.
ایران اسلامی به همت ملت فرهیخته، پایدار و ایثارگر خود و به یمن اتحاد توده های خود و با الهام از منبع والا و لایزال اسلام و با عنصر قوام بخش و هدایتگر رهبری الهی توانسته است نقش خود را در قالب جامعه الگو و آزاد و ارائه دهنده برنامه مناسب و مطلوب ایفا نماید؛ بدین ترتیب آمریکا بیشترین خطر و ضربه پذیری را از ناحیه جذابیت و قابلیت نفوذ الگوی انقلاب اسلامی حس می کند و خود را ناچار از مقابله و دفاع از خود در برابر تغییرات جدید می بیند.
مثلث اقدامات آمریکا علیه ایران اسلامی از سه ضلع برخورد امنیتی- نظامی، برخورد فرهنگی و برخورد اقتصادی تشکیل شده است.
راهبرد اساسی ملت ایران در مواجهه با کید و ترفند دشمنان، ملهم از آموزههای قرآنی است. بهعنوان نمونه خدای تبارک و تعالی میفرماید: و إن تصبروا و تتقوا لایضرکم کیدهم شیئا.
در حوزه برخورد امنیتی و نظامی نیز راهبرد دفاعی جمهوری اسلامی ایران بر 3پایه استوار بنا نهاده شده است که عبارتند از: اول: آمادگی رزمی (و اعدوا لهم مااستطعتم من قوه و من رباط الخیل ترهبون به عدولله و عدوکم). دوم: حفظ روحیه و عزم ملی (و لا تهنوا و لاتحزنوا و انتم الاعلون ان کنتم مومنین). سوم: پایداری و مقاومت (ان یکن منکم عشرون صابرون یغلبوا مائتین و ان یکن منکم مائه یغلبوا الفا من الذین کفروا).
در حوزه فرهنگی و رسانهای هم آمریکا برای مقابله با جمهوری اسلامی ایران، تهاجم همه جانبه فرهنگی، درگیر کردن سازوکار اداره کشور و ارتباطات بیرونی آن در مسیر فرساینده جنگ روانی، حمله به ارزشهای اخلاقی و انحراف مردم مسلمان از فرهنگ غالب و وحدت بخش اسلامی و ایرانی را در دستور کار خود قرار داده است.
در مواجهه با این حمله ظریف و پیچیده دشمن باید به یاد آورد که اساسا انقلاب اسلامی ایران انقلابی فرهنگی و ارزشی بوده و پویایی فرهنگ در همه زمینهها منوط به ارتقای فرهنگی در همه حوزهها در میدان های اجتماعی است.
در این مسیر اصلیترین و مؤثرترین سرمایه گذاری بدون تردید سرمایه گذاری فرهنگی است؛ چنانکه حضرت امام در سال 42 در پاسخ به این پرسش دشمن که نیروهای تو چه کسانی هستند فرمود سربازان من در گهوارهها هستند.
مقابله اقتصادی آمریکا با ایران حرف تازهای نیست؛ تحریم اقتصادی حربهای بوده است که از سپیده دم پیروزی انقلاب اسلامی مورد استفاده دشمنان بوده است و با بلوکه کردن دارائیهای ایران در بانک های خارجی شروع و با تحریم همه جانبه ایران در جنگ تحمیلی و پس از آن نیز ادامه یافته است.
وظیفه اصلی دولت و ملت در این جبهه خطیر مقابله این است که با اتخاذ تدابیر مناسب ضمن اینکه تحریم دشمنان را بی اثر می کنیم تلاش می کنیم روند توسعه و پیشرفت متوقف نگردد.
دولت برای مقابله با تحریمها تمهیدات لازم را اندیشیده است و از جمله برنامهریزیهای آن از ماهها قبل در حوزه سوخت جدا از این که از منطق واضح اقتصادی تبعیت می کند متوجه بی اثر کردن نقشه دشمنان نیز بوده است.
این برنامه ریزی اهرم اعمال فشار را از کف دشمنان خارج و آنها را ناامید کرده است. امروزه ادامه توفیق ملت، نیازمند عزم و تلاش ملی است. باید همه تلاش کنیم حتی المقدور هزینه و مصرف را کاهش دهیم که لازمه اصلی آن توجه، حساسیت و بصیرت می باشد.
برنامه ریزی و مدیریت فرصتها و امکانات به نفع بهره وری و بهره دهی بیشتر تنها راه چاره است و مدیریت اقتصادی کشور بدون تغییر الگوی مصرف میسر نخواهد بود.
هماهنگی و همراهی بین مردم و دولت برآمده از متن توده های مردمی، رمز اصلی پیروزی در همه عرصهها ی مواجهه بوده است، چنانکه به روشنی نقش پایداری ملت در پیروزی هایی که جمهوری اسلامی در احقاق حقوق هسته ای خود داشته، نمایان است.
ملت ایران حقوق بالاتری در عرصه های داخلی و خارجی برای خود قائل است که از این پس برای احیای آنها تلاش خواهد کرد.
*وزیر کشور